söndag 8 november 2009

Dutta eller spraya?

Jag vet att de flesta eau de toiletter och eau de parfumer som säljs idag är menade att sprayas på. Ändå har jag märkt att jag på många sätt föredrar att dutta på mig parfym, även i de fall där det inte handlar om ren parfym eller parfymolja.


De små proverna är oftast av duttmodell, men en del prover direkt från tillverkaren är sprayprover, förstås kan man också beställa sprayprover via tex. The Perfumed Court om man är beredd att betala någon tia mer per prov. Men, då jag trivs rätt bra med mina duttprover håller jag mig oftast till dem.


Jag har pratat med min äldsta dotter om det här. Hon går så långt att hon hävdar att parfymerna doftar som bäst i såna här små duttprover. Ibland har hon nästan blivit besviken när hon beställt en stor flaska av en parfym hon tyckt mycket om i ett litet duttprov.


Att dutta på väldoften blir mer av en ritual än att spraya. Man handskas i bästa fall försiktigt med det lilla röret för att inte spilla ut några dyra droppar i onödan. Som jag nämnt tidigare kan ett litet prov på bara 1 ml räcka länge. När jag så beställer en större decant händer det ibland att jag på bara några spray tycker att det gått år flera ml. Oj!


Vissa flaskor och decants jag har, sprayar så generöst att jag ibland funderat på att bryta av korken och dutta istället! Nej, lugn, jag gör det inte, men ibland så slås jag av tanken.


Samtidigt märker jag ju att många dofter får en helt annan höjd och sillage av att sprayas, det verkar inte finnas någon självklar regel, utan varierar friskt.


Vad tycker du? Saknar du ibland att dutta ut några få droppar efter att du köpt den efterlängtade parfymen i stor flaska el. decant? Eller beställer du alltid sprayprover, för att du inte alls tycker om att dutta med parfymer? Och roll-on, varför används det så sällan? Kan inte det vara en bra medelväg?

4 kommentarer:

Julia sa...

Jag upplever att toppnoterna sällan kommer till sin rätt när man duttar. Därför föredrar jag i de allra flesta fall sprayprover. Parfymer som främst bygger på sina hjärt- och basnoter (som ren parfym) går dock utmärkt att dutta. Roll on är helt ok men många upplever de som ohygiensiska att byta bort (eller byta till sig). Dessutom har jag råkat ut för dofter i roll on-flaskor som läcker och/eller dunstar snabbt.

rebella sa...

Ja, när det gäller toppnoterna har du rätt. Men, även när jag sprayar verkar min hud eller vad det nu beror på liksom äta upp toppnoterna fortare än jag hinner blinka. :(

Lotta sa...

Jag håller med Julia om att toppnoterna kommer bättre till sin rätt med spray. Även varaktigheten blir bättre tycker jag eftersom parfymen "sprids ut" mer på kroppen. Tunga parfymer fördelas bättre och lätta får ett större "upptagningsområde" och känns därmed mer. Jag föredrar spray även för prover om det är möjligt att välja.

rebella sa...

Lotta: (Och Julia) Tror ni att det där delvis kan ha med hudkemi eller hudtyp generellt att göra, för jag upplever ofta att edt och edp varar längre på mig när jag duttar än när jag sprayar. Det är som ni säger med toppnoterna, men annars verkar dofterna utveckla sig bättre och mer när jag inte sprayar???