lördag 11 juli 2009

Serge Lutens - Tubereuse Criminelle


Innan jag börjar skriva om Serge Lutens Tubereuse Criminelle så vill jag berätta att besöket i Örebro var mycket trevligt, bortsett från att det spöregnade i drygt ett dygn under tiden som vi var där. Märkligt nog regnar det alltid när vi är i Örebro!
När jag kom hem hade jag fått två trevliga parfympaket med posten. En "vinst" från http://graindemusc.blogspot.com/ som bestod av två prov-set Hollywood Stromboli 1950 och Nara 1869 från det nystartade franska parfymhuset Parfums 137. Ska skriva mer om dem senare. Sen var det ytterligare ett par prover från ett annat nystartat franskt parfymhus, mer om dem också senare.
Jag testar Tubereuse Criminelle och den är verkligen en utmaning. Jag gillar toppnoten, nej jag älskar toppnoten, faktum är att toppnoten är obeskrivlig! Jag gillar ju att skriva/babbla så jag gör ett försök.
Svetslågor. Istappar i starkt vårvinter-solsken. Fluorescerande, gigantiska vita blommor. Raketbränsle. Rimfrost. Ljusstrålar i mörker. Änglar. Höga C. Bach. Med ljusets hastighet.
Nah, jag sa ju att det inte går. Toppnoten är i vilket fall det högaste, klaraste, renaste och mest genomskärande jag känt i någon parfym. Tyvärr, eller tack och lov, också bland det snabbast övergående. Iallafall på mig så är den där, som ett skrik, och sen är den borta och bara en viskning återstår av det vackraste man kan tänka sig. Som när man blir så berörd av ett visst musikstycke att man får gåshud eller tårarna börjar rinna. Eller en film så känslomässigt nära att man blir helt tagen. Eller en bok som drar in en i handlingen så starkt att det vore som om man själv upplevde det huvudpersonen går igenom. Det är en konst att framkalla något som påminner om den starka känsla man känner när man varit ifrån någon älskad person och sedan återförenas. Som om hjärtat gör ett tyst glädjeskrik i kroppen på en.
Vissa saker kan inte beskrivas, utan måste upplevas, en sån sak är toppnoten i Tubereuse Criminelle. Jag förbannar min hudkemi, som får parfymer att utvecklas så fort. Hur länge varar topnoten av Tubereuse Criminelle på dig?
När jag beskrivit toppnoten finns egentligen inte mycket mer att säga. För mig är det toppnoten som är grejen med Tubereuse Criminelle, det som sedan kommer är för sött, för tuggummiaktigt och till och med med en nästan unken känsla, för att jag ska gilla det. Jag gratulerar dem som kommer överens med Tubereuse Criminelle hela vägen, men jag är inte en av dem. Jag föredrar Frederic Malles Carnal Flower, den gifter sig mycket trevligare med min hudkemi och varar också betydligt längre än Tubereuse Criminelle.
Nu sitter jag här och doftar av Tubereuse Criminelle och önskar bara att den snart ska ta slut. Den känns kladdig på min hud, som en dåligt gräddad sockerkaka.
Härnäst blir det en annan parfym med tuberose i huvudrollen, en parfym som jag blev tämligen överraskad av. Vilken? Ja, ni får se...

6 kommentarer:

Julia sa...

För min del är toppnoterna i Tubereuse Criminelle lite som en ljuvlig näsbränna som sedan övergår i en ren och klar doft av tuberos (helt utan antydan av sockerkaka). Toppnoterna håller i sig i ungefär tjugo minuter på min hud.

Bipbap sa...

Regnvær har vi hatt her også, i bøtter og spann. Merkelig hvordan det går fra tropevarme til "kulde" over natten .. Jeg har prøvd maaaange Serge Lutens, men ikke Tubereuse Criminelle. Tuberose er ikke det jeg først og fremt prøver. Det er store forskjeller, men sjelden jeg kan bruke det. Fint å komme hjem til pakker i posten da :)

Nina sa...

Jag har aldrig provat TC, men läst att en del uppfattar toppnoten som kamfer? Om det är den du gillar, kanske du skulle tycka om Volo AZ686 från Profumum (kamfer/gardenia)? Jag gillar den, men den får sprayas med lätt hand :) Älskar också Carnal Flower!

rebella sa...

Julia: Åh, lyckliga du, på mig varar toppnoterna bara i fem minuter! Överhuvudtaget är TC kortlivad på mig för att vara en SL...

rebella sa...

Bipbap: HBär har vi haft två fina, varma veckor innan, vilket iallafall är bättre än hela den förra sommaren sammanlagt. :)

Tuberose är lite svårt, men jag tycker att TC är värd att prova, misstänker att den kan vara riktigt fin på de som den passar för.

rebella sa...

Nina: Tack för tipset, ska kolla upp Volo AZ686 vid tillfälle, tyvärr är ju Profumums parfymer tämligen dyra. :(

Överhuvudtaget gillar jag noter som är lätt "medicinska" i parfymer...