lördag 5 februari 2011

L'Artisan Parfumeur - Traversee du BosphoreIstanbul verkar vara en så spännande och livlig stad. Bland städer i världen jag drömmer om att besöka hamnar istanul, om inte i den direkta toppen, så iallafall inte långt ifrån. Fyllt av kulturella skatter, historiska sevärdheter, myllrande gatuliv, shopping och god mat. Öst möter väst, jag har för mig att av hela Turkiets -ganska stora- landyta så ligger ca 1% (eller om det möjligen är 2%) i Europa, och resten hela 98-99% i Asien. Som ett blått band mellan Asiensidan och Europasidan går det livligt trafikerade sundet Bosporen...

Inte att undra på då att L'Artisans, och näsan Bertrand Duchafor senaste doft, Traversee du Bosphore väckte min nyfikenhet. Bertrand Duchafor reser runt i världen och hittar inspiration till dofter på skilda håll. Och med noter av bland annat turkisk konfekt, äppelte och läder tänkte jag att det kan ju inte bli fel. Har sett att människor som vanligen brukar finna dofter med inspiration från turkisk konfekt för söta, ändå har kunnat gilla den här. Så bra för dem, men jag gör det tyvärr inte!

Joja, jag gillar sisådär 75-80% av Traversee du Bosphore. På mig blir det dock inte mycket till turkisk konfekt, men däremot blir det sött. Det doftar lite som om du tar bort turkisk från turkisk konfekt och istället tillsätter nån slags artificiell äppelarom. Alltså en ganska seg och klibbig äppelkonfekt, under detta döljer sig en svag, men mellan varven märkbar lädernot. På mig kommer lädernoten i omgångar, svag, men ändå en i grunden ganska karftig lädernot. Av någon anledning får denna kombination mig att må illa...!


Jag brukar inte må alla av dofter. Jag brukar gilla och rentav älska alldeles för många olika parfymer för mitt eget bästa, men i det här fallet blir det tvärstopp. Inte så att jag mår illa på det där akuta sättet som jag gjorde när jag testade Etat Libre d'Oranges Viergos et Toreros (där blev det blixtvisit till badrummet för att genast skrubba bort den). Första gången jag testade Traversee du Bosphore så tyckte jag om den, illamåendet trodde jag berodde på nåt annat. Det är ett vagt illamående, mer som en liten obehagskänsla än uttalat. Andra gången jag testade insåg jag sambandet.

Inser nu när jag sitter här och har på mig ett litet, litet spray av den att det inte verkar bättre än att jag mår mer och mer illa för varje gång jag testar den. :(

Vad i Traversee du Bosphore som får mig att må illa vet jag inte riktigt. Den ÄR söt, men jag älskar många sötare dofter än den här utan problem. Jag vet inte om det beror på att något i äppelnoten doftar väldigt syntetiskt på mig? Ärligt talat finns det inslag i den här som inte doftar ett dugg mer dyrt eller elegant än vad jag kan hitta i en massa olika kändisparfymer. Seriöst, så tror jag att man skulle kunna hälla upp den här i en annan flaska och lura mig att tro att det är Britney Spears senaste doft! Tyvärr, tyvärr, tyvärr.

Nu får ni ursäkta, men jag måste gå och tvätta mig... genast... förlåt...Pic:Blue Mosque and the Bosphorus_ Istanbul_ Turkey

5 kommentarer:

Julia sa...

Men oj vad tråkigt! Själv tycker jag att det är en utmärkt foöljeslagare på långpromenader när vädret är riktigt kallt. Dessutom doftar halsduken ljuvligt i ett par dagar efteråt, nästan godare än vad Traversée doftar på huden.

rebella sa...

Julia: Ja, mycket märkligt. Tycker att den doftar gott på sätt och vis, men den där äppelnoten blir väldigt mindre god på mig. Jag trodde att jag skulle gilla den, rentav mycket. Vad jag har läst verkar de flesta tycka om den...

Parfumista sa...

Jag tycker att den i och för sig är en helt OK komfortdoft men den berör inte. Den känns som ett hastverk och är något av en exposé över dofter som redan finns/fanns. Mina intryck av TdB finns här:
http://parfumistansblogg.blogspot.com/2011/01/lartisan-parfumeur-traversee-du.html

Bipbap sa...

Blir søtt på meg også, og sliter litt med eple-noten. Deretter er den borte vekk fra huden min. Neida, den er nok helt ok, men passer ikke helt på meg. L'Artsan sitter som regel veldig dårlig på meg. Synd, siden jeg liker mange.

pärlbesatt sa...

Har precis fått ett litet prov på den men vet redan att jag inte gillar den i sniffad version, dvs inte på, utan bara luktad på. Däremot skulle jag gärna testa Fou d'absinthe lite mer.