onsdag 22 juli 2009

Profumum Roma - Alba


De senaste två veckorna har jag fått mängder med prover i brevlådan. Jag gjorde en dunderswap med inte helt okända -i parfymsammanhang- Jackie Daniels, så bara att sniffa igenom de proverna kommer att ta tid. Sen fick jag en hel kollektion av prover från Profumum Roma (på vissa ställen heter det kort och gott Profumum) av en generös läsare av bloggen, tack N! Och som om inte det räcker så fick jag också hem en kollektion med prover från ett italienskt parfymmärke. Ojoj, här blir det till att jobba hårt framöver, men eftersom jag har världens roligaste (men, kanske sämst betalda) jobb så...

Ibland råkar man ut för en parfym som man knappt kan känna lukten av, man är helt enkelt doftblind för den, eller den kombination av noter som ingår i den. Gucci by Gucci är en sån parfym för mig, jag skulle i princip kunna dofta på vatten! En annan är makens Lacoste Elegance, jo jag känner lukten av den på honom, men då jag testade den luktade den ingenting på mig. Märkligt, men intressant fenomen.

Bland Profumum-parfymerna finns några som jag tycker riktigt mycket om, några som är bra och några som inte alls funkar på mig och så finns det en som jag knappt känner lukten av. Nämligen den jag ska försöka mig på att recensera idag, Alba.

Jajo, jag får medge att jag känner någon slags doft ifrån den iallafall, annars vore det väl helt poänglöst att skriva om den, eller det skulle ju iallafall gå väldigt fort. Jag skule bara behöva skriva att den doftar ingenting.

Men, det är bara delvis sant. Alba doftar, men så subtilt, undanglidande och diskret att jag blir alldeles förbryllad. Första gången jag testade kände jag knappt någon lukt alls, men nu har jag börjat få kläm på vilka noter det är jag ska jaga, så nu lyckas jag ringa in doften lite bättre. Och det är en förtrollande doft!

Det här är hudnära parfym när den är som bäst och Alba lyckas kombinera en slags oerhört behaglig, komfortabel doft med en lika lockande och svårfångad doft. För att vara en parfym jag knappt känner doften av, kommer jag på mig själv med att sitta med näsan vid handleden alldeles för mycket.

Alba har noter av olika träslag och ambra, på mig blir det en varm, pudrig och ren doft. Men, Alba har också inslag av något kyligt, uppiggande och ja, jag vet inte, men jag anar något nästan mentholliknande eller kanske en liten, liten dutt av eucalyptus? Iallafall får det här motstridiga dofterna mig att tänka på träd i snö, vita träd klädda med rimfrost omgivna av en snöig värld. De är lika mycket där som träd är på sommaren, men visst ger en rimfrostklädd skog ett helt annat, nästan sagolikt, intryck än en skog i lövskrud? Jag tänker på att den påminner mig om CdG 3, doften jag jagar efter i en tropisk djungel, men tvärtom, Alba jagar jag efter i en rimfrostklädd vinterskog.

Tro nu inte att Alba är en kylig parfym, för den är i huvudsak varm, men inte helt igenom. Vilket i min näsa är vad som gör den så fantastisk! Och skrev jag att den var ren? Jo, jag gjorde visst det, med det namnet har den ju lite att leva upp till, ellerhur? Men, Alba är så mycket mer än ren, den är dessutom en sexig parfym. Alba rymmer en slags nedtonad sexig kvinnlighet, men den är inte rå, osande erotisk och animalisk, snarare en parfym för mjukhångel och kyssar. Även om jag misstänker att det kanske inte skulle stanna där, men det är en annan historia...

Alba har ungefär negativt sillage, det märkliga är dock att mina familjemedlemmar känner lukten av den, till och med maken! Så jag känner inte själv riktigt hur gott jag luktar, medan doften tydligen märks bra utåt. Alba liksom sjunker in i huden och blandar sig med mina egna feromoner och svett och allt vad det nu kan vara, på ett närmast totalt sätt. Det borde vara toppnoterna som står ute lite kan man tycka, men med Alba är det nästan tvärtom, auran av den växer snarare i takt med att noterna utvecklas. Som sagt, Alba är en märkligt, men helt igenom angenäm parfym.

Förresten har den hållbarhet som är fenomenal, vilket den verkar ha gemensamt med de flesta parfymer från Profumum. Alba anas fortfarande efter tio-tolv timmar och det är så klart mycket bra. Stor flaska rentav? Tyvärr, tycker jag att Profumums parfymer är lite väl dyra, det finns ganska många andra jag skulle köpa i stor flaska före Alba, men en lagom decant då? Ja, tack! :)

Har du någon favorit från Profumum? Eller från något annat italienskt märke? Jag tycker att det verkar som om italienska parfymer hamnar lite i skuggan av de franska, vad kan det bero på? Är de italienska parfymerna sämre, eller är det för att de är generellt lite dyrare? Vad tror ni?

Jag tror att jag har många italienska godbitar att skriva om framöver, men som vanligt kommer jag säkert att sticka imellan med nåt annat också då och då.


Pic: Anna Gran, Sollefteå.nu

6 kommentarer:

Julia sa...

Fin bild!

För mig är Alba parfymernas motsvarighet till det perfekta nude-färgade läppstiftet, dvs syns inte men förstärker ändå en effekt som redan finns där (och därmed rätt o-italiensk).

Skönt att höra att paketet kom fram. Hoppas du hittar något bland proverna som du gillar (eller avskyr) tillräckligt för att vi skall få läsa om det här på bloggen

/Julia (Jackie_Daniels)

rebella sa...

Ja, det var en bra beskrivning. :)
Annars är ju italienska parfymer gärna lite söta, tunga och "stora" på nåt vis.

Tacktack, för ett jättebra byte, borde ju ha skrivit att det kommit fram, men jag har haft så mycket intervjuer och annat i huvvet att jag alldeles glömde bort. Jag är säker på att jag kommer att hitta en hel del smått och gott bland dem. Yngsta dottern blev iallafall ögonblickligen förtjust I CSPs Vanille Moccha. :)

Britt Åse sa...

Dulcis in fundo! Jo, og så Aqua e Zuccero :)
Åh!

rebella sa...

hagenpahytta: Dulcis in fundo är en favorit-gourmand. :)

Det lär bli mycket italienskt här närmaste inläggen...

nina sa...

vad kul att läsa om Alba! du är så precis och analytisk! jag tyckte inte den luktade så mycket heller, men när jag hade den på jobbet en dag, sa en snickare som stod efter mig i cafeterian, "-du luktar gott! Alltså, jag menar, riktigt gott!!" Skoj, jag hade för längesedan glömt att jag hade den på! Tycker den har mycket gemensamt med Ava luxe Nude musk och Sonoma scent Studios Opal, men alba är som du säger lite kyligare, inte fullt så söt.
Apropå italienska parfymhus är och förblir mitt nr 1 Bois 1920... Classico, Vetiver Ambrato, Come la Luna, Vento di Fiori och Sandalo e The...mmm!

pärlbesatt sa...

Testade några av Profumums på COW där halva behållningen är den ljuvligt rare expediten. Gillade Acqua di Sale, på ett sätt och några till, men jag minns inte vilka det var fast jag tittade på hemsidan nu för att komma ihåg.

Blandar ihop dem med ett franskt märke som har lika ordiga beskrivningar som Profumum... och som samma affär säljer.

Och ja, det är för dyrt för mig. Finns inte på kartan ens.