tisdag 4 januari 2011

Frazer Parfum - Chapter 4, corsica everlastingBland de nio dofterna från Frazer parfum är kanske Chapter 4, corsica everlasting den vildaste, den mest genuina och den mest äventyrliga. Jag skriver kanske för det finns ytterligare -minst- en som är med i kampen om dessa egenskaper. Oavsett känns corsica everlasting som en unik, vild och äkta doft.

Alla dofter från Frazer Parfum uppvisar en imponerande komplexitet och corsica everlasting är inget undantag. I toppnoten känner jag inslag av såväl augustitorra fält i medelhavsområdet som saftiga bärnoter, honungsliknande sötma och arom som från tobak, vagt anas också den curryliknande doften från immortelle (curryeternell), men den blir inte matig eller för kryddig, utan bidrar bara till en slags balsamisk bakgrund.

Corsica everlasting är en doft som av solbrända bergstrakter, men ändå med inslag av salthaltig havsluft, det är en doft för äventyr, för vildmark och kanske, kanske en lägereld med frihetskämpar runt om kan anas långt inne i doftens vildaste och mest otillgängliga inre. Den genuina känsla jag får av corsica everlasting är jämförbar med till exempel Hindu Kush, Nasomattos Black Afgano och DS & Durgas Beartrapper. Corsica everlasting tar med mig på en olfaktorisk tripp till trakter jag aldrig har besökt och kanske aldrig kommer att besöka.

Corsica everlasting är lite mer krävande att bära än de tre tidigare dofterna, det här är en doft som gärna vill ha lite engagemang. Under basnoten blir dock corsica everlasting betydligt lugnare, de vilda toppnoterna stillnar, blir mjuka och milda, som om solen sakta går ned över dagens hetta. I basen finns inslag av något lädrigt, samtidigt blir den honungsliknande noten tydligare och bidrar med en svag sötma. Det finns såväl aromatiska som vagt pudriga inslag i basnoten, men den pudriga noten känns snarare sandigt pudrig än konventionellt pudrig.

Corsica everlasting passar enligt mig på både män och kvinnor. Hållbarheten är god och sillaget måttligt. En doft för äventyr, inre eller yttre.

Pic: everlasting flowers, flickr

Inga kommentarer: