söndag 6 september 2009

De fyra årstiderna.

Nu är det höst. Äntligen! Ja, jag gillar hösten. Hade någon frågat för tio år sedan hade jag sagt att det var min favorit-årstid. Jag gillar fortfarande hösten, men numera uppskattar jag våren och sommaren lika mycket. Vintern då? För all del, den är lättare att stå ut med nu när jag bor i mellan-Sverige, men näe, själva tjusningen med vinter har jag svårt att förstå. Att få vara inne, mysa till det, tända ljus och se fram emot julen är okej, men det där kalla, mörka, blöta utanför dörren klarar jag mig bra utan!


Om jag tar med mitt parfymintresse i årstidsdiskussionen, så ligger hösten riktigt bra till. Det är ju först i slutet av augusti eller början av september som man kan börja snegla på de "tunga" parfymerna igen. Jag tar på mig en bekväm kofta innan jag ska ut med hunden, jag börjar tända värmeljus, jag börjar köpa badbomber och massageolja igen och jag kan svepa in mig i varm, söt, kryddig och tung höstparfym igen.


Serge Lutens erbjuder många höstfavoriter, Borneo 1834, Douce Amere, Fumerie Turque, Musc Koublai Khan, Arabie och förstås Ambre Sultan som jag använt då och då under sommaren, men kan använda riktigt mycket och ofta nu.


Gaiac som jag så passande precis fick en flaska av är perfekt som höstdoft! Feminite Du Bois är inte dum den heller. Le Labos Labdanum 18 oooh ja. 1000 Kisses Deep från Be Never Too Busy To Be Beautiful.


Olika typer av varma, kryddiga parfymoljor passar bra under hösten tycker jag.


Dofter av ambra, plommon, kanel, patchouli, trä och vanilj. Däremot märker jag att mer renodlade gourmandparfymer börjar jag inte längta efter förrän under sen-hösten.


Just nu har jag på mig en lite okänd parfym, nämligen O Alquimista av Parfums d'Imperfection. Den är inte alls dum, stark och kryddig och varm. Noter av plommon, tobak, ambra och ros. Förstås är den inspirerad av Paulo Coelhos bok Alkemisten. Till en början påminner den lite om Serge Lutens Arabie, men sen blir den både kryddigare och mildare på samma gång. Tobaken i den här parfymen är riktigt kraftfull, och jag tycker den funkar på både män och kvinnor. Varar för evigt och har ett dundersillage. Det lilla provet jag har lär ha strykande åtgång nu.


Andy Tauers L'Air du Desert Marocain är en annan favorit, passar också alldeles fantastiskt bra under hösten.


Varma, kryddiga och strålande parfymer med not av ros är också något jag gillar nu.


Vad har du för höstfavoriter? Vilka höst-godingar ska jag inte missa? Förresten vilken är din favorit-årstid?


Födelsedagen blev ganska stillsam, vi åt en rejäl paltmiddag och jag fick en fin liten hopvikbar ikon av dottern och en Salvador Dali reproduktion av min bror. :)Pic: onutsac.deviantart.com

13 kommentarer:

Anna sa...

Jag fullkomligt älskar Escadas "Collection". Vanilj, tonka och piptobak, samt en chokladig ton på mig. Fantastisk. Dessutom är flaskan underbart snygg i badrummet.
En annan jag gillar är Boucherons "Trouble", en komplex, kryddig och varm oriental med citrustouche som jag alltid får drösvis med komplimanger för. En snarlik doft är SJP "Covet" som jag köpte till skamligt lågt pris i Grekland sist (kring 250 spänn för en stor flaska) och som faktiskt är riktigt intressant, särskilt pelargonbladsnoten som jag trodde att jag skulle hata.
En mysig doft som jag aldrig tröttnar på är Annick Goutals Eau de Charlotte som doftar som en lite barnslig fransk frukost med svartvinbärsmarmelad, varm choklad och ångande varma croissanter och som är mycket trevlig på hösten.
Bvlgaris "Omnia" (originaldoften) är också en mysig, lite träig doft med inslag av mysk och vit choklad.

Unknown sa...

Grattis!
Jag tycker också hösten är underbar!
Mina höstälsklingar för tillfället: Inget slår Serge Lutens Chergui, med sin perfekta söta tobaksfamn, Ginestet Botytris (honung och tobak), Sonoma Scent Studios Tabac Aurea (som icke-rökare får jag frossa i tobak via parfym istället!) MAC Africanimal och faktiskt Chanels Beige, där jag tycker mig känna en varmt brödig mimosa-not som blommar upp när det blir lite kyligare.

Lotta sa...

Mm, Chanel Beige har jag ett prov av och tycker mycket om. Ska genast prova hur den fungerar nu till hösten. Mechant Loup från LÁrtisan, Gucci Rush och Cristobal är annars höstdofter för mig. Även Stella Rose Absolute som är en djupare version av den första Stella-doften är god lite kyligare dagar.

Lotta sa...

...och jag glömde min nya favorit Sensuous från Esteé Lauder som är lite kryddigt varm med honung och tränoter...

rebella sa...

Anna: Collection lät väldigt intressant, har aldrig testat den ens.
Covet är jag också riktigt förtjust i, med tanke på att man kan hitta den till riktigt bra pris är det märkligt att jag inte har en flaska än?
Eau de Charlotte är en av Annick Goutal som jag varit nyfiken på, men som ännu inte kommit i min väg. Får nog ändra på det snart...

rebella sa...

Nina: Aah, Chergui är fin, men jag har bara haft den i sånt där vaxprov, så jag borde nog beställa ett riktigt prov av den.

Sonoma Scent Studio har jag också varit nyfiken på ett tag, men ännu inte hunnit testa nåt från.

Mitt parfymintresse är som en hydra, för varje parfym jag testar dyker det upp minst två andra som är intressanta. :)

rebella sa...

Lotta: Chanel Beige, ännu en oprovad. Jag vet att många gillar den, men jag har hela tiden känt mig lite avskräckt av namnet.

em sa...

Jag fick mina prover från Wiggle perfumes (etsy) och min favorit blev lite otippat Querida, med doft av tuberose och kryddnejlika. En doft som definitivt framkallar höstens färger för mig.

Jag har ett prov på Beige och har testat en gång. Gillade den en hel del! Just namnet fick mig att kolla upp den, annars har jag inte brytt mig om Chanel. Beige för mig låter avslappnat och samtidigt lite "classy".

Min favorit årstid har alltid varit sommaren men nu undrar jag om inte hösten känns bättre. Nu, innan det blir så där kallt...

Lotta sa...

September och början av oktober med hög och klar luft, sol som värmer och löv som börjar skifta... Jag gillar hösten bäst men även försommaren.

Igår beställde jag prover från Luckyscent - flera stycken med inspiration från den här bloggen. Montale och Profumum Roma bland annat. Längtar :)

rebella sa...

em: Tuberose och kryddnejlika låter intressant, får se när jag får tid att testa nåt från Wiggle perfumes.

Och Chanels Beige får nog flytta lite högre upp på "måste prova-listan". :)

Tidig höst är fin, men inte gråhöst.

rebella sa...

Lotta: September-vädret har ju varit underbart än så länge. Det är så skön luft också.

Hoppas du kommer att gilla några av dem.

em sa...

Querida har nejlika bland doftnoterna, inte kryddnejlika som jag skrev. Rätt ska va rätt ;-)

Anonym sa...

Hej
Undrar över bilden på din sida, vet du vet som har gjort den??
Skulle gärna vilja använda den i en affisch men vet inte vems den är...

Mvh
Andrea