måndag 5 oktober 2009

AbdesSalam Attar - Hindu KushUnder helgen har två parfymer kämpat om och delat min uppmärksamhet. De har vissa likheter, båda är mörka och täta skapelser, men annars är de väldigt olika. Den ena har följt mig medan jag har varit vaken och den andra har snarare följt mig in i sömnen. Den ena är modern, raffinerad och ytterligt elegant, medan den andra är mer vild, ursprunglig och ja, liksom levande...Den moderna doften jag tänker på är By Kilians Back To Black, den skriver jag om någon annan dag. Den vilda, ursprungliga doften är AbdesSalam Attars Hindu Kush, den skriver jag om idag.Alltså, jag testade AbdesSalam Attars Hindu Kush i helgen och fördes iväg. Redan när jag första gången läste om den visste jag att jag ville testa den, namnet hade samma effekt som en trollformel på mig. Hindu Kush är ett bergsområde beläget i central-Asien, i Afghanistan och Pakistan. ärligt talat visste jag inte varför namnet lät så förtrollande, ibland är det bara så. Jag visste att Alexander den Stores armé tog vägen via Hindu Kush till Indien och jag vill också minnas att hans fru kom från de trakterna. Men, det var inte riktigt därför som namnet hade en sådan lockelse på mig.

Så började jag fundera på bilder till bloggen, jag hade tänkt mig någon bild av ett pampigt bergsmassiv, kanske med en liten pittoresk by i förgrunden, men till en början hittade jag mest bilder på marijuana. Men, sen började bilderna på människorna i Hindu Kush dyka upp.
Ärligt talat, det var nu jag blev förtrollad på riktigt. I Hindu Kush lever ett av få fortfarande icke muslimska folk i central-Asien, kalasherna. Kalashernas religion, kultur, klädedräkt, men även utseende skiljer sig mycket från andra folk i regionen. Jag lovar, jag skulle kunna sitta här och skriva om kalasherna i flera timmar.

I vilket fall, parfymen Hindu Kush är en perfekt bakgrund när jag fördjupar mig all möjlig information jag kan hitta om kalasherna på nätet. Parfymen Hindu Kush är vild, otämjd, ursprunglig, uråldrig och inte tillrättalagd. Det är en doft att närma sig på doftens egna villkor, bitvis svårtillgänglig, stickig, rökig och närmast smutsig. Samtidigt rymmer doften Hindu Kush en rymd som av hög bergsluft, skogsklädda sluttningar och främmande kryddörter. Det är dofter av en för mig, helt främmande natur som också blandas med dofter av en lika främmande kultur. Det är doften av primitiv rökelse från små helgedomar i små bortglömda bergsbyar. Det är doften av människor och djur som lever tätt ihop. Parfymen Hindu Kush får alla andra parfymer av orientalisk typ att kännas som fejk, som tillrättalagda försök, som västerländsk pop-orientalism. Parfymen Hindu Kush är äkta vara.

Parfymen Hindu Kush är, för mig, så storslagen att den ger mig en andlig upplevelse. Och, det är inte heller en odelat positiv erfarenhet. Den gör mig ödmjuk, ifrågasättande och närmast skör. Jag förstår alls inte hur det är möjligt, men jag dras till den å ena sidan och samtidigt kräver den sin tribut när jag tar på mig den. Jag är helt övertygad om att jag skulle kunna gå och sätta mig på en sten i skogen, ta på mig ett par droppar av Hindu Kush och kunna sitta där nöjd, men grubblande i timmar...

Hindu Kush har en förmåga att skapa en närvarokänsla, en meditativ stämning, en hudlöshet som lätt kan kännas för överväldigande. Men, jag är rätt känslig för olika typer av sinnesintryck...


AbdesSalam Attars parfymer är alla 100% naturliga och det skulle förstås inte kunna vara på något annat vis. Jag tror inte de känslor som väcks skulle kunna åstadkommas med syntetiska doftämnen. Iallafall vill jag inte tro det. Nu är jag ju inte någon självklar anhängare till naturliga parfymer, jag anser att även syntetiska doftämnen har sin plats. Men, det är en stor glädje att dessa två skilda skolor av parfymeri kan finnas på samma gång.

Hindu Kush har gott sillage, hållbarheten är helt okej för en naturlig parfym, även om det mest intressanta faserna av doften dunstar bort relativt fort. Men, på sätt och vis kanske det är lika bra, jag tar Hindu Kush på allvar och det gör den, för mig, ganska krävande att bära.

Pic 1: Ali Seena
Pic 2: Kalash fairy girl

7 kommentarer:

em sa...

Åhhh, inte mer! Jag har redan massor jag vill testa. Sluta skriva om spännande saker! De här är precis sånt jag är sugen på, dofter som tar en till en annan plats och tid. De har t.o.m. en doft som heter 'chillum' :-)

Nina sa...

Är detta samme man som säljer essenser också? Jag beställde "Hay" från TPC , tror det kan ha varit A. Attar. Den var lustig, varmt fuktigt ångande hö rätt upp i näsan!
Måste absolut prova Hindu Kush!
Tack för recensionen!

rebella sa...

em: Det är så svårt att låta bli. ;)
Chillum har jag inte testat, men Tasneem har jag också hemma och den är också väldigt fin och intressant.

rebella sa...

Nina: Jo, jag tror man kan köpa sina egna parfymblandningskit på hans sida också. Verkar spännande.

Att det ska finnas så många intressanta parfymer och så har man bara en näsa.

Helle sa...

Tack för en härlig recension! Jag blev riktigt sugen på att prova den här.

rebella sa...

Helle: Då tycker jag du ska göra det. :) De jag testat är alla annorlunda och välgjorda. Generellt ganska animaliska, smutsiga på nåt vis.

Helle sa...

Ja, har nu beställt ett prov av denna och Back to Black... och en decant av patchouli 24 från le labo som jag har fallit hårt för. Perfekt den här årstiden. Längtar!