söndag 13 februari 2011

Sigilli - Ferfaen
Medan mainstreamparfymmärken hyllar i första hand ungdom, skönhet, och numera också kändisskap, så är det inte helt ovanligt att niche-och indieparfymlinjer finner inspiration från för länge sedan svunna tider. Dofter inspirerade av Hollywoodsk glamour, pinuppornas leenden och det glada 20-talets nyfrigjordhet...

Det är däremot inte så vanligt att hitta dofter som inspirerats av en epok inte femtitalet eller hundratalet år bakåt i tiden, utan epoker tusentals år bakåt tiden. Parfymören Enrico Buccella har dock inspirerats av etruskerna. Etruskerna var ett folkslag i det som idag är Italien, deras kultur utvecklades och blomstrade ca 500 fK. Mycket information om etruskerna har gått förlorad, men att de var ett folk med rikt utbyte med bland annat grekerna och duktiga konstnärer och hantverkare råder det inga tvivel om. Med tiden förlorade etruskernas rike sin storhet och blev en del av det romerska imperiet.

Det är väldigt intressant att prova de olika dofterna, Asprosa, Claudiae, Tyrsenoi, Ferfaen, Ea, Athunis, Pyrgos, Thu, Hesperia, Volumnia och Tuscia, men med så många nya dofter att utvärdera kan det vara lite svårt att få överblick. Direkt märker jag att de alla har en sak gemensamt, alla lyckas på något märkligt vis återskapa känslan av en nästan uråldrig kultur på ett mycket trovärdigt sätt. Jag tycker inte om alla dofterna i linjen, några av dem är rentav lite svårburna, men ändå övertygas jag om att det var så här människor kunde ha tyckt om att dofta för närmare 3000 år sedan...

En favorit är Ferfaen, vilket på keltiska betyder verbena. Och det här är en doft med verbena i centrum, fräsch, men också med tyngre och mörkare inslag av tobak och musk. Ferfaen är ganska komplex och förändras mycket på min hud. Öppningen är som en blandning mellan örtig och aromatisk citrus tillsammans med fräsh mint. Efter 20 minuter-en halvtimme börjar tobaksnoten framträda, vilket ger Ferfaen värme och djup, fortfarande är dock doften av både mint och verbena ganska tydlig. Något i kombinationen verbena och tobak ger upphov till en slags torr doft som delvis känns som ett slags papper, men också har inslag av läder... Det här liknar inget jag någonsin tidigare stött på inom parfymeri, den är intressant och annorlunda, men samtidigt är Ferfaen (enligt mig) en av de mer lättburna av Sigillis dofter.

Basen på Ferfaen är varm, aningen söt, aromatisk och med animaliska inslag från musk. Basen är sensuell och aningen erotisk, jag förstår varför verbena betraktades som afrodisiakum...

Medan jag testade mig igenom Sigillis dofter läste jag en bok om Pompeiji och dofterna bidrog starkt till att fördjupa läsupplevelsen.

Ferfaen har ganska god hållbarhet (uppemot 6 timmar), med ett duttprov (som jag har) är sillaget diskret, men inte helt hudnära. Jag tycker att Ferfaen kan passa på både män och kvinnor. Överhuvudtaget rekommenderar jag Sigillis dofter om du planerar att se någon kostymfilm som utspelar sig i antik tid, wow, jag lovar filmupplevelsen blir nåt extra, detsamma gäller förstås om du läser någon bok som utspelas under den tiden...
Pic: Juno

6 kommentarer:

Anne sa...

Vilken fantastisk blogg du har! Har njutit av att titta igenom dina inlägg och blivit väldigt inspererad även om jag inte riktigt vet var jag ska börja. Såg att du för ett bra tag sedan skrev om att du sökte information om Creed, vet inte om du löst det än men Creed är ett Italienskt företag som gör herrparfymer.

Habit Man sa...

Hej Anne, alltid spännande att lära sig mer om doft/parfymhistoria. Finns det fler än ett Creed? Jag trodde att det bara fanns ett Creed varumärke som gjorde dofter! James Henry Creed grundade det brittiska Creed 1760, inom ramen för skrädderiverksamhet. Sedermera blev det baserat i Paris och de har gjort många parfymer till kungliga familjer. Men min fråga så: finns det även ett italienskt Creed? Bästa hälsningar den vetgirige Habit Man:)

Habit Man sa...

Rebella -tack för att du snokar rätt på nya doftdomäner att utforska:) Sigille verkar ju otroligt spännande!

Anne sa...

Jag har bara andrahandsinformation från släktingar som bor i Italien så jag kan inte svära på att det stämmer men enligt dem finns det en litet familjeföretag med samma namn, har tyvärr ingen hemsida eller dylikt som jag lyckats hitta.

rebella sa...

Anne: Tack, vad kul att du gillar den. Ja, jag förstår att det kan vara lite mycket att kolla igenom om man nyss upptcäkt min blogg, men man får ta lite i taget utifrån vad man är intresserad av.

Minns inte själv när jag efterlyste information om Creed, men precis som Habit Man här nedanför så delar jag uppfattningen att det Creed jag tänker på är ett brittiskt märke. Men, kanske tänker du på något med snarlikt namn?

rebella sa...

Habit Man: Sigilli ÄR spännande, kanske nästan lite väl spännande på sätt och vis. Jag tycker om flera av dofterna, men flera andra är nästan lite svåra att ta till sig på grund av den ovanliga sammansättningen.

De har en extremt rökig vetiver bland annat, den är intressant och jag tror du skulle gilla den. Kanske kan ta med provet till parfymträffen ifall du kommer...