fredag 19 mars 2010

Björk & Berries - White Jasmine EdP


På tal om amber/ambra/ambergris så satt jag och kollade igenom Åhlens reklam-magasin på morgonen och upptäckte att Karin Ward, designchef på Åhlens mode pratar om Pradas nya doft L'Eau Ambree. Enligt henne ett måste "i badrumsskåpet" i vår och med doft av citron och brinnande bärnsten. Oavsett om det är designchefen eller skribenten, Anna Blom, som missuppfattat noten burnt amber (antar att det kan kallas något sådant i pressmeddelandet) och istället kallar det för brinnande bärnsten. OK, det låter tjusigt, men är tyvärr felaktigt. Tråkigt att så pass design/mode-intresserade människor inte har koll. :(


Men, idag ska det inte alls handla om ambra, utan om en annan trevlig not, jasmin.


Närmare bestämt det svenska företaget Björk & Berries fina doft White Jasmine. Björk & Berries har framförallt specialiserat sig på helt naturliga hudvårdsprodukter, många med en utpräglad nordisk känsla, både i design, men också i doft. Det finns hudvårdsprodukter med doft av bland annat hjortron/jasmin, lingon/ros, smultron och blåbär/lavendel. Björk & Berries erbjuder dessutom fyra olika eau de parfumer, White Jasmine, Patchouli Man, Patchouli Woman och Cedar Lime. Mer om Björk & Berries och deras produkter kan ni hitta på deras fina hemsida
http://www.bjorkandberries.com/


Det finns ingen doftnot som så väl som jasmin lyckas framkalla en trolsk, mystisk och sagolik stämning i dofter, tycker jag. En väl utförd jasminparfym tar mig med på besök till förtrollade skogar bebodda av mystiska sagoväsen. White Jasmine är inget undantag.


Som namnet antyder är White Jasmin en "vit" doft om man med vit menar klar, ren, krispig, rentav lite kall, men samtidigt delikat och liksom hög. Direkt när jag provar White Jasmine för första gången får jag associationer till midnattsol, eller ännu mer till de vita nätter man kan uppleva i norra Norrland vid midsommartid och veckorna före och efter.


Jag har sett och upplevt äkta midnattssol, då jag besökt bland annat nord-Norge och Kiruna. Där jag kommer ifrån, Boden, förekommer ingen äkta midnattssol så till vida att solen står över horisonten mitt i natten. Solen går ner för en kort stund, men natten blir aldrig mörk, utan det är som en vit, blek skymning/gryning som pågår under några timmar fram till att solen går upp igen kanske vid 1-2-tiden på morgonen.


De här bleka nätterna ger en trolsk, faktiskt lite overklig känsla. Som barn tänkte jag inte särskilt mycket på det, men nu när jag åker upp till Norrland tycker jag det är vackert och stämingsfullt, även om det för sömnens del är ganska mysigt med mörka kvällar.


Det är det här ljuset, det bleka, sköra midsommarnattsljuset White Jasmine får mig att tänka på. Älvdans. Dimma över myren. Figurer bland träden som vänder ryggen till... såg jag verkligen det där... eller var det en synvilla?


White Jasmine är också en glad och porlande typ av doft, den porlar och sprudlar på min hud som en fjällbäck (jokk) eller klar kallkälla. White Jasmine är på gränsen till en soliflor, men får lite knappt märkbart stöd av bergamott och ylang. Toppnoten doftar friskt och lite bärigt, ungefär som ett mineralvatten smaksatt med lingon, hallon eller smultron. Jag tror att jasminen tack vare bergamotten undviker att bli så där liksom sövande som vissa jasmindofter kan bli. Inte heller har White Jasmine den här "fadda" karaktären som jag lagt märke till hos vissa andra jasmindofter.


Själva jasmindoften blir ganska fort dominant, och den doftar väldigt trovärdigt, rent och intressant. Jag anar små inslag av barrträd, jord, syrlighet,bär och en extremt härlig doft av precis utslagna jasminknoppar. White Jasmine är en mycket trevlig doft och något att verkligen ta sig tid att testa om man är det minsta svag för jasmin.


White Jasmine består enbart av naturliga ingredienser och därför är det här en ganska diskret doft, den har ett behagligt sillage, men allt annat än störande. Hållbarheten är mer än godkänd för en naturlig parfym, jag kan ana de sista resterna av basnoten efter 8 timmar, även om det mesta av doftens "kropp" är borta vid det laget. Jag tycker mycket om att vakna på morgonen och upptäcka om jag fortfarande kan känna spår av gårdagens doft på min hud, det kan jag med White Jasmine och det är alltid uppskattat. Ett tips är annars att man kan förlänga doftens hållbarhet om man använder någon av Björk&Berries hudvårdsprodukter i doften Cloudberry Jasmine. Även i den är jasmindoften dominerande, men det finns även små inslag av härliga hjortron.


Jag gillar Björk&Berries stil, deras avskalade och nordiska känsla och att flera av produkterna har en tydlig nordisk estetik och inspiration, deras eau de parfumer (iallafall White Jasmine som jag testat) är grymt prisvärda!


Men, jag önskar och hoppas att de vågar ta steget och kanske göra någon/några fler eau de parfumer med än mer nordisk stil. Varför bara ha doft av hjortron i hudprodukterna? Samtidigt förstår jag att hudvård är deras främsta inriktning, medan dofterna kan ses som ett litet, trevligt komplement. I min fantasi kan jag dock föreställa mig små flaskor med doft av tex. hjortron, blåbär, lingon, skärgård, fjällmyr och granskog som man skulle kunna använda för att bära var för sig eller tillsammans med White Jasmine. Men, jaja det är bara mina doftbesatta parfymfantasier och inte så mycket att bry sig om.


En annan rolig grej är att Björk & Berries faktiskt var med i det här årets Oscars-goodiebag! Så det verkar som om de är på gång stort vilket förstås är jättekul, ja jag är lite lokalpatriotisk när det kommer till parfymerade produkter, men vi är inte så bortskämda med det i Sverige.


Om du skulle få önska en nordiskt inspirerad doft, inte alltför komplicerad, vad skulle det bli?Pic: Thoughts of Greener Pastures av Jo Barry
(kolla gärna in fler av Jo Barrys bilder på nätet, underbara akvareller med härligt trolsk sommarnattsstämning eller vackra vintervyer)

8 kommentarer:

Anna sa...

Du borde få betalt för att blogga. Du är så grymt duktig.
Om jag vore designchef för Åhléns skulle jag skämmas ihjäl nu.

Julia sa...

Det var bland annat det där uttalandet jag syftade på i gårdagens kommentar om tokiga översättningar av amber. Kul att du också såg det haha!

Om jag fick göra en nordisk doft skulle den ha inslag av grönsåpa och näver. Lite nyskrubbade trägolv a'la Sundborn sådär.

Nina sa...

Måste testa denna, älskar jasmine i de flesta former. Hoppas jag kommer till skott och kan plantera en Jasmin- eller Shersmin(stavning?-buske i trädgården till sommaren.
Jag skulle helt klart önska en hjortronparfym som skulle lukta som likören Lakka luktar (och smakar).
Den är min sommarfix på vintern!

rebella sa...

Anna: Tack för den fina komplimangen. Det är så grymt roligt så jag känner mig väldigt privilegierad ändå.

Jag tror inte att Åhlens designchef läser den här bloggen, men bortsett från att det blev lite knasigt fel där tycker jag att det är tråkigt att just parfymer ofta behandlas så nonchalant (och ofta direkt okunnigt) av svenska skönhets-och modejournalister m.fl. :(

rebella sa...

Julia: Ja, hade inte kollat igenom den förrän i morse och då såg jag det. Lite bättre koll man ju önska att de hade och kanske ingen höjdare att prata om parfymer i badrumsskåpet heller...

Grönsåpa och näver och Sundborn låter som en mycket trevlig och mycket ovanlig kombo i parfymsammanhang. Men, man vet aldrig, lite tycker jag att det börjar lossna även i Sverige. :)

rebella sa...

Nina: Rekommnderar den absolut och det är ett fyndpris dessutom. Gillar man jasmin utan allt för mycket krusiduller tycker jag att man får väldigt mycket doft för pengarna.

Shersmin tror jag den variant som finns som buske i Sverige heter. Jag tycker också det är kul med lite parfyminspirerade växter. :)

Ja, en riktigt mättad, gyllene nästan lite spritig parfym med hjortron vore inte alls dumt.

Helle sa...

Jag tycker inte det är så konstigt att "amber" lätt blir bärnsten på svenska - framförallt eftersom doftnoten ofta är bärnstensfärgad till sin karaktär, gyllene och varm. Parfym innehåller så många konstiga, ovanliga ämnen och framförallt de syntetiska som ingen vanlig människa kan hålla reda på! De som skriver om eller arbetar professionellt med doft kanske borde ha koll, men liknande fel finns ju överallt i texter om mode, litteratur, politik osv.

B&B har inte fångat mitt intresse hittills men den här doften låter jättefin! Ska helt klart försöka testa den.

rebella sa...

Helle: Jag kan också förstå att det blir så, men det är lite tråkigt om folk tror att deras bärnstensörhängen i själva verket är valkräks. :)

Och alla syntetiska ingredienser är som en djungel och verkar lite som om parfymbranchen försöker dölja vad det är genom att ge syntetiska noter väldigt fina namn, som cashmeran som kallas för cashmere wood etc.

Jag skulle verkligen behöva sätta mig in i allt det... också, men jag är ruskigt obildad när det gäller kemi. Fast det är spännande.

I White Jasmine ska det dock bara finnas naturliga ingredienser. och den är en mycket trevlig jasmine-soliflor-typ. Tror den passar riktigt bra framåt försommaren.