fredag 19 februari 2010

Parfums D'Orsay - Tilleul


Åhå, jag har hittat en liten juvel! Är den grön? Jaa. Är den blommig? Jaa. Är den auqatisk? Jaa. Är den varm? Jaa? Är den enkel? Jaa. Är den en soliflor? Jaa. Är den komplex? Jaa. Är den aromtisk? Jaa. Är den sensuell? Jaa? Är den fantastisk? Jaa.


Parfymen jag svamlar om är Parfums D'Orsays Tilleul. Tilleul är inget mindre än lindblomma på franska och lindblomste med madeleinekakor har det skrivits massor om. Av Marcel Proust och om också för den delen. Känner inte att jag har nåt att tillföra där och kan knappt minnas att jag varken druckit lindblomste eller ätit madeleinekakor, men av någon anledning känner jag väldigt starkt för att göra det snarast. :)


Parfums D'Orsays kanske behöver en närmare presentation? Iallafall är det ett parfymhus som fram till nu nästan helt lyckats undgå min radar. Men, ibland är det väldigt roligt att ha vissa saker kvar att upptäcka. Väldigt, väldigt roligt! Parfums D'Orsay är uppkallat efter Greven av D'Orsay en mycket välkänd, franskfödd dandy, som levde och verkade under första delen av 1800-talet. Ett av hans huvudintressen var just att skapa parfymer...


Nu är inte den vackra Tilleul skapad av honom, utan av -i våra dagar- ganska välkända Olivia Giacobetti. Parfymhuset D'Orsay återupplivades 1995, efter att ha legat i träda sedan många år tillbaka. Den Tilleul som produceras nu är den tredje i ordningen och även om vi parfymälskare kan vara ganska tveksamma till omformuleringar, kan inget som kommit före den här versionen av Tilleul vara vackrare. Jag går så långt att jag påstår att den kan vara en av Olivia Giacobettis absolut bästa skapelser och jag tycker det är märkligt att den trots allt verkar vara så lite omtalad.


Tilleul startar med friska noter av citrus och vattenmelon, men det är en doft av mild, nästan omogen vattenmelon och inte så där syntetiskt sötmelonig. Lite som om det vore gröna citrusfrukter och grön melon blandat med nått annat krispigt och osött grönt.. ja... Tilleul doftar gurka också i toppnoten. Jag vet att det här låter lite avskräckande för många, vadå melon och gurka? Men, det är riktigt fint jag lovar, för strax börjar melon och gurka samsas med doft av -inbillar jag mig- lindblomste och även doften av färska blommor.


Trots att jag inte är så bekant med lindblomsdoft, känner jag ändå omdelbart igen vad jag tolkar som lindblomsdoft. För trots att Tilleul är en soliflor i mycket är den ändå uppbyggd av en mängd olika noter, då den fulla doften av lindblom inte går att få fram utan hjälp av annat. Så trots att jag känner lindblom känner jag också mängder av andra, mer komplexa dofter. och det är så vackert. Ett knappt märkbart inslag av spröd viol, något örtigt som jag tolkar som anis och sedan den fullmogna doften av hö! Ja, Tilleul blir bara bättre och bättre.


Den är allt jag skrev där upp och lite till. Den är tidlös och kan passa kvinnor (den är tämligen feminin, men klart män ändå bör testa om de är nyfikna!) i alla åldrar, vackrare vardagsdoft har jag svårt att tänka mig och den doftar så gott, men samtidigt så milt och naturligt att den knappast kan störa någon! Generellt kan en soliflor vara enkel och lätt, rentav lite tråkig. Tilleul lyckas vara både enkel, lätt, komfortabel och ändå, väldigt komplex om man doftar på den lite närmare. Och den här tål att närgranskas, den doftar möjligen ännu godare om man har näsan klistrad vid handleden. Trots dess komplexa natur lyckas iallafall Tilleul hela vägen övertyga mig om att den är en trovärdig tolkning av lindblomma och ingenting annat.


Tilleul har gott sillage och mer än tillräckligt god hållbarhet. Basnoten blir närmast varm, aromatisk och påminner lite om hur torrt te kan dofta direkt i burken eller påsen. Tilleul är också en lojt sensuell doft och det är inte vanligt i den här typen av parfymer. Nu i slutet av februari när jag har på mig den lovar den mig att våren kommer, i år också, trots en makalöst snörik vinter. Annars tror jag att Tilleul kan passa i det närmaste lika bra att bära vilken årstid som helst. Kort sagt, den här måste ni bara prova! Den är full pott! Har du provat D'Orsays Tilleul? Eller har du någon annan favorit med lindblomma bland dofterna?


Annars var jag till Stockholm igår och höll Agonist The Infidels-flaska i handen. Den var oerhört tung och utseendemässigt bra mycket trevligare och intressantare än bilden lyckats förmedla. I storlek som en stor parfymflaska, men stående på ett svart fundament av glas. Redan när tjejen som arbetade på NKs glasvadelning öppnade montern kände jag den omisskännliga doften av The Infidels. Kul! Gå gärna förbi och kolla in flaskan om du har vägarna förbi.


Jag var också förbi PomPom Parlour, den butik som är återförsäljare av Paul&Joe Cosmetics i Stockholm, mitt hopp var ju att jag skulle hitta Paul&Joes parfymer där, men tyvärr fanns de inte. Den goda nyheten är att de får in både Blanc och Bleu någon gång under våren, så då får jag väl hänga på låset!


Igår var en riktigt mysig dag och när jag kom hem från Stockholm hade äntligen mina parfymprovrör (och en massa annat smått och gott) kommit. Så nu ska jag strax sätta mig och decantera The Infidels till vinnarna i dragningen.
Pic: French Gardening

6 kommentarer:

Anna sa...

Den här låter riktigt intressant! Ska till Paris nästa vecka och ska definitivt hålla utkik efter denna.

rebella sa...

Anna: Det var en överraskning för mig, jag hade inga förväntningar på den här doften och så visar den sig vara riktigt, riktigt fin. :) Det är roligt när det blir så.

em sa...

Tilleul var faktiskt det första parfymprovet jag beställde. Jag tycker mycket om den men väntar på att den där riktiga värmen ska komma (snälla kom snart!) så det kan dofta som varma lindblommor på huden. Det finns en lind här och när den blommar doftar hela parken. Oslagbart.

Jag är nyfiken på D'Orsay, har du testat flera?

rebella sa...

em: Som det ser ut verkar det inte vara någon värme i sikte på länge än, om man inte reser söderut förstås. :)

Vad kul att du testat Tilleul, jag har några fler prover från D'Orsay men blev så förtrollad av Tilleul att jag ännu inte testat dem.

Anna sa...

Ja det är riktigt roligt när det blir så! Jag undrar lite hur Tilleul doftar - den finns ju även i min favoritdoft la Chasse aux Papillons...
Ska sniffa på plats i Paris och hoppas på vårkänslor:)

rebella sa...

Anna: Tilleul är mer "ren" lindblom än La Chasse Aux papillons och på mig varar också Tilleul längre.