måndag 22 februari 2010

Att välja rätt parfym.Jag tror att de flesta som läser min blogg är i det närmaste lika intresserade av parfymer som jag är. Jag tror också att de flesta som läser min blogg vant beställer prover från sajter utomlands och vet var man kan hitta billiga, men bra märkesdofter på nätet. Jag tror att de flesta som läser min blogg har köpt någon parfym på Ebay och kanske flera från Tradera. Jag tror också att många som läser min blogg ytterst sällan köper parfymer på Kicks, Åhlens och den där lilla parfymbutiken på tvärgatan som finns i många småstäder.


Det här inlägget är inte till er. Nej, det här inlägget är till de som hamnar på min blogg av en slump och faktiskt tycker att det är svårt, rentav jättesvårt att köpa rätt parfym. Och som, än så länge, faktiskt bara vill ha en eller två parfymer. Och då är det ju förstås extra viktigt att just den parfym man väljer är den rätta.


Till att börja med kan man lätt tro att jag tycker att allting man kan köpa på Åhlens eller Kicks är dåliga, tråkiga och på sin höjd "trevliga" dofter, men det är inte riktigt sant. Jag har många, många parfymer i min samling som man kan köpa i vilken småstad som helst. Men, jag har samma problem som alla andra, att veta vilka av de mer lättillgängliga parfymerna som faktiskt kan vara värda att testa. Oftast får jag upp ögonen för någon tack vare tips från parfymintresserade bekanta.


De här tipsen kommer framför allt att rikta in sig på att hitta en parfym i en vanlig parfymbutik i en vanlig småstad.


Steg ett: Du kanske har eller har haft någon favoritparfym. det enklaste vore förstås att köpa en likadan igen, men du känner för nåt annat, men kanske ändå inte helt olikt din gamla favorit. Då ska du be om hjälp i parfymbutiken med att få förslag på dofter som påminner om din favorit. Kan personalen inte hjälpa till med det föreslår jag att du går någon annanstans.


Steg två: Nej, du kanske inte har någon gammal favorit. Eller så vill du ha en parfym som doftar på ett helt annat sätt. Då ska du fundera på vad du gillar för dofter. Rosor kanske? Eller vanilj, rentav nybakade vaniljkakor kanske? Eller något varmt och träigt? Hett och kryddigt? Kanel? Liljekonvalj? Mint? Välj en eller ett par dofter som du vet att du gillar och gärna vill ha i din blivande parfym. Sen gäller samma som ovan, be personalen ta fram några parfymer med doft av tex. ros och vanilj.


Steg tre: Om ovanstående har lyckats så har du förhoppningsvis ett antal parfymer framför dig nu. Låt oss säga att du har fått sex olika förslag. Spraya varje doft på en sån där testremsa, skriv namnet på de olika parfymerna på rätt remsa och provsniffa. Första sniffet kan ofta vara lite alkoholstarkt, men det SKA lägga sig fort. Om en parfym fortfarande luktar alkohol och hårspray vid andra sniffet så tycker jag du ska skippa den direkt.


Steg fyra: Nu doftar du på din fem kvarvarande remsor i tur och ordning. Efter en halvtimme- en timme kommer de att ha ändrat karaktär, somliga mer och andra mindre. Kanske du nu känner att en eller två inte doftar så som du vill, en är för söt och den andra för vag och tråkig. Skippa dem med och ta med de tre återstående remsorna hem.


Steg fem: Nu har du tre remsor kvar. Alla doftar faktiskt gott, nu har doften förändrats ytterligare, kvar på remsorna återstår bara basnoten. Kanske en av remsorna doftar lite mindre gott än de andra två? Skippa den och du har två kvar.


Steg sex: Med bara två remsor kvar ska du åka tillbaka till butiken och be att få prova de två återstående dofterna på huden. En på var arm går bra. Sen går du runt på stan och ja, den du känner att du vill dofta på oftast kan mycket väl vara den perfekta doften på dig. kanske har du svårt att välja? Unna dig båda, jisses, du har inte köpt parfym sen på taxfreen när du åkte till Rhodos 1993!
Steg sju: Om du har lite internetkunskap och förstår engelska och nu har upptäckt att den eller de parfymer som du tyckte bäst om var ganska dyra! Ja, parfymer är oerhört dyra att köpa direkt i butik, men det gör jag i stort sett aldrig. Jag brukar köpa mina parfymer via nätet. Tradera och Ebay är helt okej ställen att kolla på OCH det säljs många nya parfymer där om du inte vill ha en redan använd flaska. Här har jag skrivit lite om hur du kan handla på Tradera(funkar lika bra på Ebay) : http://rebelladensnella.blogspot.com/search/label/tips


Annars beställer jag en hel del från: http://www.fragrancedirect.co.uk/ Här kan du ofta hitta samma parfymer som på Åhlens och Kicks, men för långt under halva priset i de flesta fall. Hyfsade kunskaper i engelska är bra, men annars är det enkelt att handla där och de har snabba leveranser. Eftersom de är en engelsk sajt behöver du inte bekymra dig för tull och sånt heller!
OBS! I vissa fall kan det vara testflaskor de säljer och även flaskor utan boxar, läs noga igenom vad du får så det inte kommer som en överraskning.


Känner du dig fortfarande vilsen och osäker? Det är helt okej att fråga på olika parfymforum som www.fragrantica.com även om du inte kan någonting om parfymer. Parfymnördar brukar vara väldigt hjälpsamma och älskar att komma med förslag på parfymer till folk som faktiskt vill ha deras tips. Det kan dock bli lite överväldigande när tio olika nördar rekommenderar tillsammans 78 olika parfymer. Annars kan du slänga iväg ett mail till mig, jag hjälper gärna till om jag kan.
Pic: Flickr

9 kommentarer:

Helle sa...

Vilket trevligt inlägg! Tack för tipset om Fragrancedirect, ska kolla in utbudet där.

em sa...

Ja jättebra inlägg! Tips är alltid välkommna, nörd eller ej(jag är nog mitt i mellan). feelunique.com har en del dofter (å mycket annat) Annick Goutal bl.a. Fri frakt också.

rebella sa...

Helle: Jag har köpt flera parfymer därifrån för knappt ingenting. :) Fast ibland får man vänta innan de får det man letar efter, före jul hade de Guerlains Insolence EdP för lite över 200, men då hade jag förstås inte råd. :(

rebella sa...

em: Släpp in mig på Åhlens el. Kicks med ett presentkort och jag skulle nog ha lika stora problem som alla andra med att välja. :)

Tack för tipset på feelunique.

claudia sa...

Tänkte beställa parfym där ifrån, riktigt billigt, 290:- för vera wang princess som man måste betala mellan 416 - 500+ i sverige :)
men jag har två frågor.
1. har du beställt därifrån nyligen och är säker på att det inte blir några tullkostnader nu heller?
2. säker att det inte är kopior så doften blir äcklig efter en halvtimme?
3. är sidan seriös? inga dolda avgifter eller att de drar för mkt pengar eller vad som helst?

förlåt för alla frågor, men bättre att vara på den säkra sidan när man beställer från en okänd och internationell sida :)

Nellie sa...

Trevligt inlägg. du verkar ha goda kunskaper inom parfym, tänkte att jag därför kunde fråga dig.. Har tidigare haft många godisdoftande parfymer som Fantasy, CanCan och Midnight fantasy. Är lite trött på den godisaktiga doften och vill ha en parfym som passar mer åt en ung kvinna påväg in i arbetslivet. Låter kanske som en konstig beskrivning men de andra parfymer jag haft har börjat kännas så barnsliga. Hittat en jag tycker är okej som är i den stilen, dock känns den inte 100% rätt. Femme från Hugo Boss är det. tänkte om du vet någon som har liknande doft eller någon som är i samma stil. Sjukt tacksam för svar! Du kan gärna svara genom min blogg eller så, vill helst inte lämna ut email på internet.. Tack på förhand! :)

Sara sa...

Det här inlägget var som skrivet för mig! Imorgon ska jag gå på Kicks eller åhlens i min lilla stad och göra precis som du säger. Och sen har jag förhoppningsvis köpt min andra parfym på 10 år.

Anonym sa...

perfekt inlägg! tack! har börjat bli grymt sugen på honoré de prés narurliga parfymer men tycker de är så svinaktig dyra så prover är på g så jag ska se om de är lika härliga som jag hoppas på. & så slog det mig "tänk om de säljs billigare på ebay?" och jojomen, typ halva priset (!) men så fick jag lite ångest, tänkte att det kanske bara är kopior när de nu är så mkt billigare så googlade "parfymer ebay" och kom in här. eftersom du och andra parfym-experter tycker ebay är helt ok för att handla parfym så känns det ju bra. onödigt att slösa det dubbla om man ändå får samma vara för halva priset på ebay, wuhu!

jeanette AH sa...

Tack för bra info. Precis det jag behövde. är verkligen hon som handlar vart tionde år.
Luktar aldrig parfym på jobbet då jag är barnmorska och min hobby är nya liv och de föredrar naturellt ;-)
SÅ tack!