söndag 11 oktober 2009

Le Jardin Retrouvé


Som vanligt så är jag inget vidare på franska, men vad jag har förstått så betyder Le Jardin Retrouvé ungefär den återfunna trädgården. Namnet är märkligt passande och kanske rentav lite förutseende. Jag läste om Le Jardin Retrouvé för första gången på Divinas blogg http://fragrancebouquet.blogspot.com/ och kort sagt så skapades Le Jardin Retrouvé av Yuri Gutsatz på 70-talet och nu, 35 år senare vill han son Deniz återupprätta sin fars arbete och kännedomen om honom. Ni kan läsa mer om bakgrunden hos Divina eller så tycker jag ni ska titta in hos Le Jardin Retrouvé och läsa, det finns så mycket mer att läsa om där än "bara" parfymer. http://www.lejardinretrouve.com/index_fr.php


Som ni vet så älskar jag ju att utforska parfymer och parfymlinjer som inte alla andra redan har testat, så ni kan ju förstå att jag blev väldigt glad då jag en kort tid efter att jag läst om Le Jardin Retrouvé hos Divina också fick ett mail från Deniz Gutsatz. Och väldigt tacksam att jag sedan fått möjligheten att också prova parfymerna från Le Jardin Retrouvé.

Nu har jag ju bara sett orginalflaskorna på bild, men allt som omger Le Jardin Retrouvé andas en försvunnen tid, det är klara, glada färger och en känsla av 70-tal. Att få testa parfymerna är lite som att göra en tidsresa, även om några av parfymerna verkar vara skapade lite senare, under 80-talet.

Jag har ju nyligen pratat om klassiska parfymer här på bloggen. Le Jardin Retrouvés parfymer är ju för okända för att vara klassiker, snarare känns de retro, men retro med äkthet.

Faktum är att många av parfymerna från Le Jardin Retrouvé visar sig vara fyllda av minnen. Och det hade jag inte någon aning om när jag började testa mig igenom dem. Ja, jag var barn då, jag var tre år när 70-talet började och nätt och jämt tonåring när det slutade. Och jag hade inte kunnat drömma om att jag hade så många i stort sett bortglömda doftminnen från den tiden!

När jag tar på mig några droppar av parfym från Le Jardin Retrouvé så börjar jag tänka på tidiga James Bond-filmer, Arvingarna, De fattiga och de rika, mina unga mostrar i långa kjolar, hoppa hopprep, ha på sig stickiga kalasbyxor (strumpbyxor för barn kallades så på 70-talet och både pojkar och flickor använde det) och en massa annat. Jag inser att människor i min omgivning måste ha använt mer parfymer än vad jag tidigare har trott eller tänkt på. Jag anar att jag har doftminnen från parfymavdelningen på Tempo och EPA som jag knappt ens kan komma ihåg att jag la märke till som barn!

Många av Le Jardin Retrouvés parfymer är helt enkelt doften av det glada, klara och färgstarka 70-talet. Jag är så tacksam över att ha fått testa dem, vore kul att kolla om min mamma och mina mostrar möjligen skulle tycka att någon av dem påminner om någon parfymde använde på 70-talet.

Generellt är Le Jardin Retrouvés parfymer lätta, blommiga, klara och glada. De är också mer grönt blommiga än de flesta moderna parfymer som är mer fruktigt (sött) blommiga, och jag har verkligen inget emot den mer gröna varianten. Även om många av parfymerna har namn efter en blomma som Jasmin, Lys (lilja), Tubereuse, Chévrefuille (kaprifol) så är det inga självklara soliflors. Det är snarare tolkningar av de olika blommorna, och alla känns ganska naturliga om än en aning romantiserade.

Mina favoriter är Lys, Jasmin, Rose Opéra och Citron Poivré.

Lys är en varm, aningen kryddig, lite grön och elegant tolkning av lilja. De kryddiga och gröna inslagen är väldigt nedtonade, det är doften av blommor som finns i förgrunden. Lys är också en av parfymerna i serien som känns mest modern, eller kanske snarare tidlös. På grund av värmen i den så funkar Lys bra under höst och vinter, annars tycker jag att många av parfymerna från Le Jardin Retrouvé är ganska lätta, ljusa och sommarbetonade. Jag tänker mig liljan i Lys som en ganska ljust korallfärgad lilja.

Jasmin överraskar mig med inslag av läder i toppnoten! Det här tar bort en del av den lite kvalmiga sötma man annars så lätt återfinner i jasmin-dofter. Trots lädernoten lyckas Jasmin utvceklas till en väldigt trovärdig jasmindoft, och det här är jasmin när den är som bäst. Jag anar ett släktskap med Parfumerie Generales Drama Nuui. Det här är skogig, mörk, men ändå lätt jasmin. Den känns förvånansvärt äkta. Lädernoten tonar snabbt ned i bakgrunden och lämnar kvar en mild, lätt och ändå lite varm jasmindoft. Vacker.

Rose Opéra är en sprudlande, glad, söt och vänlig rosdoftande parfym. Den är behagligt röd och ganska söt, en av de sötaste av Le Jardin Retrouvés parfymer. Också i Rose Opéra finns en uttalad värme. Jag anar att det är värmen i de tre som gör att jag tilltalas så mycket av just dem nu på hösten.

Toppnoten i Citron Poivré är enkel, men fulländad. Det är lite som att bita i citronskal, jag får en tydlig, frisk citronsmak i munnen till och med. Ganska snart dyker det upp kryddiga, spännande inslag av peppar och kryddnejlika. Citron Poivré värms upp och blir en härlig kryddvarm, men ändå mycket lätt doft som kan passa lika bra på kvinnor som på män. Den här är farligt bra.

Du kan beställa tre prover från Le Jardin Retrouvé genom att sätta in 2 euro via paypal. Det är ett oerhört bra erbjudande tycker jag.http://www.lejardinretrouve.com/forums/index.php?showtopic=33

Som parfymälskare tycker jag att det har varit väldigt kul och intressant att testa Le Jardin Retrouvés parfymer. De får mig att minnas saker jag inte visste om att jag mindes. De för mig tillbaka i tiden på ett behagligt och roligt sätt. Flera av parfymerna är fortfarande efter så många år intressanta och värda att prova och jag skulle gärna ha mer av till exempel Citron Poivré. Jag tror också att det Le Jardin Retrouvé erbjuder är svårt att hitta någon annanstans, det är ju som sagt som om parfymerna av Yuri Gutsatz bevarats för framtiden i en liten tidsficka. Men, det är också det faktumet som gör att jag har svårt att se Le Jardin Retrouvés parfymer nå ut till en större grupp människor. De är inte och ska förstås inte heller vara, moderna.

Pic: Jo Barry

6 kommentarer:

Julia sa...

Kul idé att återskapa dofter från 70-talet. Många av parfymerna från förr är ju av olika skäl omformulerade idag och är inte sällan skuggor av sina forna jag. En av mina 70-tals favoriter är Estee Lauders Private Collection som förenar en riktigt illgrön, pepprig gräsighet med sofistikerad tvålighet och en rätt udda kryddbas.

rebella sa...

Det är lite som om tiden har stått stilla när man testar dem, de har en väldigt tydlig 70-tals karaktär, som jag knappt visste om att jag kände igen förrän jag testat dem. :)

Le Jardin Retrouvé sa...

Julia, I think you are misunderstood! Le Jardin Retrouvé does not try to "redo" 70's fragrances ... as it is our own fragrances since Le Jardin Retrouvé was launched in 1975 by my father when he quit one of the most famous company maker: Roure Bertrand Fils ...

About Estée Lauder, you can read more about her and my father: http://graindemusc.blogspot.com/2009/08/diva-and-perfumer-when-yuri-gutsatz-met.html

Here is a summarized story from le Jardin Retrouvé:

Le Jardin Retrouvé was founded in 1975 by Yuri GUTSATZ, Perfumer - Composer, who had spent the greater part of his career working in one of the most prestigious French companies producing aromatic products.

Le Jardin Retrouvé, with its limited production, is an attempt to return to the artisanal sources from which perfumery originated, with all that it implies in terms of patience and the love of a thing well done.

Without indulging unnecessarily in luxurious presentations and costly marketing, Le Jardin Retrouvé offers you a range of products of the finest quality.

Yuri GUTSATZ created all the perfumes that we offer you today with only the finest essences of natural origin.

As traditional perfume making demands, our Eaux de Parfum undergo a long maceration before being bottled, in order to obtain the harmonious "blending" that is indispensable for bringing out the olfactive qualities of its various ingredients.

Best Regards

Denis GUTSATZ

em sa...

Hej hej

Jaha, jag föll såklart och väntar nu på tre samples. 2 euro liksom, det är ju som hittat! ;)

Väldigt nyfiken, vet inte vad en 70-tals karaktär innebär för parfymer. Men de låter yummy. Ville testa vetyver-vanilla men såg den inte på listan. Så det blev jasmin, tuberose och sandalwood.

Flaskorna är riktigt fina!

rebella sa...

Deniz: Thank you for sharing. I hope many of my readers take the chanse to visit Le Jardin Retrouvé, not only because the perfumes, but also to read some interesting stories about the perfume world as well. :)

rebella sa...

em: Jag visste inte heller att jag visste förrän jag testade dem. :)