torsdag 6 augusti 2009

Drömmar...


Det är en solig sommarförmiddag och jag sitter här och väntar på att döttrarna ska vakna så att vi kan bege oss på utflykt. Jag sitter här och sniffar då och då förtjust på en av mina senaste parfymförälskelser, M. Micallefs Gaiac som jag skrev om igår.

Jag antar att jag är en ganska lättpåverkad person, för ibland är doften av en underbar, intressant och välgjord parfym mer än tillräcklig för att jag ska börja fantisera och dagdrömma. Ja, som jag också nämnt förut händer det att jag drömmer om parfymer när jag sover. Ibland följer den parfym jag har på mig med mig som en bakgrund till drömmarnas land och ibland drömmer jag om fantastiska parfymer som oförklarligt och plötsligt finns i min parfymsamling, ibland är det drömmar om parfymshopping i de mest underbara parfymaffärer som gäller, en jakt på den -för mig- perfekta parfymen. Som ni förstår ökar nördfaktorn rätt mycket när jag vaknar och minns att jag drömt om parfymer på ena eller andra sättet. Men drömmar i all ära, egentligen är det dagdrömmar jag tänker på...

Jag tror det ligger i människans natur att drömma sig bort och fantisera, ibland är dagdrömmarna en flykt från en tung och tråkig verklighet, ibland är det en privat och hemlig liten sfär av nöje och njutning och ibland är det mer framtidsdrömmar och planer. Jag är så enkelspårig att mycket av mina dagdrömmar också handlar om parfymer. För all del, jag dagdrömmer om annat också, men parfymer på ena eller andra sättet är ett återkommande inslag.

Jag läser om nya parfymlinjer som släpps, kanske av någon som "drömt" hela livet om att få skapa parfymer. Eller som Silvio Levi, mannen bakom Calé Fragranze D'Autore, han har arbetat med att distribuera parfymer i många år och slutligen fick han möjlighet till en helt egen linje av parfymer. Jag vet också att många, många indieparfymörer startat sina dagar som parfymälskare med en lika amatörmässig kännedom om parfymtillverkning som jag har nu, för att sedan steg för steg lära sig mer och mer och slutligen förverkliga drömmen om ett eget parfymhus. Visst är såna historier underbara? Eller människor som stått bakom disken på ett genomsnittligt varuhus och sålt massmarknadsparfymer i många år, för att sedan plötsligt våga sadla om och öppna en alldeles underbar liten parfymbutik med ett sortiment helt utifrån eget val.

Jag misstänker att ganska många parfymälskare önskar att de skulle kunna "arbeta" med parfymer. Jag misstänker också att många parfymälskare känner att de inte kan eller vågar, särskilt i tider av kris är det inte bara att kasta sig ut i något osäkert och otryggt. Och lever man i Sverige, eller någon annan del av världen, där parfymer ännu inte är så stort så finns det inte mycket till kundunderlag för en liten specialiserad nisch-butik.

Har du drömmar om att arbeta med parfym? Har du rentav redan provat på det? Om du hade möjlighet att jobba med parfym, på vilket sätt skulle du vilja jobba med det? Skapa, sälja, skriva, kurser, parfymprovningar, konsultationer? Eller rentav nåt helt annat? Eller är du helt nöjd med att "bara" ha parfym som hobby?

Jag är glad över att skriva om parfymer, aldrig har jag haft ett roligare eller mer inspirierande ämne att skriva om, men jag tjänar inga pengar på mitt skrivande (om parfymer) för tillfället. Men, man vet ju aldrig vad som händer...Pic: Dreaming, photobucket

8 kommentarer:

steff sa...

Jag har drömt om att skapa en egen parfymer. Vilket i sig inte är ett allt för stort steg då min syster och hennes kille är kemister och jag själv tidigare jobbat i lab. Är utbildad geolog så det skulle vara roligt att leta fram några mineral- och jorddofter. Vi har talat om detta en tid, men det är tiden och planerandet som jag/vi inte har har just nu. Men drömma det kan jag. Drömmer även om att det skulle vara kul med en nordisk Sniffapalooza. Har idag vart och kollat på en vinkyl med tanke på att göra om det till en parfymkyl. Men det kanske är att gå för långt :-)

rebella sa...

Ja, det är ju inte helt fel att ha kemister i släkten om man ska starta ett parfymhus. :) Ni kunde komma på de allra häftigaste sätten att utvinna dofter från olika jordar och mineraler... Personligen är jag ju så insnöad på att i stort sett inga parfymer med mer skandinaviska/nordiska noter finns att få tag på. Även om jag själv ofta föredrar varma, orientaliska parfymer så borde det ju iallafall finnas svala, karga parfymer med noter av fjäll, skärgård, hjortron och renmysk. :)

Ja, varför inte göra om en vinkyl till parfymkyl, det låter som en utomordentlig idé.

Man kanske kunde ha en liten nordisk parfymnördsträff iallafall? Det skulle vara väldigt kul. :)

Anonym sa...

Känner så väl igen parfymnördigheten :-) Jag drömmer också om att få jobba med parfymer. Om jag får önskedrömma så skulle jag vilja starta egen tillverkning, men det går bra med nischbutik oxå, fast jag kan redan nu säga att Sverige är för litet. Man få allt se sig om efter en större marknad. Jag är utbildad klinisk sexolog och studerar för tillfället marknadsföring och har flera barn, så tiden räcker inte alltid till det jag vill göra. Men det hade varit riktigt kul att få jobba med parfymer. Jag hoppas ändå att jag får göra det såsmåningom. Just nu är jag alldeles ensam om mina drömmar i min bekantskapskrets, för de flesta räcker Åhléns parfymdisk långt. En parfymnördsträff låter riktigt kul! Tänk att få prata parfym med någon som som är lika intresserad av det som jag själv...

rebella sa...

parfymen: Ja, Sverige är ju tyvärr inte den största marknaded när det gäller just nischparfymer. :( Fast det verkar röra på sig, det blir mer och mer okej att ha parfym som intresse. Vem vet hur det ser ut om fem-tio år. Man kan ju alltid hoppas.

Jag är medlem på pretty.se en svensk skönhetscommunity, men det finns också en parfymavdelning där. Man kanske skulle kunna kolla intresse för en parfymträff i sthlm? Man behöver ju inte vara så himla många 4-8 skulle ju räcka.

Lotta sa...

Låter intressant med en nördträff även om jag är nybörjare vad gäller nischparfymer. Märker dock att jag allt mer sällan fångas av de mer "breda" parfymerna som finns i varuhusen. Jag följer din blogg med stort intresse!

Bipbap sa...

Vi kommer aldri til å finne den perfekte parfymen Rebella :D
Jeg kan også drømme meg helt bort av dufter, og jeg har med dufter på nattbordet om kvelden også .. Tar gjerne en duft på hvert håndledd, og ligger der og sniffer. Ser nok passe teit ut :D Klart jeg drømmer om å arbeide med parfyme også, men ikke lett i lille Norge heller. Men har som deg stor glede av å skrive, selv om jeg har litt lite tid til det. Blir en herlig avkobling fra arbeid og mas, og blir vel å drømme seg litt bort til en annen verden det også

rebella sa...

Lotta: Jag är också nybörjare i jämförelse med många, men jag tror att man kommer långt med entusiasm och nyfikenhet. :)

Tack.

rebella sa...

Bipbap: Nej, jag misstänker också det, men det är nog lika bra. Vad tråkigt om man skulle nöja sig med bara en...

Sverige och Norge och förmodligen Finland också är inte de bästa marknader för nischparfymer, tyvärr... :(