fredag 14 augusti 2009

Profumum Roma - Aqua di SaleJag skrev tidigare att jag ibland drömmer om att jag hittar den, för mig, perfekta parfymen. Nu råkar jag ju inte tro att det ens är möjligt. Jag är alldeles för ombytlig och vill ha många olika parfymer som kan passa ihop med olika kläder och olika väder, parfymer för fest och för ensamhet, parfymer som är mysiga och parfymer som är vassa och utmanande, parfymer som är sexiga och parfymer som gör mig glad. Det är lite för många krav, för att en enda parfym ska kunna leva upp till det tror jag.

Men, däremot borde det ju vara möjligt att hitta den perfekta parfymen i sin genre. En perfekt violparfym, en perfekt rökelseparfym och en perfekt vaniljparfym och så vidare.

Jag tror att jag kan ha hittat den perfekta havsparfymen, nämligen Profumum Romas Aqua di Sale. Till saken hör att jag inte brukar vara så förtjust i renodlat aquatiska parfymer eller parfymer som tolkar hav. De blir lätt för fräscha, som en sportig herrcologne som man kan tänka sig passar bäst att spraya på sig på gymet efter träningen, eller så är de så minimalistiska och vaga att jag efter 20 minuter glömmer bort att jag ens har på mig parfym. Nej, de auqatiska dofter jag hittills föredragit är varianter på starka, söta auqatiska gourmander, Missoni by Missoni, L de Lolita Lempicka och Eau de Star av Thierry Mugler.

Och så dyker Aqua di Sale upp. Bland alla jag testat från Profumum Roma hade jag kanske nästan lägst förväntningar på Aqua di Sale och som vanligt är det nästan roligast när man upptäcker att man verkligen tycker om en parfym i en oväntad doftkategori. Aqua di Sale hör inte till de där ozonfräscha aquatiska parfymerna, men den är inte heller allt för diskret och undanglidande. Den är märkligt konkret och lyckas ändå behålla en utpräglat aquatisk känsla. Den är inte havet, utan snarare en idealiserad tolkning, men utan att det finns några som helst spår av glassigt strandliv, sololja och tropiska växter. Nej, Aqua di Sale är havet vid en karg och klippig kust, snarare en bortglömd vik av Medelhavet som piskas av höststormar än en solig medelhavsstrand i juli eller augusti.

Aqua di Sale är doften av ett riktigt salt hav, men också med diskreta noter av klipporna, luften och den avlägsna skogen. Aqua di Sale får mig att längta vansinningt mycket efter ett medelhav under lågsäsong, med folktomma tavernor och stränder i regn och dis, långa promenader längs en öde kust och att då och då kunna slå sig ned på en sten och bara insupa den rena doften av hav. Har du någon gång drömt om att vara fyrvaktare på en ensligt belägen liten klippö mitt ute i ett stormigt hav kan Aqua di Sale nog hjälpa dina dagdrömmar och fantasier lite på traven.

Men, tro nu inte att Aqua di Sale är en hård och svår doft, för det är den inte. Det finns också en mild mjukhet i den. En mjukhet som påminner mig om den förmåga till att ge liv som havet faktiskt har, det är förmodligen den lilla mjukheten i doften som gör Aqua di Sale så oerhört lätt att tycka om. Den här mjukheten har jag inte hittat i så många havsinspirerade parfymer och i de få jag känt den (bland annat Creative Universes, Mare) så har den varit lika snabbt försvinnande som resten av doften, tyvärr.

Aqua di Sale har ett diskret sillage, men en mycket god hållbarhet, särskilt med tanke på doftens ganska våta och flyktiga karaktär.

Basnoterna överger havstemat lite, överhuvudtaget verkar basnoterna i Profumum Romas parfymer ha ganska lite med resten av parfymen att göra, basnoterna i många av dem verkar ibland snarare höra hemma i en helt annan parfym, vilket är lite märkligt. Men Aqua di Sales basnot är trots allt fin, men betydligt träigare och varmare än vad man kanske hade förväntat sig. Lite blir det som att komma in i värmen efter en härlig höstdag vid havet och det är kanske inte så dumt ändå?

Tyvärr är ju Profumum Romas parfymer ganska dyra och jag skulle inte köpa en hel flaska Aqua di sale i första taget, men däremot lär jag nog vilja ha iallafall en lagom liten decant av den så småningom.

Rekommenderas varmt , även till dig som är lite skeptisk emot havsdoftande parfymer, den är ett måste att prova i den genren.

Har du några havsdoftande favoritparfymer?

pic: Waves, William Dalton, flickr

11 kommentarer:

Anna sa...

Eau par Kenzo var min favoritparfym för snart 15 år sedan och jag använder den fortfarande ibland. Den är väl inte direkt hav, utan mer sötvatten med fräscha blomnoter. Acqua di Gio var en annan favorit. Varje gång jag sprutar på mig den får jag minnesbilder från Rhodos 96med salta bad och dans till tonerna av Macarena.

Men idag är det L av Lolita Lempicka som gäller.

Britt Åse sa...

L, den elsker jeg. Og, så undres jeg på om ikke Dune fra Dior også er en duft med havnoter?

Jeg må skaffe en prøve av Aqua di Sale, kjenner jeg. Jeg tiltrekkes veldig av at det går an å fange duftene og følelsene det er å være ved havet :-)

Julia sa...

Jag faller sällan för akvatiska parfymer, speciellt inte för sådana dofter som upplevs som blöta och fräscha i stil med luften i en blomkyl. Däremot kan jag charmas av parfymer som doftar mineraler, exempelvis Terre d'Hermes, TDC Sel de Vetiver och MH Fleur de Sel. Dessa innehåller en sälta och torrhet som påminner om standklitter, drivved och kritvit sand mellan tårna.

rebella sa...

Anna: Eau par Kenzo hade jag förut, men fastande aldrig för den riktigt.

L de Lolita Lempicka är fin, men ibland lite för skrikig. Gillar du den borde du prova Missoni by Missoni. :)

rebella sa...

hagenpahytta: Dune är iallafall en strandig/sandig doft på nåt vis, men det är länge sedan jag testade den nu.

Hoppas du kommer att gilla Aqua di Sale.

rebella sa...

Julia: Ja, det är för det mesta samma för mig, så Aqua di Sale är ett undantag. Felur de Sel och Sel de Vetiver har jag inte provat än, men de finns på min lista...

steff sa...

Heeley - Sel Marin. Är en okej havsdoft.

Anna sa...

Jag har letat efter Missioni-doften här på Rhodos, men alla säger att Missioni inte tillverkar parfymer längre! Det kan väl inte stämma?

pärlbesatt sa...

Vad kul att se att Fiberfrossa äntligen hittat hit, jag tipsade henne för ett tag sen. :) Just Acqua di Sale har vi sniffat på tillsammans, på Cow med den ursöte expediten.

rebella sa...

Anna: Jag har inte hört nåt sånt, men vet inte säkert. I vilket fall kan man hitta Missoni ganska billigt på ebay.

rebella sa...

pärlbesatt: Ja, det var kul. Alltid roligt med nya läsare. :)

Jag måste göra ett nytt försök på COW känner jag...