tisdag 20 mars 2012

By Kilian - A Taste of HeavenTill skillnad från syren har jag faktiskt några lavendelfavoriter sen förut, även om By Kilians A Taste of Heaven sopar banan med dem.


Problemet med mina tidigare lavendelfavoriter är att jag mest velat ha på mig dem vid sängdags, jag har inte alls varit sugen på att dofta lavendel varken under dagtid eller till fest. Lavendel är något jag vanligen förknippar med avkoppling, sömn, nästan antiseptisk renhet och linneskåp.


A Taste of Heaven är däremot en lavendel som doftar spännande, mystiskt, men samtidigt också sött och pudrigt. Den har drag av dammighet och en komplex gråskala. Mjuk, sensuell och samtidigt med en maskulin skärpa som gör den intressant och utmanande.


Inslagen av absint (malört) är inte speciellt tydliga på mig, men jag anar ändå att malörtens lakritsliknande doft bidrar till en komplex, kryddig lite anisliknande karaktär. Öppningen är både varm citrus och den här torra, kryddigheten.


Eftersom lavendel inte brukar vara någon storfavorit hos mig har jag inte testat så himla många lavendeldofter, men lavendeln i By Kilians A Taste of Heaven känns dyrare, mer komplex och alldeles bedårande underbar på ett sätt jag inte förut har stött på. Det blir som en lavendel som får värme från vanilj och smörig örtighet från tonkaböna, en lavendel som både saknar den kylighet, men också den klara renhet som återfinns i många lavenderdofter.


Jag älskar öppningen och hjärtat på den här doften, men till en början var jag inte helt såld på basnoten som jag uppfattade som en liten aning för maskulin (den är ganska fougere i sin karaktär). Sen blev det som det blev, jag fick ett rejält sug efter just basnotens ekmossa, torra lavendel och rökiga/dimmiga vaniljsötma.


By Kilians A Taste of Heaven är beroendeframkallande. Den har extremt bra hållbarhet, i stort sett hela dagen kan jag känna doften av den om jag tagit på den på morgonen. Sillaget är medium (förutom i öppningen som är mer djärv). Kan bäras av både män och kvinnor, passar dig som är ute efter en lyxig, sensuell och varm lavendeldoft. Jag vet att den ibland jämförs med Jicky, men i min näsa föredrar jag A Taste of Heaven.


Har du några lavendelfavoriter? När brukar du vanligen använda parfymer med lavendel?

6 kommentarer:

Nina sa...

Tack för recension!
A Taste of Heaven är en favorit, som en tjockt örtig dessert. Mer lättburen på mig än Jicky, som blir för animalisk. Annars är SL Encens et Lavande min favoritlavendel, lite torrare än ATOH och inte lika mäktig.

pärlbesatt sa...

Jag letade efter Jicky som jag hade hört så mycket om, men tyckte inte alls om den. Vet inte om det handlar om att den omformulerats genom åren, eller om jag hade för höga förväntningar. Då tyckte jag bättre om Chamade, som jag också hörde till sånt man svårligen hittar här.

Just nu finns INGA pengar till köp och då känns det mest jobbigt att sukta sig med parfymsniff och t o m dito läsning, men jag är ändå förfärligt glad att se dig här igen!

Ska mejla när inte plugg och flyttbök hänger över mig!

rebella sa...

Nina: Det blir nog mer av A Taste of Heaven så småningom. :) Jag har ett prov av Encens et Lavande, men har inte riktigt fastnat för den... rökelsenot blir ju lätt lite märklig på mig. :( Jicky är helt okej om jag bara kan låta bli att sniffa den på nära håll.

rebella sa...

pärlbesatt: Jicky är ju ganska speciell, för mig blir den så knepig när jag känner den där tydliga "bajsdoften"...! På avstånd tycker jag den doftar gott, men när jag tänker på hur den doftar på nära håll blir jag avtänd.

Chamade tror jag inte jag har hunnit prova.

Hör av dig när du har tid och lust. :)

flavourfanatic sa...

Hejsan! Jag heter Sigrun och har nog inte kommenterat här förut, men jag har läst din blogg lite då och då när den dykt upp i googlesökningar och jag gillar stuket på inläggen :)

Själv älskar jag alla Lutens lavendrar, men speciellt Fourreau Noir, vilket jag verkar vara typ ensam i blogosfären om att göra :) Taste of Heaven har jag bara testat som hastigast och jag var på rätt dåligt humör den dagen, vilket jag tror gick ut över min förnimmelse av stackars ToH. Men den ska få en andra chans vid tillfälle!

rebella sa...

Hej flavorfanatic!
Tack. :)
Fourreau Noir tror jag inte jag har testat, men är den också "skogig" förutom lavendel? Jag passar ofta bra i söta dofter, vilket ju ToH minst sagt är. Kan tänka mig att den blir översöt på många...