söndag 16 augusti 2009

Shiseido - Feminite du Bois


Någon gång under förra vintern fick jag i min ägo ett litet prov av Feminite du Bois. Feminite du Bois är en parfym som nått ryktbarhet och anses vara en parfym i världsklass, fram till helt nyligen är det Shiseido som producerat den. Feminite du Bois var Serge Lutens första parfymidé för Shiseido, men själva parfymen skapades av Christopher Sheldrake och Pierre Bourdon. Numera ingår Feminite du Bois i Serge Lutens egen parfymlinje, Les Salon Du Palais Royal Shiseido.

Iallafall så fick jag detta lilla prov och var ju nyfiken på parfymen. Men, men... jag tyckte inte särskilt mycket om den. Jag tyckte för all del inte särskilt illa om den heller, för att vara en parfym med not av bland annat plommon (en not jag kan ha vissa svårigheter med ibland) så funkade den, men just inte mer. Jag sniffade och luktade, men nej, Feminite Du Bois gav mig ingenting. Den var okej, trevlig, fin och tyvärr, tämligen tråkig. Jag läste recensioner av den skrivna av parfymälskare som jag respekterar mycket, och funderade på hur de kunde tycka att den var så bra? Tiden gick och mitt lilla prov av Feminite Du Bois föll mer eller mindre i glömska.

Så råkade det sig så att jag fick en liten extrabonus i ett byte, ett sprayprov av Feminite Du Bois. Det här var ett orginalprov från Shiseido, medan mitt andra lilla prov är en liten anonymt hemdecanterat prov. Hur som helst så kände jag att jag väl kunde ge Feminite Du Bois en ny chans, att spraya eller dutta på en parfym kan göra stor skillnad har jag märkt.

Jaaa, gissa... plötsligt upptäcker jag att jag har på mig en parfym som jag bara måste lukta på, typ hela tiden! Feminite Du Bois i sprayprov från Shiseido är något helt annat än den Feminite Du Bois jag haft i min ägo sen i vintras! Visst, det är utan tvekan samma doft, samma parfym, men där den ena lyfter och gnistrar, nästan sprakar av parfymmagi på min hud, så ger den andra ett slött och apatiskt intryck!

Om det nu beror på att jag sprayar låter jag vara osagt, det har ju också skett omformuleringar. Serge Lutens själv har hamnat lite i blåsväder då han medgett att receptet förändrats, men att själva parfymen är den samma, vilket ju förstås låter en aning motsägelsefullt. Ett förändrat recept bör ju rimligen innebära någon typ av förändring, eller? Jag har ju ingen aning om det anonyma lilla provet är från före- eller efter förändringen, jag vet bara att det ena provet är fyllt av magi medan det andra inte är det.

Sitter nu här och har på mig ett spray av den magiska blandningen i vänster armveck och en dutt av den slätstrukna blandningen i höger och ja, skillnaden är så stor att det mycket väl skulle kunna leda till att jag fick nackspärr på grund av att jag bara sniffar åt ena hållet! Och ändå känner jag ju hur frustrerande lika de är, vad är den egentliga olfaktoriska skillnaden?

Feminite Du Bois, Shiseido (spray) luktar mer, det är något i den som är nästan sprudlande på min hud, som en puttrande och himmelsk häxbrygd av kryddor och frukter, utan att någonsin bli så där sirapsliskigt marmeladsöta som vissa plommonnoter kan bli på mig. Visst innehåller den andra också tydliga noter av plommon och kryddor, men det är mer som en doft jag känner på avstånd än något som jag är mitt uppe i.

Sprayversionen är som en vandring genom en lilafärgad, förtrollad skog som växer fram undan för undan. Frukter, träd och kryddväxter luktar så förtrollande att doften nästan får ett gyllene skimmer. Den andra versionen är som en blek, oinspirerad akvarellmålning av samma skog. En akvarellmålning av någon som inte är speciellt talangfull ens.

Den här märkliga skillnaden gör mig förstås ytterligt förbryllad, dels vill jag ju förstås ha tag på mer av Feminite Du Bois, Shiseidoversionen, men också försöka lista ut om skillnaden beror på omformuleringen eller något helt annat.

Sprayversionen varar mycket längre på mig och har också bättre sillage. Överhuvudtaget rekommenderar jag Shiseidos Feminite Du Bois i spray, men inte i någon annan variant vad det mig anbelangar. Så om du är intresserad av Feminite Du Bois, se till att kolla upp vilken version det är. Annars finns en risk för att du blir besviken.

Pic: Background forest fantasy, photobucket

7 kommentarer:

fiberfrossa sa...

Tack för en jättefin och inspirerande blogg på verkligen alla sätt! Hoppas det är OK att jag har länkat till dig.

rebella sa...

fiberfrossa: Kul att du tycker det. :) Och förstås är det alldeles jätteokej att du länkar till mig.

Bipbap sa...

Jeg har den gamle Shiseido flasken, og elsker den høyt. Ble kjempeskuffet da jeg sniffet på "den samme" duften i SL flaske. Den er helt klart forandret, og FOR en skuffelse. Jeg har heldigvis mye igjen, men vurderer å få tak i en til.

Er ellers enig med fiberfrossa. Kjempefin og inspirerende blogg :)

rebella sa...

Bipbap: Man kanske får se till att skaffa Shiseido varianten nu, sen lär den väl bli så himla dyr.

Tack. :)

Bipbap sa...

Den kommer sikkert til å bli grisedyr! Lurt å gardere seg med en flaske :)

Anonym sa...

Kan man över huvud taget få tag i Shiseido-varianten längre? Inte här i Östersund i varje fall..... och jag sörjer!!! :(

Anonym sa...

ebay ebay ebay =))