tisdag 22 september 2009

Florascent - Tango

Jag vet inte vad du har för förhållande till tango? Mitt förhållande till tango är aningen romantiserat, jag har aldrig tagit ett enda tangosteg i mitt liv, men inbillar mig ändå att jag i smyg skulle bli en utomordentlig tangodansös om jag bara hade möjlighet att resa till Buenos Aires. Trots att min systerdotter bor där, har jag ännu inte lyckats ta mig dit, varken för att hälsa på eller för att dansa tango.
Innan musikgruppen Gotan Project dök upp i mitt liv, var tango inte riktigt lika intressant. Gotan Project lyckades nyskapa tangon och en helt ny typ av tango föddes, nuevo tango och/eller elektrotango: http://www.gotanproject.com/home.phpJag har flera skivor med Gotan Project, men min älsklingsmelodi med dem är och har alltid varit Triptico. Om parfym är svårt att beskriva med ord är det inte mycket lättare att försöka ge sig på musik, men Triptico har ett sug, ett tempo, en sensualism, en berättelse, en känsla som är alldeles enastående. Det här är suggestiv, modern tangoinspirerad musik när det är som bäst. Låten är lång, stundvis rentav långsam, men med ett driv emot ett sluligt och hetsigt cresendo. Lita på att det finns få skivor som passar lika bra som någon av Gotan Projects skivor när man har en spa-kväll med sin älskade.
I vilket fall har jag testat parfymen Tango, Florascents http://www.florascent.de/ nya höstparfym. Och den får mig att tänka mycket på Gotan Project och Triptico. Doften tango påstås vara erotisk, men jag finner den snarare sensuell, loj, smeksam och mjuk. Av någon anledning förknippar jag dansen tango med röda rosor, men i doften Tango har man istället valt gardenia och orkide, något som lyckas ge doften en modern och intressant känsla. Röd ros hade ju varit så givet liksom.
Något de parfymer jag testat från Florascent har gemensamt är en flytande, ganska lätt känsla. Då man enbart använder sig av naturliga essentiella oljor är det inte så märkligt att resultatet blir lätt och flyktigt. Däremot tycker jag inte det är något fel på hållbarheten, men förvänta dig inte något monstersillage från Florascent.


Toppnoterna i Tango ger mig en luftig, lite flytande känsla en vit, nästan ren doft, snarare än röd och eldig. Tango är allt annat än erotisk och explosiv i starten, den är stillsam, men vibrerande och på något sätt sällsam. Behaglig, långsam och sensuell är ord jag tänker på när jag försöker beskriva Tango.


Precis som låten Triptico finns det en närmast meditativ, suggestiv känsla i doften Tango. Jag har spelat Triptico för människor som efter ett par-tre minuter utbrustit i "Men, herregud tar den aldrig slut?", jag kan tänka mig att doften Tango kan upplevas lite på samma sätt för de som vill ha en snabb utdelning av en parfym. Inte för att den alls är ointressant eller tråkig till en början, men den är liksom undflyende, stillsam, delikat. Men, den luktar hela tiden fantastiskt gott.


I hjärtat och basen av parfymen börjar det hända grejer, nej det är fortfarande inga tvära kast, men den vita, rena känslan i parfymens topp ändrar karaktär, värms upp, blir mer gyllene, glödande, varm, smekande, men fortfarande i mitt tycke mer sensuell än erotisk. Opoponax och patchouli tillför ett djup och en värme, men på ett ytterligt delikat och aldrig dominant vis. Tango blommar sakta, men säkert ut på min hud och väcker ett lojt välbehag. Passion? Ja visst, men den typen av passion som finns i ett långt förhållande där man känner varandra väl och älskar djupt, hängivet och tryggt, snarare än den första kicken i en ny, brinnande förälskelse.


Tango vore den perfekta parfymen för en lång kväll med tända ljus, massage med uppvärmd olivolja, något glas rött vin och förstås, Gotan Project strömmande ut ur högtalarna.


Tango är en varm doft, men med kyliga inslag och av någon anledning får det mig att tycka att den passar bättre under vintern/våren kanske än nu under hösten, men förstås är det en smaksak. Trots att Tango är en fin doft, får jag erkänna att min favorit från Florascent fortfarande är Umami, jag testade den igen för en tid sedan och insåg att jag tycker den är ännu mer unik än vad jag tyckte först. Umami är en typ av doft som inte lämnar mig någon ro... Tango å andra sidan snarare fyller mig med ro.


Vilket föredrar du? Komfort eller förbryllning? Har du någon favorit från Florascent förresten? Och vad tycker du om Gotan Project?


Pic: Secretariat of tourism, Buenos Aires

5 kommentarer:

em sa...

Jag föredrar nog komfort om jag måste välja. Måste jag inte det så är det kul att blanda båda, eller hur?

Jag har beställt doftprover från andy tauer och väntar nu med spänning. Läste dina recensioner av Tauer Perfumes, L`Air du Desert Marocain låter intressant. Fast mest nyfiken är jag på Le Maroc Pour Elle. Har haft "a thing" för Marocco sen jag såg Hideous Kinky.

Förresten är jag också nyfiken på Opus Oils, men hittade inga längre recensioner här. De finns på etsy nämligen, vill testa absinthia, mantra och även tropique. Speciellt de första två är jag sugen på. Å Jitterbug, efter att ha läst din recension. :-)

irma sa...

Jeg kjenner tangorytmene og lukten helt hit! Hvor kan man få tak i testere eller kjøpe disse parfymene ? Finner ikke Florascent på noen av de "vanlige" sidene (ser at PerfumeCourt har testere).

em sa...

Ångrat mig om Opus Oils sen jag såg att de har en parfym med Charlie Mansons bild å namn. Inte intresserad av ett företag som utnyttjar mord för att sälja.

Florascent låter dock trevliga, får spana på dem istället :-)

rebella sa...

em: I långa loppet vinner nog komfort, men jag älskar att upptäcka parfymer som "stör" mig på ett eller annat sätt, men ofta är den typen av parfym samtidigt svårburen.

Har inte provat Le Maroc Pour Elle, men Andy Tauer har generellt välgjorda parfymer av hög kvalitet och med mycket personlighet. :)

Hade inte en aning om att Opus Oil hade Charles Manson på en av sina oljor, håller med om att det är oetiskt. Ibland kan man ju undra hur folk tänker?

Florascent har garanterat inga massmördare på sina parfymer dock, de är snälla, fina, sensuella och sköna.

rebella sa...

irma: Jag vet inte var man kan köpa Florascent i Norge, men Turkos har en lista över svenska återförsäljare. Någon kanske sänder till Norge? Annars kan du säkert maila Florascent och fråga efter norska återförsäljare.