tisdag 25 augusti 2009

Montale - Amandes Orientales


På senaste tiden har jag läst flera andra bloggare som är helt lyriska över Montales parfymer. Jag har varit nyfiken på dem tidigere och testat ett par, men utan att hitta någon fullträff. De få jag testat sedan tidigare har i och för sig inte heller varit några av Montales mer kända parfymer, så jag bestämde mig till slut för att beställa några egenvalda prover. Det fick bli Black Aoud, Red Aoud, Greyland, Mukhallat och Amandes Orientales. Black Aoud och jag verkar inte alls komma överens, på mig blir den märkligt vattnig och blaskig, men ändå stark. På maken däremot blir den mörk, varm, sammetsmjuk och intressant. Red Aoud funkar bättre, men jag kan inte säga att jag direkt fallit för den, jag gillar den och kan kanske lära mig att gilla den mycket om jag ger den några fler chanser. Nej, än så länge är det Amandes Orientales som lyckats fånga mitt intresse bland de jag beställt.

Amandes Orientales är en mycket motsägelsefull doft. Noter av len vanilj och mjuk mandel blandas med rökiga noter, men på min hud blir de rökiga noterna myskiga, lädriga och smutsiga i ordets bästa bemärkelse. Både mandel och vanilj är vanligen mjuka, söta, runda, flickaktiga och närmast oskyldiga noter. Jag vet att de flesta parfymhus med självaktning numera försöker sig på att göra vuxna vaniljdofter och ser bland annat fram emot att få testa L'Artisans Havanna Vanille som kommer till hösten. Men, innan det blev "inne" med mer vuxet vaniljdoftande parfymer så var vanilj en snäll, glad och söt liten doftnot. Mandel är om möjligt betraktad som en ännu mer ren, flickaktig och snäll not, även om det även finns mer stygga och vuxna varianter av den med.

I Amandes Orientales ställs det rena, vita, lena, mjuka och söta i mandel och vanilj mot mörker och skuggor från rök, läder och mysk. Mycket intressant, mycket välgjort och mycket sensuellt.

Men, återigen en parfym som är så långt ifrån västerländsk pop-sensualism a la tonåriga RnB sångerskor som kråmar sig i för korta klänningar i video efter video. Nej, Amandes Orientales får mig att tänka på den sensualitet man kan hitta hos arabiska kvinnor. Med eller utan slöja, hijab eller liknande så kan enbart ögonen hos en arabisk kvinna vara hundra gånger mer sensuella, uttrycksfulla och intressanta än den sötaste lilla pop-prinsessa. Nej, jag tänker inte gå in på de religiösa, politiska och feministiska aspekterna av att bära slöja, jag håller mig till de ytliga och estetiska. Och där tror jag inte att det finns något klädplagg som mer framhäver ögonens skönhet än just olika typer av slöjor.

I Amandes Orientales blir det mandel och vanilj som för mig får representera det praktiska, vardagliga, söta och välbekanta, medan de animaliska noterna står för förförelse, kvävda skratt i mörkret, varm hud och smekningar. Ja, Amandes Orientales är nåt i hästväg när det gäller dova och vibrerande och lockande noter. Gillar du parfymer i stil med Musc Koublai Kahn, Dzing!, Silver Factory, Kama, Rasa, Musc Ravegeur etc. så får du absolut inte missa den här. Amandes Orientales är lika "oväntat" snuskig som Silver Factory, men på ett annat sätt.

Det här kan ju bli lite omtumlande om man förväntar sig en lite sötkanderad, rökig vaniljparfym som jag gjorde. Jag var inte alls förberedd på Amandes Orientales mer animaliska noter, så första gången jag testade den tyckte jag den doftade på gränsen till illa, men ändå intressant. Lite som om man tror att man ska dricka ett glas svalkande druvjuice och istället blir serverad ett glas ekfatslagrad Bordeaux från 1969 eller nåt. Det ekfatslagrade vinet sopar banan med druvjuicen, men man kan ju ändå tycka att det smakar illa för att man inte förväntade sig det.

Nu vet jag ju vad jag har att vänta mig av Amandes Orientales och jag tycker den blir bättre för varje gång jag använder den. Visst, har du inte provat någon Montale-parfym än, så hör det väl till att testa några av Aoud-dofterna, men se gärna till att få med ett litet prov av Amandes Orientales också, den står sig i konkurrensen tycker jag.

Stort plus för hållbarheten, överhuvudtaget verkar Montale göra parfymer som sitter som berget. Aoud-dofterna håller säkert bortåt ett dygn, kanske mer (men, jag brukar hinna gå och duscha därimellan och ta på mig nåt nytt) och Amandes Orientales sitter i åtminstone bortåt 10-12 timmar eller mer. Sillaget är medium, lite åt det hudnära hållet, men då duttar jag ju på den, förmodligen blir resultatet annorlunda om man sprayar.

Har du någon Montale-favorit? Har du några tips på hur jag ska bli mer överens med Black Aoud?
Pic: Arabic eyes

12 kommentarer:

Helle sa...

Hej! Jag har nyligen hittat hit till din trevliga blogg och det är så roligt att läsa om parfym på svenska, tack för det! Jag är väldigt nyfiken på Montales parfymer och har länge tänkt beställa en omgång prover, och efter din recension kommer jag definitivt att inkludera Amandes Orientales. Varifrån beställde du dina prover? Jag har hittills bara beställt från TPC och det har fungerat utmärkt, men det kan kännas onödigt att beställa över atlanten när företaget ligger i Europa. Jag mejlade Montale i maj och frågade om det var möjligt att få/köpa prover, men har inte fått något svar... Ha det gott, ser fram emot ditt nästa inlägg!

Bipbap sa...

Jeg bestilte faktisk en flaske med Amandes Orientales i går. Bestilte direkte fra Montale Paris, og får med en 20 ml purse spray Black Aoud (valgfritt)gratis. Jeg har ikke prøvd alt fra Montale, men ganske mange. Jeg tenkte også litt ÆSJ .. første gangen jeg prøvde, og det tok en stund før jeg prøvde på nytt. Den endte opp med å bli den helt store. De fleste vanilje/mandel dufter blir for snille og søte for meg. Amandes Orientales derimot har det jeg liker av røyk, lær og animalsk. JIPPI :D

rebella sa...

Helle: Kul att du hittat hit. :) Det finns inte många parfymbloggar på svenska och vad jag vet (har hittat) är jag den enda som uppdaterar regelbundet. Jag beställde mina prover från The Perfume Shoppe i Canada, annars tror jag att Aus Liebe Zum Duft i Tyskland också erbjuder Montale-prover. Jag håller med om att det känns lite knepigt att beställa europeiska parfymer från USA, men det är oftast enklast ändå. Det finns också en sida i Schweiz, DecantMe som erbjuder samples och decants. Hoppas du får tag på Montale-prover, de är intressanta, även om jag inte gillar alla jag testat.

rebella sa...

Bipbap: Jag har hört att det är absolut förmånligast att beställa direkt från Montales butik i Paris, men hur gör man??? Hur betalar man? Amandes Orientales är verkligen något helt annat än de flesta mandel/vanilj dofter jag testat. :)

Helle sa...

Tack för tipsen! Det blir nog en beställning från TPC igen, med Montale + Sonoma Scent Studios som verkar ha många mysiga höstdofter... och dollarn är ju rätt överkomlig nu :)

Bipbap sa...

Ja, det lurte jeg veldig på også. Det er jo ingen nettbutikk. De har heller ikke alle duftene sine opplistet på websiden sin. Sendte mail til montaleparfums@hotmail.com
De ville ha navnet på duftene jeg var interessert i, så skulle de sende priser. Aoud duftene og de nye gull flaskene er dyrest. Ellers var betalingsopplysninger slik:
To place an order, I would need:
- your order confirmation
- your full name and address
- your credit card number, expiration date and last three digits on the back

Bipbap sa...

Jeg var litt betenkt, men diskuterte litt med parfymevenninne i Nederland. Hun har bestilt derfra mange ganger, og sier det er utmerket service. Ikke noe problem.
Må bestille en flaske m 100ml for å få 20 ml ekstra. 75 Euros for 100ml Amandes Orientales. Holder lenge med 20 ml Black Aoud .. Trenger ikke mange dråper av den :D

rebella sa...

Helle: Ja, det är alltid kul att beställa från USA när dollarn är låg, i smyg hoppas jag att den sjunker ännu mer eller att kronan går upp. :)

rebella sa...

Bipbap: Tack för informationen om Montale, det är inte så lätt att lista ut hur man ska göra med hjälp av deras sida. Och det blir ju verkligen förmånligt att beställa via dem istället för hos nån annan. :)

pärlbesatt sa...

Det här är inte bilden jag tänkte på att jag skulle tipsa om, men jag orkar inte gå igenom alla bafatt... Titta på den vänstra flickans blick! Underbara bilder tycker jag själv.

http://www.archivesdusenegal.gouv.sn/cartes/1171.JPG

rebella sa...

pärlbesatt: Tack för det fina fotot. Faktum är att en gång i tiden arbetade jag på fritids i Umeå och där var det en mamma från (tror jag) Eritrea som hade sina barn och hon var så bedövande vacker att jag till en början var för blyg för att ens titta på henne. Hon bar typ hijab, men beslöjade inte ansiktet och jag har aldrig sett nån vackrare människa varken förr eller senare. "Ditt" fina foto påminner mig om henne. :)

Jenny sa...

Hej, grym blog, mkt bra fakta om parfymen :) jag beställer parfym från USA ibland och har ett litet tips att dela med mig av !

Jag använder alltid gratisservicen från viadress.com när jag handlar från USA eftersom att de ger dig en gratis virtuell adress i USA, så du kan handla från alla USAs försäljare och även USAs eBay, sedan kan Viadress vidarebefodra dina paket hem till dig.

Man kan registrera sig gratis på http://viadress.com , man får ett email med sin amerikanska adress direkt. Du kan även låta viadress köpa dina produkter åt dig utan någon provisionsavgift om försäljaren inte tar internationella kreditkort. Det är verkligen användbart! Spana in det: http://www.viadress.com