fredag 2 oktober 2009

Ormonde Jayne - Ormonde Woman


Första gången jag testade Ormonde Jaynes doft Omonde Woman så hade mitt parfymintresse precis börjat vakna. Jag hade precis förstått vilken mångfald av parfymer som fanns där ute och var totalt överentusiastisk och visste inte vart jag skulle börja eller nånting.


Jag råkade få tag på prover av Ormonde Woman, Ormonde Man och Tolu genom en utlottning på en annan parfymblogg. Alla proverna var begagnade och det fanns inte särskilt mycket kvar. Av de tre gillade jag, då, Tolu bäst. Ormonde Man spillde jag ut hela röret av på maken och han luktade gott, men jag hann aldrig riktigt analysera doften och bekanta mig med den. Ormonde Woman var den jag tyckte minst om av de tre.


På grund av att jag inte riktigt gillade någon av dem jag testade då så har jag inte heller testat något annat från Ormonde Jayne, än. Däremot har jag känt en vag dragning till Ormonde Jaynes parfymer, inte minst på grund av att den estetiska utformingen är så oerhört tilltalande. http://www.ormondejayne.com/


I vilket fall så sitter jag nu här med ett nytt prov av Ormonde Woman och ja, nåt har absolut hänt sen jag testade den sist. Jag förstår ju att parfymen som sådan knappast har blivit bättre sen sist, det är helt enkelt jag som förändrats. Jag har sniffat mig igenom så många olika parfymer sen dess och det har gett mig nyckeln till att förstå Ormonde Woman. Nu råkar jag ju tro att vissa parfymer är helt klockrena oavsett hur många andra parfymer man testat, man kan visst uppskatta Ormonde Woman även om den skulle råka vara den första nisch-parfymen man stöter på. Men, för mig krävdes det helt enkelt lite parfym-allmänbilning innan bitarna föll på plats.


Fortfarande kan jag inte påstå att Ormonde Woman är så mycket "jag", den är på många sätt ganska långt ifrån vad jag brukar uppskatta mest inom parfymeri. Ormonde Woman är en modern chypre, en doft-familj som jag vanligen kan ha vissa svårigheter med. Men, med tiden har jag lärt mig att uppskatta, särskilt moderna, chypre-parfymer allt mer.


Och vad jag kan känna finns det ingen ekmossa här, eller så är den så sparsamt använd att den bara bidrar till en tät, intressant atmosfär?


En sak som är påfallande när det gäller Ormonde Woman är att jag inte kan säga om den är varm eller kall. Den är liksom helt perfekt, alldeles lagom. Det här bidrar till att göra Ormonde Woman till ett intressant alternativ som höstdoft tycker jag. Toppnoterna är ganska sprudlande gröna, men det är inte dem jag fångas av, det är när Ormonde Woman får mogna och värmas upp på huden som det spännande börjar.


I morse när jag vaknade var det bitande kallt och frostigt ute, men framåt dagen blir det soligt och fint. Rent, högt och klart höstväder. Det är den typen av skog jag vandrar igenom i Ormonde Jayne, ja visst det finns blommiga noter i den, men de snarare understryker den klara, delikata barrskogskaraktären (idegran!) än gör doften blommig. Mossan under mina fötter är fortfarande lite frusen, men solens strålar letar sig in mellan träden och värmer sakta upp skogen.


Det här är ingen skogsvandring med picknick och lägereld, nej det här är skogen när den är sig själv nog. Jag tycker att Parfumerie Generales Drama Nuui är en jasmindoft värdig en vacker alvkvinna, Ormonde Jaynes Ormonde Woman hamnar inom samma kategori, men om Drama Nuui är en ytterligt vacker, skir, skogig jasmindoft för en vacker alvprinsessa så är Ormonde Women snarare doften för den uråldriga och visa alvdrottningen. Drama Nuui är kort sagt, Arwen och Ormonde Woman är snarare Galadriel. Båda rymmer en trolsk, förtrollande och bedårande stämning som från för länge sedan svunna tider.


Jag är glad att jag numera tycker mycket om Ormonde Woman, få dofter har en lika drömsk och stämningsfylld skönhet. Ormonde Woman doftar av exklusiva råvaror och ypperlig parfymkonst, Linda Pilkington som skapat doften har gjort ett utmärkt arbete. Ormonde Woman har gott sillage och varar länge. Nu när jag återupptäckt Ormonde Woman har jag också blivit allt mer nyfiken på de andra parfymerna som Ormonde Jayne erbjuder.


Vilka har du testat? Har du någon favorit?

Pic: Skoonberg, Etsy

11 kommentarer:

Bipbap sa...

Jeg har kun testet Osmanthus. Den var for syrlig og maskulin for meg. Burde sikkert testet på nytt, men slang den bort. Men jeg venter samples av Ormonde Woman, Tolu, Ta'if og Champaca. Er veldig spent på de. Hadde tenkt meg innom Ormonde Jayne sist gang i London, men fikk ikke tid dessverre. God helg til deg Rebella :)

Helle sa...

Jag har bara testat Woman, en gång, en svettig dag i somras. Blev inte överlycklig då, jag minns att jag tyckte att den ganska snabbt utvecklades färdigt och blev lite monoton. Men jag ska definitivt plocka fram den igen nu när det blivit kallt ute. OJ:s hemsida får en verkligen att vilja köpa allt...

steff sa...

Har Ormonde Man vilken jag oftast brukar brukar bära i skiftet mellan vår och sommar. Annars har jag nog bara testat Champaca och har för mig att den passar bättre på andra sidan sommaren. Är nu för förkyld för att prova den igen.

Unknown sa...

Vilken fin recension! Jag gillar också OJ Woman, men den har inte riktigt vunnit mitt hjärta ännu. Jag får göra ett nytt försök nu.
Det har däremot Ta'if och Champaca gjort, Ta'if var den doft som lärde mig uppskatta rosdofter, Champaca är helt ljuvlig med sin not av basmatiris. Jag har den både som parfym och edp (OJ's EdP är prisvärda jfrt m parfymen, jag tycker de luktar identiskt och parfymen stannar inte längre på huden än EdP'n). Både Ta'if och Champaca hamnar på min 5-i-topp!

rebella sa...

Bipbap: OJs sample set ser väldigt fint ut, men det känns lite onödigt att beställa då jag ju redan testat några.

Champaca är jag väldigt nyfiken på. Hoppas jag får läsa om den på din blogg. :)

rebella sa...

Helle: Woman är nog inte någon sommardoft direkt. Jag tror det är en sån som det kan ta lite tid att vänja sig vid, jag gillar den och stämningen den framkallar, men kommer nog aldrig att använda den särskilt mycket.

rebella sa...

steff: Skulle vara kul att testa Ormonde Man igen, den ska ju vara som Woman fast mer kraftfull.

rebella sa...

Nina: Vilken typ av ros är Ta'if?
OJ verkar så genomtänkt och raffinerat i allt. Och för det mesta föredrar jag Edp framför parfym.

Nina sa...

Ja, nu är jag inte så bra på att analysera dofter, men jag upplever Ta'if som en ganska söt och aromatisk ros, åt det mörka hållet snarare än lätt och sprudlande. Fast något sprudlande är det i den ändå, mörk och sprudlande? ;)

rebella sa...

Nina: Tack, jag tror jag förstår på ett ungefär iallafall. :)

Martina sa...

Jag köpte deras discovery set på lycklig impuls, då jag fick för mig att jag handlade i dollar istället för pund... Men jag är glad över köpet i vilket fall som helst, för det var några blivande favoriter däri. Ta'if, Ormonde Man - till och med Tolu fångade mitt intresse, dess tvåliga karaktär till trots.

Men Ormonde Woman är med rätta deras signaturdoft. Första sniffet tyckte jag inte alls om den, något jag nu i efterhand inte kan begripa. Nu är den och Diptyque Philosykos mina absoluta favoritparfymer! (Andra plats går till Estee Lauder Bronze Goddess.)