onsdag 10 juni 2009

Donna Karan - Chaos


Snart är det skolavslutning, min yngsta son slutar högstadiet för att sedan ta steget vidare till gymnasiet. Min yngsta dotter (som för övrigt fyllde 12 år igår) ska byta skola och börjar en 6-9 skola till hösten, en skola med nya ideér och en lite annorlunda pedagogik. Ja, så den årstid när man egentligen borde längta efter skira, svala och lätt blommiga parfymer är här, men även om almanackan visar den 10:de juni så är vädret inte riktigt med på noterna. Kallblåst, regn och tunga moln är vad junivädret bjudit på än så länge. Så istället för att springa runt i sommarkläder och lätta parfymer, har jag på mig långärmat, jeans och mjuka, varma orientaler.
En parfym som passar alldeles utomordentligt i det här ruskvädret är Donna Karans Chaos, jag lovade att skriva lite mer om den och har bestämt mig för att göra det idag.
Chaos har noter av bland annat kamomill, saffran, kanel, nejlika, musk och sandelträ. I många parfymer med saffran hittar man också ros, men inte i Chaos, kanske har rosen ersatts av nejlikan? Iallafall tycker jag att det är skönt med en saffransparfym utan ros, och dessutom en saffransparfym utan sötma. Eller visst finns det sötma i Chaos, men den är återhållen och stram. Mycket i Chaos är återhållet och stramt, och ändå lyckas den vara en oerhört behaglig, komfortabel och varm doft.
Jag skrev tidigare att Chaos får mig att tänka på lyxiga hotell och det står jag fast vid. Chaos är doften av lyxiga miljöer, förstklassiga hotell och underbara spa-avdelningar. Chaos låter mig för en stund göra ett besök på ett riktigt lyxigt spa, inte ett modernt avskalat spa, utan snarare ett varmt, ombonat och orientaliskt spa. Det är som om jag vore omgiven av varma marmorgolv, nedsänkta badkar med mosaikmönster, frottéhanddukar så tjocka och mjuka att de skulle gå att använda som madrasser. På skira glashyllor samsas levande ljus med vackra glasflaskor fyllda med dyrbara massageoljor och örtkurer. En springbrunn porlar, blommande orkideér sprider en mild doft. Chaos är doften av tvålig, varm lyx... och ändå så mycket mer. Chaos är en komplex parfym, vissa dagar har jag märkt att tvålnoten kommer i bakgrunden och Chaos visar sig snarare från en träig, torrare sida. Jag inbillar mig att den kan bli torrare i sin framtoning när det är soligt högtrycksväder, eller så ändras min hudkemi beroende på min hormonella cykel?
Den träiga Chaos är fin, varmare, sötare och mjukare än den tvåliga diton, men jag föredrar den skarpa tvålversionen faktiskt. För det är i den skepnaden jag finner Chaos mest unik. Den Chaos jag har är förresten den nyskapade versionen, den första versionen slutade tillverkas (av någon obskyr anledning, jag har aldrig förstått varför man slutar tillverka de bästa parfymerna???) den första versionen har jag inte testat, men de som testat båda verkar tycka att den senare versionen är tämligen trogen orginalet.
Chaos har gott sillage, men inte störande och även god hållbarhet, basnoten är som en mjuk, behagligt varm smekning. Chaos är ett måste att prova. Jag hoppas få tag på ett litet prov på den gamla varianten, vore kul att göra en jämförelse sida vid sida. Nån som provat båda? (Förstås finns det massor som gjort det!) Vad tycker ni, är de lika eller är det orginalet som gäller?

2 kommentarer:

Lotta sa...

Chaos är en stor favorit från 90-talet! Som jag har letat efter en värdig efterträdare. Det närmaste jag kom var Shiseido Energizing (orange faska), men den saknar hållbarheten och djupet. Blev så lycklig när den dök upp igen. Har tyvärr försnillat mitt lilla provrör som jag beställde i vintras men hann använda doften ganska många gånger som tur är. Förhoppningsvis kommer det fram snart. Jag minns den gamla Chaos som lite mjukare och kanske med lite mer sötma. Kanske lite mer pepparkaka...! Vet dock inte om minnet sviker. Den nya varanten är bra och jag skulle gärna äga en hel flaska om tillfälle ges. (Vet någon om den går att beställa någonstans?) Intressant att höra hur andra upplever dessa båda...

rebella sa...

Tror inte den nya versionen är tillgänglig i Europa, men det går förmodligen att hitta på ebay. Annars kan man ju beställa en stor decant från tex. The Perfumed Court...