tisdag 4 januari 2011

Frazer Parfum - Chapter 3, coffee & orange blossomFolk bryr sig inte så värst om de små vita kaffeblommorna, utan de är förstås bönorna som är huvudsaken på denna buske. När jag tar på mig någon droppe av Frazer Parfums Chapter 3, coffe & orange blossom så tänker jag att precis så här borde de små kaffeblommorna dofta, men i själva verket har jag ju ingen aning om hur de doftar eller ens OM de gör det...

Coffe & orange blossom är möjligen den av alla nio dofter från Frazer Parfum som doftar absolut godast! Åh, den är så len och mild, men samtidigt aromatisk, luftig, krämig och komplex. I den absoluta toppnoten dominerar lavendel, en varm, mjuk och alldeles bedårande lavendel. Strax efter dyker kaffenoten upp, mild, inslag av sötma, små rostade toner, som sakta blandas med vaga inslag av apelsin och så småningom apelsinblomma.

Kaffenot kan uppföra sig lite tråkigt på mig, ibland dominerar den totalt och allt annat i doften bara försvinner och lika ofta är den för vag, för flyktig och försvinner inom loppet av några minuter. I coffe & orange blossom inträffar inget av detta, kaffenoten är forsatt mild och len, men också fortsatt närvarande, den vävs samman med doften från apelsinblomma och bildar tillsammans en mycket trovärdig doft som av -i min fantasi- kaffeblomma. Även doften av apelsinblom kan vara ganska flyktig, jag förknippar apelsinblom med doften av somriga parfymer. En doft som lyckas fånga ett ögonblick av den perfekta sommardagen och coffe & orange blossom är inget undantag, men det är en perfekt sommardag på betydligt varmare breddgrader än Sverige eller ens Sydeuropa.

Coffe & orange blossom är inte på långa vägar lika spännande eller omväxlande som de tidigare två från Frazer Parfum som jag skrivit om, men coffe & orange blossom är den totala komfortdoften. Den är så mjuk, så len, så behaglig och bedårande att jag totalt lyckas glömma bort att det är snålkall januari utanför dörren. Samtidigt doftar den så gott, så glatt, så liksom lyckligt att den aldrig heller blir tråkig.

Det finns dock en nackdel med coffe & orange blossom. Den har inte riktigt lika god hållbarhet på mig som de andra dofterna i serien, detta kan förstås också bero på att den redan från start är betydligt mildare och mer hudnära än de andra dofterna. Eftersom den doftar så vansinnigt gott blir jag varje gång jag märker att jag är på väg att sluta känna den väldigt desperat och vill förstås bara ha mer av den...!

Å andra sidan har den det gemensamt med de flesta andra parfymer jag testat som lyckas framkalla känslan av en perfekt sommardag, underbart ÄR helt enkelt kort!


Pic: coffee flowers, chiangmai.com

3 kommentarer:

Anna sa...

Ett Gott Nytt År önskar jag dig och än en gång grattis till din välskrivna och vackra blogg som alltid uppdateras så flitigt! Jag hinner inte läsa bloggar varje dag längre eftersom jag födde en liten son förra månaden, men tittar in då och då mellan amningspauserna och blir alltid lika glad.

Förresten, parfymer för barn finns det ju, vad tycker du om det? Överflödigt? Roligt? Farligt? Larvigt?

rebella sa...

Anna: Grattis till sonen. Barn har ju en förmåga att ändra ens prioriteringar i livet.

Parfymer för barn har ju tack och lov aldrig varit stort i Sverige, medan det i bla. sydeuropa finns parfymer speciellt för nyfödda såväl som lite större barn. Har aldrig förstått varför spädbarn el. små barn skulle behöva parfym, de doftar ju godast i världen ändå? Många av dofterna för mindre barn är ju dock alkoholfria och kanske inte direkt skadliga, men i mitt tycke överflödiga och onödiga.

Däremot tror jag att lite "större" barn har en naturlig nyfikenhet på både make-up, parfymer och vuxenkläder/skor... att man då låter sitt barn få en liten dutt parfym tycker jag är helt okej, men mer som en del i en utklädningslek än i ett försök att pådyvla små barn någon slags vuxenhet.

Min yngsta dotter som är 13 år nu har ju oundvikligen blivit påverkad av mig, hon kan förmodligen mer om parfymer än de flesta vuxna svenska kvinnor, däremot är jag noga med att inte erbjuda henne vad jag uppfattar som allt för sexiga, animaliska, erotiskt färgade dofter. Bortsett från det brukar hon få prova sig fram bland det mesta jag har. En nackdel med det är ju att hon inte alls gillar diverse kändisdofter som hennes kompisar älskar, hon får ju helt andra doft-referenser förstås.

Gott Nytt År önskar jag dig tillbaka.

Anna sa...

Jag håller med dig... Min son doftar som en blandning av mjölk, honung, smultron, äpplen och hö och ingen parfymskapare i världen skulle kunna toppa det!

När jag jobbade som AuPair i Paris hade den lille 2-årige pojken en parfym för barn som jag glömt namnet på, men som doftade alldeles för starkt.
Vet att l'Occitane gör en alkoholfri honungsparfym för barn, men den är inte heller någon höjdare.

Vad gäller din dotter är det väl BRA att hon inte intresserar sig för trista kändisparfymer? Den enda nackdelen är väl att det lär bli dyrt att köpa parfym åt henne i framtiden om hon har alltför exklusiv smak ;)