tisdag 1 juni 2010

Xerjoff - Bouquet Ideale


Med Xerjoffs dofter har det varit svårt att bestämma vilka jag ska skriva om. Ok, Oesel är min favorit, men många av de andra kommer inte långt efter och det är bara några få som jag inte tilltalas av alls.


Bouquet Ideale från serien Casamorati 1888, är också en favorit. Frågan är om inte Bouquet Ideale är den jag skulle använda mest, då den är så oerhört lättburen, humörhöjande och ändå, både personlig och av högsta kvalite.


Bouquet Ideale börjar med en härligt krämig doft av lenaste, mjukaste vanilj tillsammans med något saftigt, sött och bärigt. Det är som en doft av den allra godaste, krämigaste vaniljglassen tillsammans med mjuka, saftfyllda och solmogna bär. Riktigt vilka bär det kan vara är svårt att urskilja, men det är syrliga bär som hallon, lingon och kanske rentav åkerbär. Glassen varvas med bären och strax urskiljer jag också noter av något som doftar som kolakakor, doften blir mer av sprödgräddat pajskal fyllt med vaniljkräm och bär.


Det här är riktigt glatt, sött och lyckligt. Som glädjespridare är Bouquet Ideale i klass med till exempel Frederic Malle´s Lipstick Rose, men Bouquet Ideale är mer diskret och förändras också mer. Under den härliga ytan av bär och vanilj anas redan från starten doft av varmt trä och även en mycket svag not av rökelse. Med tiden börjar dessa noter ta mer och mer plats, bären byts vid något tillfälle ut och blir blommor istället. Först anar jag viol och ros, men allteftersom doften värms upp och djupnar tycker jag mig känna ylang ylang och jasmin. Tränoterna tar också allt mer plats, men det är lent, varmt och ganska diskret trä. Det finns en not av papyrus i Bouquet Ideale, men jag kan inte säga att jag direkt känner den, men antar att den bidrar till att doften i ett senare skede blir blir lite torr, papprig och också, intressant. Jag har svårt att hitta några uppgifter om noter till Bouquet Ideale, förutom cashmere wood (en syntetisk not), vanilj och papyrus får jag gissa mig fram. Basen har dock utan tvekan inslag av härlig ambra och vaniljen finns med till slutet.


Bouquet Ideale är en perfekt doft till sensommaren och höstens festligheter, även om den inte heller är för tung för att bära nu under försommaren. Framför allt gillar jag den mycket för att den är som ett stort, glatt rött leende. Sensuell, men på ett sprudlande och livligt sätt snarare än förförisk och sexig. Bouquet Ideale smittar en med en slags glad, solig och strålande energi.


Sillaget är ganska gott och hållbarheten är ok, men det verkar som om dofterna i Shooting Stars-serien håller längre på mig. Bouquet Ideale bör testas av alla som gillar florientals med varm och livlig karaktär.
Pic: Inmagine

5 kommentarer:

Joakim sa...

Hej!
Din beskrivning lät så somrig! Jag undrar bara om den är söt. Dofter blir ofta väldigt söta på mig så jag försöker vara lite försiktig med söta dofter.

/Hanna

rebella sa...

Joakim/Hanna: Då har vi samma "problem". Dofter blir söta på mig också. Bouquet Ideale är söt, men jag upplever den inte som för söt.

Joakim sa...

Jag glömde tacka för en underbar blogg. Den har fått mig intresserad av nischparfymer och till min första beställning från Luckyscent utgick jag delvis dina målande beskrivningar när jag bestämde mig för vilka prover jag skulle beställa. Det funkade jättebra (med undantag för Costamor - Sugarwood som bara blev illamående kvalmigt söt).
Men eftersom jag inte har nån direkt koll på hur olika "ingredienser" luktar undrar jag om du vet om det finns någon doftguide (parfymdofter för dummies:) ) eller är enda sättet att lära sig hur amber, patchouli, ekmossa mm luktar att prova och sniffa sig fram?

Tack igen för spännande och intressant läsning.

/Hanna (använder mannens google-konto därav Joakim)

rebella sa...

Hanna: Det är alltid kul att höra att någon blivit inspirerad av det jag skriver. Det finns mängder av parfymböcker/guider och jag tror du kan hitta vissa av dem på AdLibris el. Bokus. Exakt hur de är skrivna kan jag inte säga då jag inte läst någon av dem (men, oooh jag borde verkligen!).

Annars är det nog att testa, testa och testa som gäller. Jag brukar tycka det är väldigt kul när polletten trillar ner och jag känner igen en not jag inte känt igen förut.

Anonym sa...

Hej! Vart har du köp dessa parfymer? Jag har inte sett dem i Sverige=((