torsdag 28 oktober 2010

Liten topplista hösten 2010Medan vinden roar sig med att blåsa ner de sista löven från träden och regnet roar sig med att göra de nerblåsta löven till en brun geggamoja roar jag mig med att fundera på vilka parfymer jag använt mest under hösten (dvs. september och oktober).

Hösten är en perfekt årstid för parfymer, kanske den enda årstid då jag inte längtar efter eller tänker så mycket på vilka parfymer jag ska bära nästa årstid. Sen bryr jag mig förstås inte alls om vilken årstid det är när det gäller vissa parfymer, det är helt enkelt humörberoende.

Det känns som om det har hänt en hel del sen förra hösten. Förra hösten och vintern gosade jag in mig i massor av olika parfymer som hade patchouli som gemensam nämnare. Ambra var som alltid också en stor favorit, honung, tobak och läder också för den delen. Tunga, mörka, men ofta ganska söta dofter med andra ord.

Den här hösten har sett ut på ett lite annat vis. Jag har "upptäckt" ekmossa och plötsligt finns flera parfymer med not av ekmossa bland mina favoriter, till och med parfymer med ganska tydlig mosskaraktär! Saffran, olika typer av mjölkiga noter och många fler dofter med inslag av blommor än förra hösten.

Allra, allra mest tror jag att jag använt Costume Nationals 21, jag hade ett ganska väl tilltaget sprayprov av den, men det har gått åt, nu väntar jag på en dekant som jag hoppas kommer i dagarna, men det känns ändå som om jag är tvungen att snart köpa en stor flaska av den.

Dyra, underbara Cuir Beluga börjar också ta slut (min lilla dekant dvs) och jo, den är värd sin vikt i guld och jag måste snarast fylla på förrådet. Jag har betydligt mer kvar av Tonka Imperiale som jag köpte vid samma tid.

I stort sett alla Poison-varianterna har använts flitigt, mest kanske Pure Poison, minst Hypnotic Poison. Pure Poison-förråden fylldes dessutom på i veckan, så nu har jag så jag klarar mig iallafall ett tag. :)

Min vintage Zibeline har jag också använt betydligt flitigare än vad jag hade trott, en perfekt komfortdoft som samtidigt lyckas vara både glamorös och klassisk. Mysig!

Min dekant av La Sirena från Carthusia har också använts en hel del, lite av samma skäl som Zibeline, varm, mysig, underbar och doftar dyrt.

Shiloh som jag fick i födelsedagspresent har också sprayats en hel del. Den är snäppet mer uppiggande än mysdoft, funkar suveränt som morgonparfym när mörkret ligger tungt. Basnoten blir bara bättre och bättre, jag undrar om (ek)mossa är beroendeframkallande?

24 Faubourg av Hermes har jag också upptäckt denna höst. Har stött på den med jämna mellanrum sen jag blev intresserad av parfymer, nu först har vi funnit varandra.

Serge Lutens Un bois vanille OCH Muscs Koublai Khan har också sprayats en hel del. Liksom, som alltid, Frederic Malles Carnal Flower.

Jag har precis fått ett litet prov på efterlängtade Paul & Joe Blanc och den verkar lovande. Andrea Maacks Sharp har också gett mersmak och nu finns de att köpa hos COW i Stockholm, så jag kanske går dit och iallafall tittar på den nästa gång jag åker dit (vilket blir nästa helg!).

L'Artisans Nuit de Tubereuse har jag inte använt SÅ mycket, men tänkt på desto mer. Har märkt att L'Artisans dofter har en tendens att fastna trots att jag tror att jag inte tycker så mycket om dem. Nuit de Tuberesue blir onekligen en aning maskulin på mig, men jag tror faktiskt att jag ska ta och strunta i det!

Parfymer jag använde förra hösten som har blivit stående (och i många fall bortbytta/sålda).
Borneo 1834, By Kilians Back To Black, Le Labo Labdanum 18.

Vad har du använt mest av hittills under hösten? Nya favoriter? Gamla älsklingar som du upptäckt att du inte använder lika mycket längre? Om du bara fick rekommendera en enda höstdoft, vilken skulle det vara?Pic: Winter trees without leaves, layoutsparks.com

12 kommentarer:

Anna sa...

Jag väntar barn i november och använder sedan en tid tillbaka endast Eau d'Hadrien och Petite Chérie från Annick Goutal. Allt annat känns för starkt.
Konstigt det där med dofter...

Lilla Blå sa...

En enda höstdoft? Oj, det blir svårt. Men då väljer jag Cuir Ottoman från Perfum d'Empire. Härlig doft som luktar mjuk mockajacka, rökelse och vanilj.

eddie sa...

Jag tycker att Byredos Chembur är en väldigt bra höstdoft. Min fru däremot luktar grymt gott när hon har Carnal flower från F. Malle. Väldigt trevlig blogg!!!

Ulf sa...

Chanels Cuir de Russie: elegant, animaliskt läder med stallkänsla.

Lotta sa...

Keiko Mecheris Loukhoum Eau Poudree...

rebella sa...

Anna: Jag var också väldigt doftkänslig när jag väntade barn, särkilt medan jag väntade mina döttrar.

Sen med en nyfödd liten beis vill man ju inte heller dofta för starkt.

Lycka till! :)

rebella sa...

Lilla Blå: Jo, jag skulle nog knappt kunna välja bara en själv heller.

Tack för tipset, den har jag inte testat.

rebella sa...

eddie: Du har inte provat Carnal Flower för egen del? Den kan funka väldigt bra på män också...

Tack. :)

rebella sa...

Ulf: Låter som en mysig höstdoft. :)

rebella sa...

Lotta: Åh, jag är också väldigt förtjust i alla Keiko Mecheris Loukhoum-varianter. :)

Habit Man sa...

Le 3rd homme (3:e mannen) by Caron vinner som höstdoft:)

Britt Åse sa...

Jeg har vært nostalgisk i høst, og brukt Dune veldig mye. Og så har jeg forelsket meg i Chanel 31 rue Cambon og klassikeren Arpège fra Lanvin, og har anskaffet hhv stor dekant og flaske :D