lördag 5 mars 2011

Ormonde Jayne - Osmanthus


Få dofter jag har testat får mig att längta så mycket till sommaren som Ormonde Jaynes Osmanthus. Överhuvudtaget har flera av de tropiskt inspirerade dofterna hos Ormonde Jayne en väldigt somrig känsla.


I Osmanthus kombineras citrus med blommor, något jag brukar tycka väldigt mycket om. Ett problem med den typen av dofter brukar vara att de antingen har kort hållbarhet eller så efterföljs den härliga, krämiga och citrusfriska inledningen av betydligt mörkare noter som inte riktigt passar ihop med öppningen. I Osmanthus lyckas man behålla den inledande känslan i stort sett hela vägen fram till slutet.


Osmanthus är dessutom något mer än en söt, citrusblommig sommardoft. Osmanthus känns både uppiggande och sensuell på samma gång. Osmanthus har "det". Av alla Ormonde Jaynes dofter känns Osmanthus som den ungdomligaste, men ändå är den utan tvekan en doft som passar kvinnor i alla åldrar. Osmanthus rymmer både en tidlös känsla såväl som den får mig att tänka på slanka kvinnor i vita klänningar och skyddande parasoller från tiden nånstans vid det förra sekelskiftet. Osmanthus är romantisk, fyllig, gladlynt och mycket vacker.


I Osmanthus hittar man noter av bland annat pomelo, davana, osmanthus, vattenlilja, jasmine, cederträ, labdanum, musk och vetiver. På mig dyker en not upp som påminner om mild och söt tobak, fast utan den tyngd som brukar finnas i många tobaksdofter. Den noten ger doften en extremt lätt, men på mig ganska tydlig karamellkaraktär som är helt oemotståndligt ljuvlig. Kan det vara davana? Den är i och för sig listad som toppnot, medan den tobaksliknande doften dyker upp mer mitt i.


Framåt basnoten avtar citrusdoften, blomnoterna går från vildsint prunkande till mer tillbakahållna, aningen torra och vetiver bidrar med en vagt grön, men också torr karaktär.


Åh, om det ändå snart vore sommar!Jag tror att Osmanthus, men också Champaca såväl som Frangipani och Tiare kommer ännu mer till sin rätt i lite varmare väder.


Osmanthus har god hållbarhet (6-7 timmar)och ganska väl tilltaget sillage (märks betydligt mer än den blyga Champaca). Gillar man citrus och blommor är det givet att testa Osmanthus. Jag tror att alla, såväl kvinnor som män utan problem kan hitta en personlig favorit bland Ormonde Jaynes underbara doftskatt.


Osmanthus och Champaca med flera är alla välgjorda dofter av hög kvalitet och stor samhörighet. Men, än så länge är min personliga favorit bland Ormonde Jaynes dofter Ormonde Woman, om den har jag skrivit tidigare, här: http://rebelladensnella.blogspot.com/2009/10/ormonde-jayne-ormonde-woman.html


Mer om Ormonde Jaynes härliga dofter och helt ljuvliga kroppsprodukter (de ser iallafall helt ljuvliga ut!) kan ni läsa här:
http://www.ormondejayne.com/

Den här månaden erbjuds alla som köper en stor flaska av Osmanthus parfum eller eau de parfum en 10 mls flaska av Osmanthus på köpet:
http://www.ormondejayne.com/enews/2011/mar/030311_oj_march_promo.html?utm_campaign=March%2B-%2BPurse%2BSpray%2Bpromo%2B2011&utm_source=emailCampaign&utm_medium=email


Vilken är din Ormonde Jayne favorit? Är det någon som testat badoljan?


Härnäst blir det några klassiska dofter och därefter ett par riktiga lyxdofter.
Pic: osmanthus
Kröyer

5 kommentarer:

Helle sa...

Tolu är min favorit. Jag har haft en räcka heta kärleksaffärer med var och en av de lite tyngre dofterna i provkittet den här vintern. Ett tag var jag övertygad om att jag skulle behöva investera i både Tolu, Orris Noir, Taif och Woman. Som tur är (fast lite tråkigt också) har det svalnat och bara Tolu står kvar på köplistan. Av de lättare blomdofterna gillar jag Tiare bäst, men de blir alla aningen skarpa och endimensionella på mig.

Bipbap sa...

Vel, jeg er fortsatt litt usikker på Ormonde Jayne. Liker det rene og naturlige, men er skeptisk til det syrlige preget som går igjen i basen på alle (de jeg har prøvd) Woman er kanskje favoritten. Får snart en prøve på Tiare, så kanskje jeg lykkes bedre der :)

rebella sa...

Helle: Long time no see! :) Du var saknad på parfymträffen.

Tolu tyckte jag mycket om när jag testade den första gången, men inte riktigt lika mycket nu. Taif gillade jag mycket, men blev lite avskräckt då yngsta dottern tyckte den var "jätteäcklig, som en tantparfym" på mig. :(

rebella sa...

Bipbap: Jo, det finns ett slags vag syrlighet i många av dofterna. Fast jag gillar den.

Förmodligen kommer jag att köpa en flaska iallafall av Ormonde Woman i framtiden, övriga jag gillar kan jag nog nöja mig med mindre mängd av.

Helle sa...

Ja, det var länge sen! Tack för snälla ord :) Jag har varit totalt uppslukad av (inte längre så) nya jobbet, men läser troget alla dina poster! Och hoppas att kunna ta mig upp till Sthlm för parfymträff nästa gång.

Apropå Taif - både make och syster tycker att den luktar "billig charterresa"! Skumt. Jag tycker den är sofistikerad, men min första förälskelse har gått över och jag tror inte den kommer igen.