onsdag 9 mars 2011

Marcel Rochas - Femme

Egentligen skulle jag ha skrivit om Chanel No 5 idag, men jag fegade ur i sista stund. Varför? Jo, det känns som om själva doften har ikonstatus samtidigt som den användes av ikonernas ikon, Marilyn Monroe. Hur ska man kunna skriva något som inte skrivits om Chanel No 5 eller för den delen Marilyn Monroe? Jag gör nog ett nytt försök någon dag när jag känner mig lite tuffare...


Istället ska jag ägna mig åt en doft som kanske inte är lika känd, men säkert minst lika omtyckt, iallafall bland parfymnördar; Femme by Rochas.


Tänk så många otestade parfymer det finns därute som man inte vet att man kommer att älska om man inte testar dem. Femme var en sådan doft ändå fram till för ungefär en månad sedan. Femme var med i det där blandade parfympaketet jag fyndade på Tradera. Och gissa om jag är glad över att Femme var med?


Min flaska är märkt med Marcel Rochas Paris, vilket enligt kännare betyder att den är en något äldre vintage-variant än de flaskor som bara heter Rochas. Min flaska har inget tryck på själva flaskan.


Däremot har jag ingen koll på exakt hur gammal min flaska är, men kanske från 50-eller 60-talen? Vad jag kan känna så är själva doften i perfekt skick (eller bättre, den doftar underbart), enda nackdelen är att det är en eau de cologne, så hållbarheten är tyvärr allt annat än god (ett par timmar och min hud brukar kunna hålla dofter rätt bra!). Det här innebär att jag så småningom kommer att vilja ha mig en annan vintage Femme, men minst eau de toilette koncentration (och jag lär ju knappast ha turen att fynda en för en spottstyver igen).


Femme by Rochas skapades av Edmond Roudnitska under andra världskriget (1943).


Femme öppnar starkt, riktigt starkt, med en slags mörk, mustig och ekmossetyngd toppnot. Jag brukar inte alltid gilla den här typen av öppningar, men i Femme tycker jag bara att den är underbart mörk, spännande och animalisk, men med inslag av sötma och värme. Vanligen med den här typen av öppningar (ganska vanliga i vintagedofter av chypretyp) så brukar jag hoppas på att det som kommer härnäst ska passa mig bättre, men med Femme så gillar jag starten rakt av och den skulle gärna få fortsätta så, om inte...


Om inte det som kommer därnäst är så mycket mysigare att jag bara vill sitta med näsan klistrad mot huden i princip. Det är massor av kanel, kanel som känns mörkare och mer spännande än vanlig kanel tack vare ett understöd av andra kryddor som egentligen aldrig slår igenom på mig. Det är saftig, söt fruktdoft av persika och plommon som får det att vatnnas i munnen. Det är som vilda blommor med den mest berusande, tunga och kryddmättade doft man kan tänka sig. Glödande, rödbrunlila blommor med en varm, inre glöd. Åh gud vad det här doftar gott. Tungt, spännande, erotiskt, magnetiskt, ja Femme i den version jag har är ett mästerverk.


Man kan ju tänka sig att en eau de cologne skulle vara en "tunn" doftupplelvelse, men jag har märkt att många (många och många, de jag har testat vilket är typ fyra eller kanske fem!) vintagedofter i eau de cologne har en tyngd och fyllighet som lätt mostvarar fylligheten i en modern eau de parfum. Det verkar inte vara själva styrkan som går förlorad, bara hållbarheten.


Efter den vilda, glödande hjärtnoten går tyvärr Femme till vila på min hud. Jag känner en mild lädernot, ekmossa, lite vanilj och varm ambra, men den här fasen varar bara en kort stund, omkring en halvtimme senare får jag verkligen anstränga mig om jag en vill urskilja några spår av Femme. Eftersom den doftar så oerhört gott är det lätt hänt att man vill ta på sig lite till och lite till och ja, ni fattar.


Är det någon som testat (eller har) vintage Femme i någon starkare version? Någon som testat både vintage och den moderna varianten? Är den nuvarande formulan värd att testa? Om inte annat så brukar den gå att hitta väldigt billigt har jag sett.


Jag skulle verkligen önska att jag hade en Femme med hållbarhet för en hel kväll...


Härnäst blir det en vintage Guerlain. Och sedan ett antal riktigt lyxiga dofter i de övre prislagren (ja den där vintage Guerlain går visst också för extrema priser på ebay har jag hört!!!), så lås in plånboken och skyll inte på mig om den kommer lös. :)
Pic: bloglovin

11 kommentarer:

Helle sa...

Å kul! Jag har också en vintage Femme EdC. Den är mörk som sirap och har faktiskt stått i princip orörd sen jag köpte den för ett år sedan. Jag måste säga att jag inte känner igen din beskrivning, toppnoterna i min flaska har nog flytt för länge sedan för på mig är doften en animalisk käftsmäll. Jag beskrev den faktiskt nyss för en vän som (ursäkta det explicita uttrycket) "kokön"... Så i lördags testade jag den nya versionen av Femme i en butik och köpte den efter 5 minuter på huden. Underbar! Jag har inte hunnit jämföra de båda än, men mitt intryck är att de trots allt är rätt lika men den nya är mindre djurisk och med en tydligare kryddighet (spiskummin och curry snarare än kanel). Nya Femme skäms jag inte för att gå ut i, men de delar samma mustiga inställning till livet.

Lucy D sa...

Jag har och gillar den nya. Har inte vågat prova någon gammal version, min lista med vintage-dofter jag suktar efter är redan för lång. Mer kryddnejlika & rosmarin än just kanel på mig, angående kryddor. Och den sitter bra och länge. Men var finns Rochas att köpa i Sverige, Helle?

rebella sa...

Helle: Den jag har är inte så mörk, mer ljus bärnsten kanske. Kanske mest de animaliska noterna återstår i din?
Tror också att man lyfter fram animaliska noter olika mycket.

Får nog ta och ge nya Femme en chans också... så småningom. Många parfymer att testa, men bara en näsa.

rebella sa...

Milou: Nackdelen med vintage är ju att man kanske aldrig mer får tag på den om man börjar gilla/älska den eller blir tvungen att köpa via ebay för hundratals dollar. :(

Jag jagar inte specifikt efter vintagedofter, men när jag stöter på fynd som är nästan för bra för att vara sanna så brukar jag slå till. :)

Vet inte heller var man köper Rochas i Sverige? Annars har fragrancedirect Rochas Femme till hyfsat pris har jag sett.

Britt Åse sa...

Jeg har den nye, Rebella, kjøpt rimelig på en av nettbutikkene, husker ikke hvilken, men tingen er at jeg har omtrent samme opplevelse som du beskriver for din vintage. Kanskje litt ulik i krydringen, men - som dere sier; underbar! Feminin og vakker og klassisk underbar. En must have.

rebella sa...

Britt Åse: Haha, nu bara måste jag prova den nya också. Visst gillar jag vintagedofter, men kan jag hitta en ny version som jag gillar så orkar jag inte jaga vintageflaskor till fantasipriser. :)

Britt Åse sa...

Jeg bør kanskje sende deg en prøve?

rebella sa...

britt åse: det får du gärna göra. Jag kan kontakta dig på FB: :) Vi kanske kan byta prov?

Julia sa...

Vintage Femme behöver inte kosta skjortan. Inte heller behöver den vara femtio år för att dofta gott. Jag har för mig att den omformulerades 1989 nämligen. Jag älskar den ursprungliga Femme och anser att den nya Femme är en helt annan parfym, inte dålig bara helt olik ursprunget. Däremot måste man gilla kummin för att uppskatta den nuvarande versionen.

Helle sa...

Hej igen, jag hittade min flaska av nya Femme i ett parfymeri i Malmö. Visste inte att den var svår att få tag i men minns å andra sidan inte heller att jag sett den på kedjorna. Betalade ca 400 för ett set med liten duschkräm och bodylotion.

pärlbesatt sa...

Ha, det får mig att tänka på när ett par ville ha Madame (också Rochas) på flygplatsparfymeriet på Arlanda, och expediten envisades med att nåt sånt inte fanns, de måste mena Mademoiselle.

Jag nästlade mig in och frågade om de menade just Rochas parfym och så pratade vi och till slut så köpte de en flaska Shalimar, om jag minns rätt nu.

En annan expedit som hört oss frågade om inte jag ville börja jobba där. :D