tisdag 13 mars 2012

Phaedon - Rue de Lilas

Äntligen, äntligen börjar den här långdragna förkylningen ge med sig!


Första tiden under blogguppehållet höll jag mig bara till välkända, omtyckta och trygga komfortdofter, även om vad som var komfort växlade från mjukaste, lenaste vanilj till riktigt pampig hippiepatchouli. Framåt hösten började jag dock våga testa lite nya dofter, men först efter att jag försäkrat mig om att det var "snälla" parfymer utan överraskningar i form av märkliga noter som blod, metall, fiskig(kroppsodörliknande) musk och annat som jag inte kunde tänka mig att stå ut med då.


Inte ett dugg märkligt kanske, men plötsligt upptäckte jag att jag uppskattade noter jag antingen inte alls funkat med förut, bland annat sandelträ (som jag ofta upplevt som lite kliigt och stickigt i halsen) eller som jag inte brytt mig särskilt mycket om, som syrener.


I norra Norrland finns det faktiskt inte särskilt många doftande blommor, syrener är ett av undantaget. Så min inställning till syrener i parfym var länge att inget ändå ens kom i närheten av äkta vara. De flesta syrendofter jag testat har antingen varit för artificiella eller så har de varit för damiga, söta och tungt pudriga.


Med Phaedons Rue de Lilas uppskattar jag för första gången syrendoft i parfym (eller i eau de toilette rättare sagt). Phaedons dofter görs av Pierre Guillaume, vars dofter (bland annat är han ju skaparen bakom Parfumerie Generale) jag brukar tycka mycket om. Men, hans tidigare tolkning av syren, Ether de Lilas, var för mig både för vattnigt tunn och genomträngande. I Rue de Lilas hittar jag lite av Ether de Lilas höga ton, utan att den blir genomträngande eller vass.


Öppningen fångar mig direkt, och den håller stilen hela vägen fram i mål, men en komplex och föränderlig stil. Min första tanke när jag testar Rue de Lilas är "syrener i snö" (inte totalt omöjligt i norra Norrland). För Rue de Lilas öppnar kallt, rentav isigt, med en genomskärande syrennot som aldrig blir för påträngande eller skrikig, bara väldigt intressant och vacker.


Ganska snart samsas syrener med en aning mjuk lilekonvalj och vaga, gröna noter. Noter av vatten som längre fram förvandlas till en nästan dimmig mjölkighet. Och i hjärtat av doften känner jag inslag av söt och aromtisk anis, tillsammans med sött, blommigt rosenträ (Pierre Guillaume är bra på rosenträ!). När rosenträet dyker upp blir Rue de Lilas mer av en klassisk, men ändå modern syrendoft. Den blir söt, pudrig, varm och sensuell.


Kort sagt är Rue de Lilas en resa genom syren, från inledningens moderna, intressanta noter till avslutningens mer bekanta, men utan att jag för den skull tänker på äldre damer eller tvålar på någons gästtoalett. Vad som gör basen så fantastisk är förmodligen anisen (som mer anas än är övertydlig) och värmen doften får av det träiga inslaget.


Jag funderar absolut på att köpa mer av Rue de Lilas, min enda invändning är att den inte varar så länge. Hållbarheten är godtagbar för en eau de toilette, men personligen brukar jag föredra livslängden för en eau de parfum. Å andra sidan missänker jag att Rue de Lilas eteriska, försommarlika lätthet faktiskt beror på att den är just en edt.


För syrenälskare rekommenderar jag Rue de Lilas rakt av, absolut värd att testa och dessutom till bra pris! Är du som jag lite mer skeptisk till syrendofter, tycker jag ändå att du ska den en chans, mitt vad det är har du också upptäckt en syrendoft du gillar (och nej, jag gillar inte ens Frederic Malles En Passant).


Vad har du testat för dofter sen sist? Hittat några nya favoriter? Eller övergett några gamla? Något nytt märke eller annat som du skulle vilja rekommendera mig eller läsa om på bloggen?


Pic: flickr.com

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är väldigt nyfiken på vad du skulle tycka om doften "Love, Chloe". Jag fastnar vanligtvis inte för taxfree-parfymer men just denna har något särskilt att erbjuda, sticker ut i parfymdjungeln som står att finna på Åhlens med sina doftnoter av rispuder, talk, exklusiva cremer och nystruken nytvättad skjorta. Är den något att ha?

En annan doft jag skulle älska att läsa din recension av är Van Cleefs Bois d´Iris. Krispig och träig i början, men blir den för söt och vaniljig sen?

Och så en mycket mörkare doft; Armani Privé Bois d´Encens. Som en mer raffinerad syster till Donna Karans Black Cashmere. Ur Armani Privé-linjen; Oud Royal, också intressant.

Anonym sa...

Serge Lutens Boxeuses! Och Eau Froide

Anonym sa...

Vad tycker du om Keiko Mecheris Genie des Bois?
Vilken är den bästa viol/trä-parfymen?
Vad tycker du om Sonoma Scent studio?
Vad tycker du om Frederic Malle Angeliques sous la Pluie?

rebella sa...

Hej Anonym,
De flesta dofterna du frågar om har jag inte testat, eller bara precis sniffat på i butik. Ang. Love, Chloe så tycker jag att den låter väldigt god och om du gillar den och tycker priset är OK så är det väl klart att du kan köpa den. :) Av Armani Prives dofter har jag testat några som hastigast på NK, förutom Eclat de Jasmin...

Eau Froide har jag precis fått ett prov av, har doftat på den och än så länge tycker jag "bara" att den verkar betydligt bättre än den förra rena doften från SL, hette den L'Eau Serge Lutens?

Keiko Mecheris dofter går inte riktigt bra ihop med mig, många av dem har en gemensam not som lätt blir "skrikig" på mig. :/ Sonoma Scent Studio passar inte heller mig, hade jättestora förväntningar första gången jag testade nåt därifrån, men tyvärr. :(

Angelique sous La Pluie kommer jag nog skriva om snart. :)

SL Bois de Violette är värd att testa om du letar efter trä och viol. :) CB I Hate Perfume har också trevliga, väldigt naturnära tolkningar av trä och blommor. Dans Tes Bras av Frederic Malle också, men den blir inte så violig på somliga...

Martina sa...

Anis och naturtrogen syren låter mycket trevligt! Jag är en sån person som inte gillar att äta varken anis eller lakrits, men upptäckte att smellbents "dead of winter" var jättegod ändå. Så nu blir jag nyfiken.

Anonym sa...

Har en god vän som just sa att hon önskade sig en parfym med syréndoft - och så fann jag din blogg.
Var köper man Rue de Lilas (till det bästa priset)?
=)

PS Andra syrénprodukter du kan tipsa om?