måndag 6 juli 2009

Parfumerie Generale - Lounges Profanes


Återigen har jag blivit trollbunden av en parfym från Parfumerie Generale. Och jag menar verkligen trollbunden, för tillfället existerar inga andra parfymer för mig än Parfumerie Generales Lounges Profanes.
Jag dras emot den, som en nattfjäril dras mot ljus. Jag försöker analysera varför jag tycker om den så mycket utan vidare framgång. Visst luktar den gott, men jag kan inte riktigt känna att den luktar SÅ mycket godare än allt annat just nu, att det skulle motivera en sådan besatthet. Visst, det är en trivsam olfaktorisk tripp, men inte hisnande som vissa andra jag testat. Det måste snarare vara så att den nånstans slår an något i mig, något som jag knappt minns, något som undflyr mig... även om jag vagt kan tycka att doften påminner om doften i min farmors sovrum när jag var barn.
Det finns något gammaldags i Lounges Profanes, men att avfärda den som en parfym för äldre damer vore enbart dumt. Samtidigt som den har en strålande gammaldags charm så är den också ytterligt modern. Jag tänker på att låta några av 20-talets mest firade skönheter förflyttas med en tidsresa till vår samtid och låta modernisera dem, medan man samtidigt bevarar deras tidstypiska stil.
Nej, det lät kanske konstigt. Tänk er en modern tolkning av Kiki du Montparnasse (kvinnan på Man Rays berömda fotografi, Le violin de Ingres).
I vilket fall är Lounges Profanes en av de bästa pudriga dofter jag stött på, överhuvudtaget får den mig att tänka på doften av make-up av bästa kvalititet. Karmosinrött läppstift, elfenbensfärgat puder, svart ögontusch. Mängder av champagnefärgade pärlor, en fjäderboa och en hårt åtsnörd korsett. Ett glas sprudlande champagne. En kristallvas fylld med väldoftande liljor. Jo, det finns liljor i Lounges Profanes, men de är nedtonade. Precis lagomt, enligt mig. Allting i Lounges Profanes är precis lagomt enligt mig, den är som skapad för just min hudkemi, jag kan nästan föreställa mig hur min kropp suger åt sig av den, som om själva doften vore något som fattades mig!
Jag känner mig oerhört trygg, belåten och komfortabel när jag har på mig Lounges Profanes, på mig är den även en av de bäst komfort-dofter jag testat. Jag antar att det kan bero på doftminnen av min farmor, som var en mycket snäll, mild och vänlig kvinna. Och hon luktade alltid väldigt, väldigt gott, faktiskt den enda jag minns från min barndom som luktade på ett alldeles eget, aningen parfymerat sätt. Ingen minns eller vet vilken parfym hon brukade bära, jag undrar om det kan ha varit Chanel No 5? Kanske inte parfymen, kanske hon rentav kan ha nöjt sig med ett parfymerat puder eller kroppslotion? I vilket fall doftade farmor svagt parfymerat pudrigt och jag ler lite, när jag tänker på att nog också hon skulle ha tyckt om doften av Lounges Profanes.
Jaja, okej lite doften av gammal dam finns det ju här. Men, jag kan verkligen föreställa mig hur underbart Lounges Profanes skulle dofta även på en kvinna hälften så gammal som mig. För Lounges Profanes må vara en lugnande, mysig och gammaldags doft, men den är också sexig. Men, på ett förfinat sensuellt och lite lojt sätt. Som någon som väntar, och vet att den kommer att få det den vill ha så småningom iallafall. Någon som är medveten om sin egen magnetiska dragningskraft... aningen inåtvänd, snarare än utåtriktad.
Ja, det är svårt att beskriva Lounges Profanes på ett rättvisande sätt. Den är allt för bra för att mina ord ska kunna göra den rättvisa, den måste helt enkelt testas! Fast vet du med dig att du har svårt för pudriga dofter bör den kanske testas med viss försiktighet, även om jag hört andra som den utvecklas på ett helt annat sätt på.
Många av Parfumerie Generales dofter är komplexa och föränderliga på mig, men Lounges Profanes är ganska linjär och enkel. Den luktar helt enkelt lika underbart från början till slut, bortsett de allra sista basnoterna som dyker upp efter 4-5 timmar och doftar som minnet av mild rökelse på min hud. Jag finner vissa likheter med Annick Goutals Songes och Chanel No 5, så är det något ni gillar bör ni inte missa Lounges Profanes.
Den har hyfsad (inte superbra) hållbarhet och gott sillage. Ytterligare en parfym från Parfumerie Generale som jag bara måste ha mera av!

12 kommentarer:

Julia sa...

Jag har läst på flera ställen att folk tycker Louanges påminner starkt om Elizabeth Ardens Red Door. Var det kanske den parfymen din farmor hade?

rebella sa...

Kanske, jag har faktiskt ingen aning och ingen annan heller. När kom den? Jag vill minnas att min farmor luktade så redan under min tidigaste barndom (sent 60-tal-tidigt 70-tal).

Julia sa...

Njä då är det nog en annan doft eftersom Red Door lanserades i slutet av 80-talet. Personligen är jag inte något fan av Red Door som är en sådandär "larger than life"-doft som var poppis på 80-talet

Bipbap sa...

Har lenge lurt på Parfumerie Generale, men hittil kun prøvd Coze. Fantastisk, men satt ikke veldig lenge på huden. Skal teste den ut litt bedre. Er definitivt et merke jeg ønsker å bli mer kjent med :)

rebella sa...

Julia: Ja, antagligen, men nu blev jag sugen på att testa Red Door, har kanske gjort det nån gång men har inget minne av den...

rebella sa...

Bipbap: Coze hör inte till mina favoriter av PG, men annars tycker jag att de har flera underbara dofter. Rekommenderar starkt att du testar lite mer av dem.

Clivia sa...

Louanges är en av de första (o hittintills få) FB som jag köpte efter att jag verkligen fastnade i parfymklorna. Efter att ha provat massor hos Les Senteurs i London var det den jag sögs till och det har jag inte ångrat även om det väl kan anses vara ett impulsköp.

Tycker dock inte att den o red door har särskilt mycket gemensamt, jag kan känna likheter, men det är som att jämföra red delicious som fraktats med båt från argentina i 2 månader med perfekt mogna Mio plockade på Julita en dimmig septembermorgon ungefär.

em sa...

Jag njöt verkligen av att läsa din recension. Inspirerande!

rebella sa...

Clivia: Kul att höra att du också gillar LP. Den har en märklig dragningskraft (iallafall på mig)...

Bra liknelse med äpplena, jag förstår precis hur du menar! :)

rebella sa...

em: Tack, jag rekommenderar verkligen Lounges Profanes, den är oerhört mysig.

Nina sa...

Hej! Ville bara berätta att jag nyss hittade din blogg och är så glad för det! Ska nu ägna kvällen åt att läsa igenom dina tidigare poster!

rebella sa...

Nina: Kul att du hittat hit, hoppas du hittar lite smått och gott att läsa.