söndag 7 juni 2009

L'Artisan Parfumeur - Dzing!


När var du på cirkus senast? Själv var jag och såg en föreställning med Cirkus Cirkör i Umeå, men det är många år sedan nu. Det var iallafall en minnesvärd kväll, kanske särskilt för mellandottern som fick följa med, hon var inte så gammal då. Cirkus Cirkör är verkligen duktiga tycker jag och såg nu också att mega-föreställningen Cirque Soleil kommer till Sverige under hösten, visst vore det en upplevelse att gå och se, men misstänker att biljetterna är rätt dyra.
Annars är ju Cirkus Cirkör så kallad nycirkus, utan djur och sågspån i manegen. En traditionell cirkusföreställning är det ännu längre sedan jag var på. Har för mig att min pappa ordnade fribiljetter till oss på någon cirkusföreställning uppe i Boden när till och med de stora barnen var riktigt små (och det är länge sen!).
Cirkus och cirkus, L'Artisans parfym Dzing! av Olivia Giacobetti är inspirerad av cirkusens dofter. Och visst, i Dzing återfinner man många cirkusdofter. Sågspån, popcorn, sockervadd, hästsvett, blankslitna lädersadlar och en liten anstrykning av elefantbajs! Eller det skulle kunna vara hästbajs också, men elefantbajs är kanske lite mer spännande, iallafall lite större.
Ja, men herregud vem vill gå omkring och lukta djurbajs frivilligt kan man ju undra? Ärligt talat tycker jag inte hästbajs luktar illa, det är en ganska aromatisk, lite torr doft av mestadels hö. Att jag gillar den doften beror förmodligen på den tid jag tillbringat i stallar och lagårdar.
Dzing! är så mycket mer än en stalldoft. Dzing! är animalisk, söt och med ett djup i. Jag blir glad av Dzing! Det är en parfym som är en äkta humörhöjare. Trots det märkliga noterna är Dzing! ingen påträngande parfym, men till skillnad från många andra från L'Artisan så har den ändå hyfsat sillage och godtagbar hållbarhet. Dzing! fungerar utomordentligt på maken också. Jag har en halvstor decant av Dzing!, men annars är den en av få parfymer jag provat från L'Artisan som är värd att ha i stor flaska. Flaskan är dessutom riktigt söt, med en kvinna som rider på en tiger.
Dzing! är en annorlunda parfym, som är både ytterligt modern och tidlös på samma gång, passar människor i alla åldrar, bara man har lite lekfullhet och inte tar sig själv på för stort allvar. Dessutom går det bra att blanda Dzing!, ha Dzing! som en animalisk, lädrig bas till någon ganska enkel blomdoft, funkar alldeles utomordentligt. Provade den med Fresh' Cannabis Rose här en dag och det blev väldigt intressant, nästan en slags frisk version av Musc Koublai Khan...!
Annars är jag sugen på L'Artisans Bois Farine, jag tycker den är lika unik som Dzing!, men men... den har ingen hållbarhet på mig överhuvudtaget, jag får sitta limmad med näsan mot handleden för att alls uppfatta den, okej det jag uppfattar är jättefint och annorlunda, men jag fattar inte varför den och så många andra av L'Artisans parfymer har så klen hållbarhet. Är det någon som känner till om det finns någon annan parfym som påminner om Bois Farine? Det är det där mjöligt nötiga jag är ute efter.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fick ett prov på Bois Farin och blev helt salig! Dessvärre försvinner den lika fort på mig..Döm om min lycka när jag fick tag på en liten flaska The Body Shop white musk INTRIGUE edt. Efterdoften påminner väldigt mycket om just Bois Farin! Lite jordnötssmöraktig, så där, mmm..Dessvärre fick jag höra att just denna Intrigue-variant av White musk var en one shot, men håll ögonen öppna på nätet.

rebella sa...

Aaah, det låter intressant. Tack för tipset, ska kolla om jag kan hitta nån lite skvätt av den. :)

Julia sa...

Dzing! är makens favoritdoft och han har redan avverkat imponerande 150ml totalt:D Tyvärr doftar den inte lika gott på mig men då får ju han ha sin flaska ifred. Jag har en flaska Bois Farine som jag köpte efter jag insett att inget annat doftar lika gott. Den dåliga hållbarheten får jag helt enkelt acceptera:/ Jag har White Musk Intrigue och tycker inte att de är så lika.

Anonym sa...

Åh, blir lite avis..(: När jag får råd blir det nog en stor Bois Farine, kanske till hösten. Trots allt - originalet rår inget på. Vad det gäller Intrigue doftar den i allafall på mig lite svagt jordnötsmjöligt i efterdoften, när den värsta mysken lagt sig. Dzing! fick jag ett prov på och blev överlycklig, så många härliga/originella doftförnimmelser! Men - tyvärr så doftar den efter ett par timmar lite...snusk!..på mig!Hmm..( ;

rebella sa...

Julia: Ja, det var onekligen en ansenlig mängd!

Bois Farine ÄR så härlig, öht tycker jag om det mesta jag provat från L'Artisan rent doftmässigt (utom Dzongkha som inte alls funkade på mig)... Upplever du att det blir bättre hållbarhet och mer doft om man kan spraya på sig lite mer från en rejäl flaska och inte hålla på och snåla?

rebella sa...

anonym: Det är ju så spännande att parfymer luktar så olika på olika människor. Dzing! är lite "dirty" på mig med, men på rätt sida... Det finns några andra "dirty" dofter jag inte alls kan ha på mig.

Julia sa...

Både ja och nej faktiskt. Med Bois Farine blir det initiala doftintrycket lätt överväldigande så jag brukar spraya handleder och knäveck. Det får gärna fastna lite parfym på kläderna eftersom doften sitter bättre i textilier. På min hud varar Bois Farine i max 2-3h men på kläder betydligt längre

rebella sa...

Tack. Får se hur jag gör, är i valet och kvalet med den...

pärlbesatt sa...

Bois Farine sitter bra på mig, liksom Voleur de Roses som sitter hela dagen. Passage d'Enfer däremot, den är borta innan man går ut genom dörren (om man går så snart man tagit på den alltså... ;)). Irriterande.. särskilt som de inte är särskilt billiga heller, enligt mina skalor.

Testade den där tête-à-tête-doften (enligt ditt inlägg) Kenzo L'amour Le parfum idag, men tyvärr luktade den ungefär som de där doftoljorna på Zapata eller andra affärer som säljer "backpacker-kläder" och rökelser och liknande från Indien och Thailand... Billig oriental alltså. :(

Den doft som mest får mig att tänka i de banorna annars är Guccis tvåa, den bruna i kloss-flaska. Då vill man äta sig själv alternativt säga till nån nåt som låter som ett namn på en Almodovar-film... :)

rebella sa...

pärlbesatt: Förutom Dzing! är det Safran Troublant och Timbuktu som har bäst hållbarhet på mig av de jag provat från L'Artisan, men jag har ganska många kvar att testa.

Synd att Kenzo Amour Le Parfum inte funkade på dig, jag älskar den, men lyckas inte få maken att gilla den hur mycket jag än försöker! :(

Vet inte om jag testat den Guccin, jag har inte kommit hundra överens med deras parfymer om jag ska vara ärlig.