lördag 27 februari 2010

Profumi delle Cinque Terre

Tänk er om man i Sverige kunde köpa parfym från Höga Kusten? Åre fjällparfym kanske. Och Eau de Smögen eller Aqua di Gotland. Nej, det lär nog dröja innan nåt sånt händer i Sverige. Men, i Italien är den typen av parfymer inte någon ovanlighet.


Italien är verkligen ett land som vet att ta vara på lokala och regionala råvaror och specialiteter.
Många små städer och regioner tillverkar sina egna parfymer. Profumi delle Cinque Terre är bara en av många små lokala parfymtillverkare. Parfymerna från Profumi delle Cinque Terre hjälper mig att drömma mig bort till ett Italien långt från svensk vinter med massor av snö och kyla...


En bild säger mer än tusen ord och visst är den lilla kustremsan Cinque Terre oerhört vacker? Det var en av de platser vi planerade att besöka på vår Italienresa, men tyvärr gick ju bilen sönder innan vi hann dit. Cinque Terre betyder fem jordar och representerar de fem små samhällen som ligger i området; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.


Tack vare de fyra parfymerna från Profumi delle Cinque Terre kan jag för en stund låtsas att jag är där. Mer om parfymerna från Cinque Terre kan ni läsa här: http://profumidellecinqueterre.com/chi_siamo.htm


Profumi delle Cinque Terre erbjuder fyra olika dofter; Fiordalisa di Porto Venere, Tentazione di Fico, Agave och Respiro di Risacca.


När jag testar de fyra olika dofterna får jag en känsla av att de representerar olika årstider, det är som om dofterna bjuder in mig till att ta del i årstidernas växlingar i Cinque Terre.


Fiordaliso di Porto Venere är inspirerad av en slags klintväxt som bara växer i ett begränsat område av Cinque Terre. Noter är bland annat violblad, ros, karo karounde och rosa peppar. Det här ger en frisk, krispig och lätt doft med milda inslag av blommor. Fiordaliso di Porto Venere är milt kylig och för mig representerar den våren. Landskapet grönskar, små bäckar porlar och skira blommor har slagit ut bland de branta klipporna.


Tentazione di Fico är varm, aromatisk och träig. Fikonträ har huvudrollen, men ackompanjeras av kryddörter, jasmin och svarta vinbär. Det här ger en fyllig, träig, mjölkig och konkret doft. Tentazione di Fico är doften av sommar. Varmt hav, doft av örter och lavendel och cikadorna spelar om kvällarna.


Agave är min favorit bland de fyra dofterna. Med noter av rom, rabarber, saffran och labdanum ger den ett gyllene intryck. Inte helt olik andra välkända saffransdofter, men ändå helt unik. Den är både besk och fyllig, varm och mild, spännande och mycket komfortabel på samma gång. Agave är höstens doft. Luften är varm, men klar, torrt gräs och örter sprider aromatisk väldoft och allt går i en lite lugnare takt.


Respiro di Risacca är en aquatisk havsdoft. Och det är ett vilt, kallt och stormigt hav som fångats i doften. Toppnoterna har inslag av kylig mint som får mig att tänka på ett vindpinat vinterhav. Respiro di Risacca är förstås doften av vinter för mig. Det vackra landskapet ligger delvis dolt av mjölkig dimma, i varje andetag inandas man kylan från det närbelägna havet.


De här fyra dofterna är fantastiskt söta och fina. Framför allt tycker jag om det de står för, att ta tillvara på lokal särart, kunskap och skönhet. Jag tror inte att man kan hitta denna typ av lokalt parfymeri någon annanstans än i Italien, eller i vart fall inte så utbrett som det verkar vara i Italien.


Jag vet iallafall vad jag ska köpa när jag slutligen nån gång i framtiden lyckas ta mig till Cinque Terre, en alldeles egen flaska av Agave närmare bestämt.Pics: Bilder av Cinque Terre, div. turistsidor

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka underbara bilder! Blir så sugen på att resa..och finna alla gömda doftskatter som väntar därute! Fast du beskriver så bra så man nästan kan känna dofterna i näsan ändå..( :

Ylva

rebella sa...

Ylva: Det ser så vackert och typiskt italienskt ut där. Synd att vi inte kom dit på vår semester, men det finns ju kvar.

Annars kan jag rekommendera Agave, den är riktigt fin och påminner lite om Donna Karans Chaos, fast mindre söt.