tisdag 18 augusti 2009

Ava Luxe - Midnight Violet


Min äldsta dotter och hennes familj var här och hälsade på förra veckan. När det gäller döttrarna har jag kommit en bit på vägen när det gäller att parfym-indoktrinera dem. Så vi hade lite trivsam parfymprovning, parfymerna från B Never Too Busy To Be Beautiful var tydligen rätt poppis, förutom en. Den doftade bland annat av viol. Jag gillar inte viol slog dottern fast. Jag sa inget, tyckte väl inte riktigt att det var nödvändigt att få henne att ändra uppfattning just där och då. Och för all del, hon kan ju faktiskt få fortsätta tycka illa om violnot i parfymer.


Kanske är viol en not som många har svårt för? Jag förstår inte riktigt varför, viol är i min näsa en mångfacetterad not som kan finnas i en mängd olika skepnader. Många kanske tror att viol är något antingen sötsliskigt och nästan kanderat eller tantigt pudrigt, men det finns ju så många underbara parfymer som lyckas göra något helt annat av den blyga blomman.


Comme des Garcons Stephen Jones är utan tvekan en parfym med violdoft. Är den söt? Näe. är den pudrig? Näe. Den är mineraliskt sval och kylig, futuristisk och det närmaste en liten provrörsblomma man kan komma.


Frederic Malles Dans Tes Bras är också en violdoft, men trots att den är närmast motsatt i sin typ till Stephen Jones är den verkligen inte heller söt, pudrig eller tantig. Den är viol-och svampdoftande undervegetation i en skog fylld av småknytt, troll och rävar.


Calés Bressa Di Seta är förvisso lite sötare, lite pudrigare, men snarare är det doften av fint krossade violblad än själva blomman jag tycker mig känna. En ytterligt feminin, vacker och ren doft, men för en modern kvinna.


Sen finns det ju förstås de sötare varianterna också, Lolita Lempicka är en omtyckt klassiker (som jag ännu inte skrivit om, men det kanske kommer, jag tror jag har litet av en lila period just nu) med både puder och sötma, men ändå så egen och fin, tycker jag iallafall.


Däremot testade jag en violparfym här en dag som var så tandvärkande söt att jag tänkte på såna där sega violpastiller och egentligen inget annat. Stark var den också, sillaget svävade iväg flera meter före mig och folk i min omgivning trodde jag mumsade violgodis i smyg.


Men, hur många olika typer av violparfymer kan det finnas egentligen? Ja, min violparfym-samling är iallafall inte komplett utan Ava Luxe's Midnight Violet. Den är också en väldigt speciell tolkning av viol.


Midnight Violet är nämligen en nattviol. Och något så tilltalande som en viol som funkar även på män. Och ännu bättre, en viol som säkert kan få den mest förhärdade violhatare att ändra åsikt om violnoter i parfym. Jag förstår helt enkelt inte hur någon kan låta bli att tycka om Midnight Violet. I min näsa är Midnight Violet alldeles perfekt.


Varför? Jo, det finns en doft av mörker i den, och det här är riktigt mörkt, men också riktigt tryggt. Det är violer så mörka att bladen nästan ser ut att vara av svart sammet. Det finns en antydan till sötma, men bara just en aning. Av någon anledning får den mig att tänka på ett gyllene sken, kanske är det månskenet som lyser ned på de små violerna i mossan. För Midnight Violet är så mycket mer än bara viol. Det är skog, det är mossa, det är djupt lila och mörk sötma.


Midnight Violet är en alltigenom vuxen violdoft, sensuell, vacker och vibrerande, men utan att bli speciellt erotisk eller animalisk. Och de noterna saknas inte alls, den är så tilltalande som den är. Trots att jag finner Midnight Violet annorlunda och unik, så tror jag att det är en parfym som kan gillas av många, den är helt enkelt väldigt lätt att tycka om.


Och visst, det är en violparfym mer för kvällsbruk, men jag tycker att den funkar bra även på dagen. Den har dock ett rätt pampigt sillage och det passar ju inte i alla lägen. Hållbarheten är riktigt bra, på mig håller den i många timmar. Midnight Violet får mig också att inse att det inte bara är omöjligt att hitta en perfekt parfym, utan att det är nästan lika omöjligt att bara välja en perfekt violparfym. För mig finns det många perfekta violparfymer och Midnight Violet är en av dem.


Alltså, Midnight Violet tillhör definitivt en av dem jag vill ha mer av från Ava Luxe's underbara parfymkollektion. På tal om det, hoppas att hon snart öppnar sin vanliga nätbutik igen, för tillfället verkar det som om vi får försöka klara oss med hennes parfymoljor på Etsy.


Jag gillar ju violparfymer, men har du något tips på någon violdoft jag bara måste prova? Du kanske rentav "vet" att det finns en perfekt violparfym därute som jag missat. :)





pic: thcphotography

11 kommentarer:

Bipbap sa...

YES - Er så enig så enig! Midnight Violet er fantastisk, og den beste jeg hittil har prøvd fra Ava Luxe

Anna sa...

Kul med ett inlägg om violdofter. Jag har Guerlains Les Météorites hemma eftersom jag gillade doften på deras puder med samma namn. Helt ok, men lite för söt på mig.

rebella sa...

Bipbap: Jag är svag för rätt många Ava Luxe-dofter om jag ska vara ärlig, men Midnight Violet är iallafall med bland de bästa. :)

rebella sa...

Anna: Viol är lite av en hata/älska not har jag märkt. Jag gillar det mesta med viol i, men kan också vara lite känslig för sötma...

Bipbap sa...

Jeg har ikke prøvd så mange Ava Luxe enda, men er interessert i flere. Har du prøvd Madame X? Synes den virker spennende :)
Jeg liker også mange varianter av fiol, men kanskje ikke de aller søteste

Britt Åse sa...

Jeg leste på et Perfumeoflife i går, at Ava Luxe har lagt ned butikken.

"Yesterday I read on MakeUpAlley that Serena Franco, the owner/creator of Ava Luxe fragrances has moved across the country from San Diego, and will not be making perfumes anymore..... "

buhu! -og jeg som tenke jeg skulle ha et Ava Luxe-prosjekt etter jul!

Alt godt sa...

Eg avskyr fiolnoten, den gir meg kvalme og migrene på ein gong. Eg har fleire hat-notar og, iris og tiaré er to av dei, for ikkje å snakke om tuberose. Eg er altså ein skikkeleg parfymepyse. ;-)

pärlbesatt sa...

Nu minns jag inte om det är en Guerlain eller eller om det är Arpège som doftar viol, men jag gillade den jag inte minns namnet o märket på iaf... Gaaah vilket värdelöst svar, och vad sugen jag blev på att få sniffa på Midnight violet!!

pärlbesatt sa...

Insolence (uppkäftighet/uppstudsighet/näbbgäddighet) från Guerlain är det, nu kom jag på det.

Hanna sa...

Midnight Violet ligger på min önskelista, den låter ljuvlig!

Jag har alltid varit besatt av violdofter...Det började med att jag köpte YSL Paris när jag var femton.
Några dofter som liksom Paris hamnar på den ljuvt feminina violsidan har jag hittat bl a Guerlains Pivoine Magnifica, Apres L'Ondee och Laura (Biagotti). Åt det lite riviga chypre-hållet hållet finns Balmains Jolie Madame (en damigare, mer väluppfostrad Bandit!). Balenciagas Le Dix är en skarp aldehydisk viol. På den svalare, mer artificiella sidan Anisia Bella (också Guerlain). Den mest sötsliskiga, pudrigaste violen jag vet är Guerlains Météorites! Tack för en kul blogg!

Anonym sa...

Hej! Jag har sedan barnsben älskat violdoft/smak. För några år sedan fick jag en doftsensation presenterad för mig och det var Cleans "Fresh laundrey", den anar i alla fall jag violdoft i, vad tycker du? Jag bara älskar den parfymen. Mvh Christina