onsdag 15 juli 2009

Parfums 137 - Hollywood Stromboli 1950


Omkring 1950 var Ingrid Bergman inte bara en av Sveriges mest berömda skådespelerskor, hon var världskändis. I klass med Nicole Kidman, Julia Roberts och Angelina Jolie idag. Och även Ingrid Bergman lyckades ställa till med skandal, 1950 medverkade hon i den italienske regissören Roberto Rosselinis film Stromboli, under inspelningen blev de förälskade i varandra, trots att de båda två redan var gifta. Den här kärlekshistorien ledde bland annat till att Ingrid Bergman bojkottades och inte fick några filmroller på flera år!
Det nya franska parfymhuset Parfums 137 låter olika historier inspirera deras parfymer, än så länge har de två parfymer, eller rättare sagt, parfymkit att välja på. Nara 1869 som hämtat inspiration från Japan och så Hollywood Stromboli 1950. Parfymkit alltså, varje parfym består av tre flaskor som man kan blanda eller bära var för sig. Jag är ju rätt svag för det mesta som har en ny eller annorlunda tolkning av parfym, så på det sättet är Parfums 137 precis i min smak. Förstås blev jag jätteglad när jag vann två små provkit på bloggen http://graindemusc.blogspot.com/
Parfums 137 syftar på 1 berättelse, 3 dofter, 7 parfymer! Så de senaste dagarna har jag exprimenterat med båda kiten en hel del. Innan jag testat dem trodde jag att jag skulle tycka bäst om Nara 1869 med sina noter av bigarade (bitter apelsin), osmanthus (blomma) olibanum (japansk rökelse). Men, när jag testade båda seten samtidigt på respektive arm var det armen med Hollywood Stromboli 1950 som jag hela tiden sniffade belåtet på.
Hollywood Stromboli 1950 har noter av spearmint, myrten och immortelle (tro det eller ej, men på svenska verkar den heta curryeternell). Jag trodde innan jag testade den (eller de) att spearmintnoten skulle bli för mintig och för mycket, men ja till en början bidrar spearminten till en väl så frisk, nästan kylig doft, de andra noterna märks knappt. Men, trots allt, spearmint är en toppnot som försvinner relativt fort. Efter en stund börjar jag känna en underbar, nötig och varm doft som kommer från myrten-noten. Det här tillsammans med spearmint-notens kvarstående gröna noter gör parfymen spännande och ovanlig. Medan spearmintnoten ännu dröjer sig kvar får jag en känsla av nöt-tuggummi som inte är så kul, men sedan...
Ja, jag njuter hejdlöst av Hollywood Stromboli 1950, den ger faktiskt en medelhavskänsla, men på ett ganska otypiskt sätt. Den är både varm och fräsch på samma gång och jag upptäcker efterhand att jag gillar den väldigt mycket!
Varje enskild flaska är ganska enkel i sin sammansättning, men består av fler än en enda not, jag är kanske inte så förtjust i spearmintflaskan för sig själv, men de båda andra myrten och immortelle är väldigt söta, rena dofter som gör sig bra på egen hand när man vill ha något enkelt och lätt. Spearmint kan friska upp det mesta i parfymväg sommartid misstänker jag. Visst, det är meningen att man ska blanda noterna inom setet, men jag tror att de går alldeles utmärkt att använda till att förstärka eller förändra det mesta i parfymväg.
Myrten-noten är kanske lättast att ta till sig av de tre, basen på den är krämigt, varmsöt med inslag av söta vanilj. Men, den jag tycker bäst om i slutändan är ändå immortellen, den är undanglidande och svår att beskriva. En slags märklig fruktig, blommig och nästan lite dammig doft. Funkar faktiskt alldeles utomordentligt att bära självständigt!
Provseten som jag har är sött förpackade i en liten svart organzapåse och de små flaskorna har en praktiskt droppanordning i korken, vilket känns ganska påkostat i ett provset! Det går att beställa prov-set http://www.parfums137.com/index.php Tyvärr är min franska väldigt dålig, så jag lyckas inte förstå huruvida det går bra att beställa utanför Frankrike, men jag är säker på att det går att kontakta dem ifall man blir nyfiken! Och det borde ni bli, det här är en rolig idé och de individuella dofterna är alla bra, rentav intressanta. Tillsammans skapar de ju faktiskt så mycket mer än sju nya parfymer, och jag ser med spänning fram emot deras nästa kit!
Sillaget är diskret, men hållbarheten är bra om än inte super.
Pic: Gordon Parks, Life

4 kommentarer:

parlbesatt sa...

Om du vill ha hjälp med att uttyda franska kryktiskheter så kan jag hjälpa dig! :)

rebella sa...

Tack, det var snällt. Det skulle nog kunna behövas då och då... jag kan bara några få ord och fraser på franska.

Anna sa...

Hej! Tusen tack för tipset, har beställt Stromboli nu (såg filmen igår och blev väldigt inspirerad!).
Det går utmärkt att beställa från Frankrike och portot är bara 60 cents.
Hjälper dig gärna med franskan jag också då jag är yrkesverksam översättare sedan 10 år tillbaka :)
Har du skrivit något om Annick Goutals eller Artisan Parfumeurs dofter förresten?

rebella sa...

Anna: Vad kul att du beställt, de är verkligen fina. Portot var ju ett fynd, det händer att jag varit på väg att beställa prover direkt från tillverkaren för några tjugor och sen visar det sig att de vill ha 150 kronor för frakten! :(
Trevligt att ha fler att fråga när jag inte kommer överens med franskan.

Jo, jag har skrivit om Annick Goutal. Inte mer än ett inlägg dock, har bara hittat en parfym därfrån som jag verkligen gillar, Songes, men jag har många kvar att testa.

Däremot L'Artisan har jag några fler inlägg om, du hittar det jag skrivit om olika parfymhus om du kollar under etiketter till höger på sidan.

PS. Jag har också sett filmen Stromboli, men det är rätt många år sedan...