onsdag 26 augusti 2009

Scent by the Sea


Det jag precis kommer att erkänna innebär förmodligen att läsare av bloggen tror att jag lider av lindrig multipel personlighetsstörning, men vad jag vet gör jag inte det. Vad ska jag erkänna då? Jo, bortsett från allt annat jag har "en liten dragning till" så har jag "en liten dragning till" hippisar, hippiekultur och hippiemusik. Är det nån som blir förvånad? Vill ni ha en behändig liten lista på alla alternativa livsstilar och subkulturer som jag haft en dragning till, så att ni vet vad ni kan förvänta er liksom... Äsch, jag tror jag tar det nån annan dag, det blir så mycket att scrolla att till och med den tappraste läsare av bloggen skulle ge upp efter halva sidan!

Scent by the Sea är en annan säljare på Etsy som erbjuder ett stort urval av parfymoljor: http://www.etsy.com/shop.php?user_id=5482958

Bortsett från alla andra små projekt jag har (jo, en hel del av mina projekt blir faktiskt färdiga!) så är ett av dem att gå igenom och beställa prover från de flesta som säljer parfymer och parfymoljor på Etsy. Jag är medveten om att det kommer att ta tid, men jag har inte bråttom. Fördelen med många säljare på Etsy är att de håller riktigt bra priser, har en hel del att välja på och är trevliga att ha att göra med. Det blir småskaligt och personligt på ett sätt som jag gillar.

Å andra sidan kan man ju inte gilla allt man sniffar på, inte ens från Etsy, hur idealistisk och hantverksromantisk jag än försöker vara.

I vilket fall beställde jag ett provpack från Scent by the Sea (de håller hus i Redondo Beach, California...bara en sån sak!) innehållande följande parfymoljor: Salome, Cioccolata, Morpheus, Patchouli Rose, Jasmine, Lolita, Violet, Dark Patchouli, Green Tea och Sweet Hashish. Det är riktigt många oljor att prova för tio dollar tycker jag! Oljorna kommer i små söta bruna mini-flaskor med vackra etiketter och i en fin organzapåse. Jösses, bara de små flaskorna (utan innehåll), etiketterna och påsen borde ju kosta minst tio dollar!

Okej, jag får medge att för sisådär 70 svenska kronor kan jag inte direkt förvänta mig en parfymupplevelse i världsklass. Och det fick jag inte heller. Oljorna Violet och Jasmine är skrikande söta och doftar ungefär som man kan föreställa sig för det priset. Yngsta dottern som håller på att bli lika parfymnördig som jag vill dock gärna ha en droppe Cioccolata då och då, den doftar krämigt, sött och chokladkola-gott.

Men, mina favoriter bland oljorna blir, kanske inte helt oväntat, Patchouli Rose, Dark Patchouli och Sweet Hashish.

Som patchoulidoft misstänker jag att Dark Patchouli kan komma ganska nära typ doften av en hippie och det är helt okej för mig. Jag tycker den är mörk, mustig, jordig, aningen bitter och jag får en häxig känsla av den. Doften är ganska stark och jag får en trivsam känsla när jag tar på mig den och går på långpromenad.

Patchouli Rose är mildare, rundare och sötare, men ändå med en tonvikt på patchouli snarare än ros. Jag anar inslag av vanilj och det gör på det hela taget Patchouli Rose till en trivsam doft och den går alldeles utomordentligt att blanda med Dark Patchouli. Vilket förstås lättar upp den mörka patchoulin lite, men fortfarande behåller den starka patchouli-karaktären.

Däremot tror jag inte att varken Patchouli Rose eller Dark Patchouli är nåt för dem som har svårt för patchouli. Jag tycker det är intressant med patchouli i de flesta former, Patchouli Rose och Dark Patchouli är inget undantag. För en karftfull och ändå riktigt bra patchouli så tror jag det är svårt att hitta något mer prisvärt alternativ än Dark Patchouli.

Men, min favorit bland proverna blev Sweet Hashish och ja, Sweet Hashish är väl knappst mindre hippie än patchouli? Nu tycker jag ju inte att Sweet Hashish doftar särskilt mycket hasch, egentligen är det en alldeles underbart rund, söt, fyllig, karamellig tobaksdoft. Och jösses, den här gillar jag! Jag skulle kunna dricka den! Ärligt talat är detta lilla prov värt 10 dollar flera gånger om, bara att få prova Sweet Hashish skulle vara värt priset! Det här är så bra som nånting kan bli för det priset, eller mycket bättre egentligen. Sweet Hashish är mysig, varm, trivsam och med en aning föränderlig karaktär. Det kommer små stråk av fruktigt päron, vanilj, kola, ambra och förstås tobak. Sweet Hashish är en doft at svepa in sig i när höstens gråväder kommer allt närmare (idag spöregnar det här).

Förresten går det väldigt bra att blanda Sweet Hashish med Dark Patchouli om du skulle föredra tobak med lite skärpa i. *höhö* Då blir det riktigt hippie tycker jag.

Nu råkar jag ju förstå att tanken på att dofta som en gammal hippie kanske inte är så tilltalande för alla unga, fräscha parfymistatjejer med stenkoll på trender och allt möjligt. Men, för oss som inte är lika unga, fräscha och trendiga så kan Sweet Hashish och Dark Patchouli vara riktigt trivsamma bekantskaper.

Alla parfymoljorna från Scent by the Sea har maffigt sillage och god hållbarhet, två minidroppar räcker länge. Jag har ju blandat dofterna jag tyckte bäst om och det fungerar riktigt bra, så jag tror nog man kan åstadkomma fler intressanta blandingar med de andra dofterna också.

Bilden här ovan är från Milos Formans film "Hair". Hur många gånger har du sett den? Jag tror jag kanske har sett den tio gånger, fortfarande i denna dag är det en film jag blir glad av, men också sorgsen. Har du inte sett den alls? Men haaaallå, det måste du bara göra, förstås med en droppe Sweet Hashish på ena handleden och en droppe Dark Patchouli på den andra. Pronto!

Pic: Bild ur filmen Hair

4 kommentarer:

Anna sa...

Åh jag älskar dina inlägg. Du påminner mig om en tjej som jag gick musiklinjen med. Hon brukade gå till ett medium och berättade ofta för oss vilken färg hennes aura hade just den dagen. Hos henne hade vi rökelsedoftande hippiefester med vegetariska grytor, vilt dansandes till 70-talsmusik med hennes katter strykande runt benen. Efter skolan hängde vi i second handbutiker i gamla stan, där vi köpte hippiekläder, kristaller, indianmusik och... konstiga parfymoljor!
Hair har jag sett minst lika många gånger som du och även medverkat i musikaluppsättningen i skolan.

Trots att jag idag blir lätt illamående av rökelse och föredrar en annan typ av väldoft skulle jag mycket väl kunna tänka mig att testa hashdoften, mest av nostalgiska skäl. Jag kanske skulle ta och skicka den till min gamla väninna ;)

rebella sa...

Anna: Det var roligt att höra. :) Jag brukar dock inte gå till medium och har ingen aning om vilken färg jag har på min aura, varken idag eller nån annan. Fast det är säkert nån jättesnygg och färgsprakande färg iallafall.

Däremot var jag och spådde mig hos riksbekanta sierskan Saida Andersson en gång i tiden, men inte särskilt mycket av det hon förutspådde har slagit in.

Rökelse är jag dunderallergisk emot, men inte mot rökelsedoftande parfymer.

Beställ gärna från Scent by the Sea, bra priser och enkelt.

em sa...

Älskar Hair även om jag har svårt att se hela filmen om och om igen, vissa delar är så deprimerande. Släpper loss till soundtracket då och då och minns mina barfota dagar i Indien och Israel :-)

Här om dagen gick jag förbi en man som luktade så gott. Tänkte först att det var en cologne men insåg att det var doften av riktigt söt tobak jag kände. Luktar Sweet Hashish ens i närheten av den mannens doft så vill jag ha!!

(Beställde nyss prover från wiggleperfumes på etsy förresten)

rebella sa...

em: Sweet hashish påminner ganska mycket om söt, gyllene piptobak. Typ Greve Hamilton som min morfar rökte när jag var liten.

Det finns ju så många som erbjuder spännande parfymer och oljor på Etsy, hoppas du blir nöjd. :)