fredag 15 april 2011

Att öppna eller inte öppna, det är frågan?

Jag ber om ursäkt att det blivit lite glest med inläggen denna vecka, men ibland händer saker som gör att man tyvärr inte har tid att sätta sig ned och skriva. Jag kommer att skriva ytterligare något om Brecourt, men inte just idag.


Istället har jag en liten delikat fråga som jag tänkte att mina bloggläsare skulle få hjälpa mig med. :)


Jag ropade in tre små miniflaskor med "parfym" på Tradera, något ospecifikt beskrivna, men verkade tillräckligt lovande för att jag skulle våga bjuda så mycket som 175 kronor. En liten Cassandra av Weil, en som det stod i annonsen Chinchilla av Weil (men, som sen tyvärr visade sig vara den betydligt vanligare Antilope) samt en liten flaska Flair från Yardley (som sen visade sig kompletteras med ytterligare en flaska Flair på köpet).


Det är framförallt Cassandran som är problemet. Problemet är att cellofanet finns kvar, boxen och flaskan med rent parfymextrakt (extrait) är helt orörda/oöppnade. Självklart är jag MER än nyfiken på att ta reda på hur Cassandra doftar (jag älskar ju Zibeline från Weil!), och jag vet att känslan av att försiktigt öppna den lilla förpackningen med skört och ömtåligt cellofan runt om skulle vara minst sagt... cool.


Men, men, men... TÄNK OM jag skulle kunna sälja den till någon samlare av vintagerariteter istället? Vad skulle man kunna få för en orörd flaska extrait som ser betydligt äldre ut än tex. min Zibeline? Har inte hittat någon information om denna version av Cassandra överhuvudtaget, varken hur sällsynt den är (kanske, väldigt eftersom jag inte hittar något) eller vad man ev. skulle kunna få för den om jag sålde den.


Som alla vet förminskar jag värdet av den drastiskt om jag öppnar den, och ännu mer om jag dessutom skulle ge mig till att börja testa den. OM jag gillar den så gör det mig mindre, men om jag INTE gillar den känns det ju rätt onödigt. Ett annat dilemma är ju att jag hört att ren parfym och extrakt ibland åldras sämre än tex. eau de parfum och eau de toilette, så värsta scenariot är ju att jag öppnar den och doften ändå redan är förstörd. För en samlare är det ju själva föremålet snarare än doften som spelar roll...


De enda uppgifter om noter hittar jag på The perfumed court som säger att vintageversionen ska dofta av: anis, styrax, frukt och lite blommigt. Låter okej, men kanske inte 100% jag...


Därför, kära läsare, tänkte jag överlåta beslutet åt er. Jag öppnar en liten omröstning upp i hörnet av bloggen. Där får du bestämma om jag ska öppna den (och, förstås testa den) eller ej (dvs. istället försöka sälja den först). Lämna gärna en motivering till varför du tycker som du gör i kommentar. Tack på förhand, känns rätt spännande det här! :) Jajo, förresten OM du inte tycker varken det ena eller det andra om det, förutom att du känner ett tvingande behov av att köpa Cassandra av mig för sisådär 12.000 så är jag öppen även för det förslaget. ;)


Bilder av mig på asken med Cassandra

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Om du inte känner att du är jättenyfiken på att provlukta kan du se om du kan sälja den först. Om du inte får något bra bud finns möjligheten kvar att försiktigt öppna cellofanet :) Så jag röstade på nej (fast med möjlighet till ett ja sen).

/Hanna

rebella sa...

Hanna: Tycker det är jättesvårt. Eftersom jag inte hittar någon information om den så är det ju svårt att veta om den har något större värde. Samtidigt är jag ju personligen "bara" intresserad av doften och är inte så mycket för att samla en massa parfymer på hög som jag ändå aldrig använder. Då tycker jag det är bättre att sälja el. byta med någon som verkligen gillar doften eller till en som samlar på vintageparfymer.

Ska iallafall bli spännande och se vad folk säger. :)

Julia/Daisybeauty sa...

Jag föreslår att du skickar en fråga om doften till t.ex. Viktoria på Bois de Jasmin som är kunnig inom vintagedofter. En sökning på avslutade auktioner på ebay gav inte mycket information tyvärr. Jag föreslår att du utför detektivarbete tills du får ett hum om värdet och sedan säljer den för att återinvestera i något du verkligen vill ha. Hur stor är flaskan? Går det att utläsa om det är baccarat eller vanligt glas?

rebella sa...

Julia: Tack för tipset, jag har skickat ett mail till Victoria så får jag se om hon vet något mer om den. :)

Själva kartongen ser ju väldigt "standardutförande" ut, så jag tror det är en vanlig, enkel flaska.

Men, som du säger det finns i stort sett ingen info just om extrait versionen, så det ska bli spännande att luska ut lite mer.

Jag tycker om vintageparfymer, men i allmänhet föredrar jag ändå mer moderna dofter.

nina sa...

En länk till en som öppnade sin extrait....
http://duftreise.blogspot.com/2010/12/weil-cassandra.html

Och som skriver drömmande om vanilj, benzoin, ekmossa, bittermandel, civet, sandelträ och ambergris...!

jag hade personligen nog inte kunnat hålla mig, så jag röstade för ett öppnande ;)

pärlbesatt sa...

Jag röstar för att du öppnar den, så du kan testa och berätta sagor för oss sen. Kanske du kan sälja decanter till oss dessutom? :)

Idag tog jag lite av din Pure distance I, fast jag bara skulle på långpromenad och inte alls bröllop eller nåt särskilt. Den var angenäm först men blev jättefin efter ett tag. Ska läsa om din recension och se vad det var som blev så trevligt efter några timmar... :)

Har du testat nåt av det jag skickade än?

rebella sa...

Nina: Jo, jag hittade också den och blev väldigt frestad att öppna flaskan direkt. Men, min familj leker livvakter och skriker "Öppna den inte!!!" så fort jag sneglar på den.

I samma köp ingick en tidgare öppnad miniflaska av Antilope by Weil i parfum-koncentration och den har jag testat och den funkar än, även om just toppnoten var unken och lite sur. Den luktade helt OK efter ca. en halvtimme...

rebella sa...

pärlbesatt: Bara att öppna den vore ju spännande i sig. :)

Puredistance I är en märklig doft egentligen inte alls min stil, men det är nåt med den som är helt olikt allt annat jag provat. Den är liksom både stoooooor, men diskret, hudnära och varar så himla länge på samma gång. :)

Cologne Noir har jag testat, men den blir jättevag och menlös på mig, vet inte om jag är doftblind för något i den eller om det är några noter som min hud liksom dödar, men efter en halvtimme kan jag knappt känna den. Kan vara att den är så osöt och min hud verkar lyfta fram dofter med sötma i?

flavourfanatic sa...

Hejsan! Den här kommentaren har inget med blogginlägget att göra, men jag tänkte bara säga att jag har lagt till din blogg i min "andra bloggar jag gillar"-lista på min nya doftblogg: http://fragrantfanatic.blogspot.com/

Hoppas att du är ok med det! Om du vill att jag tar bort den är det bara att säga till. Och, tack för en jätteintressant blogg :)


Hälsningar
Sigrun

pärlbesatt sa...

Skrev en lång kommentar som försvann i sajbern... :(

Ska samla lite kraft och skriva om, vid tillfälle. Mest gick det väl ut på att det var synd att Cologne Noire inte funkade på dig, jag hade sett fram emot recensionen, och att Puredistance I inte alls är "stor" på mig, bara behaglig utan att det går att urskilja nåt särskilt (inte för mig som är ett sånt blåbär, jämfört med dig).

rebella sa...

Sigrun: Hej och vad kul med ytterligare en parfymblogg. Tycker bara det är roligt att du vill ha med min blogg där. :)

Ska försöka att uppdatera min bloggroll också och då kan jag även lägga till den. Lycka till!

rebella sa...

pärlbesatt: Lite tråkigt var det. :( Och jag har en sprayflaska av Puredistance, vilket förstås kan göra stor skillnade just när det gäller doftens höjd/djup.

Men, det är också en av de saker som gör parfymer så intressant, att det blir så olika på olika människor. :)

flavourfanatic sa...

Tackar tackar, det sulle jag uppskatta jttemycket :)