onsdag 31 mars 2010

Doftöverkänslighet


Parfymallergi, vad är det?


Ingen har väl missat att parfymernas underbara värld är bland det bästa jag vet? Sannolikheten för att jag skulle tröttna på parfym känns lika stor som att jag plötsligt skulle sluta läsa intressanta böcker och lyssna på bra musik.


Eftersom parfym blivit mer än en hobby för mig finns tankarna på parfym med mig mest hela tiden. När jag ska välja parfym kan jag fundera på om jag ska välja en jag helt enkelt tycker om eller om jag ska "jobba", dvs. ta på mig en parfym jag planerar att skriva om snart. Jag tycker att det mesta som har med parfym att göra är intressant och spännande, historik, vem som skapat parfymen, att bestämma hur typisk den är för sin tid, sitt parfymhus, sin skapare, kemin och de syntetiska beståndsdelarna (som jag fortfarande kan ruskigt lite om, men jag är nyfiken iallafall), men sen händer det att jag kommer in på avigsidorna med parfym. Favoritdofter som inte längre tillverkas, naturliga doftämnen som förbjuds eller bara får användas i ytterst liten mängd. Jag har tänkt en hel del på parfym och de allergier parfym kan orsaka på sista tiden.


Jag har turen att knappt ha någon i min bekantskapskrets med allergi. Okej, jag har en nickelallergi som jag drog på mig tonåren när jag piercade mig mest överallt, döttrarna är lite pollenkänsliga om vårarna och min syster är allergisk mot katter, nån laktosintolerant finns i bekantskapskretsen, men sen är det inte fler allergiker. Att jag knappt känner någon allergiker gör ju att jag dels sällan behäver ta hänsyn till den typen av problem, men också att jag inte kan så mycket om allergier, överkänslighet och vad som kan utlösa besvär hos människor med allergier eller överkänslighet.


Därför vände jag mig till Astma-och allergiförbundet. Johanna Löf, ombudsman (inomhusmiljö) har hjälpt mig att räta ut några frågetecken. Människor som reagerar mot parfymerade produkter har inte någon regelrätt parfymallergi, utan en doftöverkänslighet. Den här doftöverkänsligheten kallas Sensorisk Hyperreaktivitet (SHR). Vi har alla nervändar i näsan som finns där för att reglera luftens temperatur och beskaffenhet så att luften kan tas emot så bra som möjligt av lungorna, hos människor med SHR är dessa nervändar extremt känsliga. Vid en allergi är det kroppens immunförsvar som reagerar, så är inte fallet vid en överkänslighet, men symptomen är de samma. En person med SHR som utsätts för det som utlöser reaktionen reagerar med andningsbesvär, tryck över bröstet, rinnande och kliande ögon, täppt näsa, yrsel och huvudvärk, ungefär som kraftiga förkylningssymptom. Symptomen kommer väldigt fort och kan hålla i sig i några dagar, Till skillnad från en allergisk reaktion finns det inga mediciner som hjälper vid överkänslighet. Det enda som hjälper är att undvika det som utlöser besvären, parfymerade produkter men också bland annat cigarettrök.


Johanna berättar att doftöverkänsliga ofta reagerar som mest på en person som har en mängd olika parfymerade produkter på sig, att tex. sitta bredvid någon på bussen som har parfymerat skölj-och tvättmedel, bodylotion, deo, schampo, balsam, hårspray och dessutom parfym. Hur mycket jag än tycker om parfym så vill jag inte vara den som orsakar att någon annan människa får väldiga besvär. Och behöver vi verkligen ha på oss så många olika parfymerade produkter?


Nu när jag lärt mig lite mer om doftöverkänslighet har jag börjat köpa parfymfritt tvättmedel. Och redan tidigare har jag upptäckt att många parfymerade kroppsprodukter konkurrerar med min parfym, så jag är ganska sparsam när det gäller att använda parfymerad bodylotion även sen tidigare. Tack vare att jag sitter hemma och jobbar kan jag ju passa på att ha på mig mina parfymer hur mycket som helst, de stör ingen här eller om jag är ute med hunden.


Ett litet tips som Johanna vill dela med sig av om man ska på fest och vill ha på sig parfym, men ska åka kommunalt. Ta på dig parfymen först när du kommer fram till festen. Visst kan det vara lite krångligt att ta med en hel flaska parfym i en liten aftonväska, men de flesta av oss parfymälskare har ju små decanteringsflaskor vi kan använda för ändamålet.


Lite tycker jag man kan bjuda till om det kan underlätta för andra, eller vad tycker ni? Har du någon i din närhet som lider av doftöverkänslighet? Själv kan jag någon enstaka gång få huvudvärk av för stark parfym, bland annat av YSL Opium. Har du nån speciell parfym du brukar få huvudvärk av?Pic: Smart canucks

11 kommentarer:

Unknown sa...

Intressant ämne. Man får väl använda lite sunt förnuft när man parfymerar sig och vistas i offentligheten (hemma har jag inga spärrar, he he!). Man invaderar ju andras sfär på ett sätt de inte kan dra sig undan från. Om det känns fel att i ett sammanhang trava runt med en bergsprängare med AC/DC vrålandes på högsta volym, ska man kanske inte heller marinera sig i Angel?
jag har heller inga allergiker eller doftöverkänsliga bland mina bekanta eller på jobbet, men försöker vara förstående när jag träffar någon. Samtidigt vet man, att astmatiker kan få anfall enbart av en bild av något de är överkänsliga mot, ex vis en starkt doftande blomma, så det kan finnas ett betydande psykiskt inslag i dessa reaktioner. Därför har jag ibland svårt att inskränka min önskan att lukta gott. Samhället får inte drabbas av allmän doftfobi på lösa grunder, eller?
Hur är det i mellanöstern, tex? Där finns ju en tradition av att parfymera sig tungt, är denna hyperreaktivitet lika vanlig där?

rebella sa...

Nina: Jo, det är både svårt och intressant. Å ena sidan kan jag tycka att det är tråkigt att jag så sällan känner doften av parfym från "okända människor på stan" å andra sidan kan jag tänka att det ju ändå är bra för människor som är känsliga. Det märkliga är ju att de få man träffar på som faktiskt har parfym brukar ha jättemycket, typ som du skriver har marinerat sig i parfym. :P Fast förmodligen är det bara då man känner doften, om man inte kommer nära? Bekanta till mig som inte känner mig så mycket brukar bli förvånade över att jag trots allt inte "stinker" parfym utan har på mig väldigt måttliga mängder i sociala sammanhang.

Och att det inte bara är en fysisk reaktion är ju säkert vanligt, har man fått en plötslig, svår astma-attack är det nog inte så konstigt att man sedan förknippar den kanske med att man precis gått förbi något som doftade starkt och nästa gång man stöter på nån med mycket parfym osv. Samtidigt är ju en psykisk reaktion väldigt verklig för den som drabbas av den. Inte alldeles enkelt ämne.

Ett helt doftlöst samhälle känns dels ouppnåeligt, men också oerhört tråkigt. Det är nåt djupt mänskligt i att vilja dofta gott och även att känna goda dofter av vad det nu kan vara (nybakat bröd, nyutslagna löv, varm asfalt el. blommande syrener).

Jag tror att i många andra kulturer är doftöverkänslighet lika ovanligt och märkligt som vad tex. utbrändhet skulle vara... Finns det inget utrymme så finns det inte liksom.

AKO sa...

Av någon anlednings så snubblade jag in på din blogg och jag hör till dem som är doftöverkänsliga. Jag tål INGENTING i parfymväg! Jag kan oftast inte åka buss, har svårt att gå in i vanliga affärer, mår illa av att möte personer som har parfym till och med utomhus, inte en chans att jag kan "gå ut" osv.

Bara för att det inte är en "riktig" allergi så är den inte mindre jobbig, bland annat just för att mediciner inte hjälper. Jag kan inte ta något förebyggande. Jag får alltid migrän, alltså inte vanlig huvudvärk, magen kraschar, jag får utslag och i vissa fall svårt att andas också. Ingen höjdare direkt.

Jag förstår att människor kan tycka om parfymer, jag har inte alltid varit överkänslig, men mycket parfym är sällan trevligare än lite. Även "vanliga" människor reagerar när de möter någon som har duschat i parfym.

Det är uppmuntrande ändå att läsa att en parfymnörd är medveten om och tänker på oss som inte mår bra av dofter. Det uppskattas verkligen! :D

Anonym sa...

Jag må då säga, får Gundes ståpäls och nästan tårar i ögonen. När man har kunskapen kan man välja förhållningssätt.
Jag är doft-och kemikalieöverkänslig, levt med det i många år och lärt mig mycket, tyvärr, även om hur man kan bli behandlad av medmänniskor inte minst. Du har laddat mig med nytt hopp! Stort tack!
gamlan

Ingvor sa...

"Tack vare att jag sitter hemma och jobbar kan jag ju passa på att ha på mig mina parfymer hur mycket som helst, de stör ingen här eller om jag är ute med hunden".

Hej, jag är doft- och kemikalieöverkänslig och jag reagerade på att du skrev att ingen störs av att du har på dig massor av parfymer hemma. Men din hund då? Den kan inte säga vad den tycker om detta? Men hunden kanske inte är att räkna med vad gäller hur du vill ha det?
Om du vill läsa hur det är att leva med min sjukdom SHR klicka på länken:http://www.doftfri.se

Anonym sa...

Tack för din insiktsfullhet! :) Jag tillhör också den ökande skara som är doftöverkänslig och tål heller ingenting. Och det är ju ingenting vi kan göra någonting åt utan är hänvisade till omgivningens förståelse.

Precis som någon innan skrev så har jag inte heller haft de här probelmen för alltid utan fick dem först när jag hade fyllt 31.

Att använda oparfymerade tvättmedel uppskattas oerhört!!

Tänk om fler kunde tänka som du!

Mvh
Katarina

Ingvor sa...

Jag välkomnar alla som är doftöverkänsliga eller känner någon som är det, och vill rekommendera er att gå in på Nätverket för Doft- och Kemikalieöverkänsliga's hemsida:www.doftoverkanslig.se, och läsa om hur det är att vara doftöverkänslig samt diskutera i Forumet. En bra sak är att skriva ut Infohäftet och ta med vid besök inom vården. Ja, till andra offentliga ställen också för den delen samt till vänner och bekanta.
Vi finns också på Facebook, under namnet "In the air - be aware" länk:http://www.facebook.com/group.php?gid=149742399929&v=info

Malin sa...

Tack för omtanken! Det betyder så mycket att få läsa sånt här, att det finns "parfymnördar" som bryr sig om omgivningen. För som doftöverkänslig är det lätt att bli frustrerad och nedslagen av att det fortfarande är så få som är medvetna om problemet. Och så bra att du tänkt till om just tvättmedel - det är en de värsta bovarna.

(Jag kan lägga till att det finns två olika sorters överkänslighet: sensorisk hyperaktivitet och multikemisk överkänslighet.)

Angie sa...

Håller med andra om att det är härligt att det finns parfymfolk som ändå inser att det kan skapa problem för andra.

Har en i min familj som är överkänslig, och det rätt rejält. Hon får som astmaattacker och kan inte andas, hon bara hostar och får ingen luft. Det är rent av livsfarligt för henne.

Nu har vi införskaffat en andningsmask så får vi se hur den fungerar :)

Hanna sa...

Jag har en ovanligare form av parfymallergi; mina läppar sväller och jag får som brännmärken i ansiktet. Det en kontaktallergi som med åren utvecklats till att min hud även reagerar på parfymer genom luft. Mängden är naturligtvis central, och att använda många doftgrejer försvårar, precis som du skriver. Dock måste jag säga att det gått ovanligt bra att få omgivningens förståelse. Något som kan vara bra att tänka på är att många får migrän eller huvudvärk av parfym, även icke-allergiker. När jag mejlat ut om min allergi på jobbet, har folk blivit mer återhållsamma med parfymer. Och många kollegor har tackat mig för att de fått bättre luft på sina rum, och mindre huvudvärk. Så det kan vara bra att hålla dagarna parfymfria, och hålla parfymer till särskilda tillfällen. Jag kan tillägga att jag själv använde parfymer innan jag blev allergisk, så jag har stor förståelse för lockelsen!

Anonym sa...

Vad skönt att se att det börjar finnas viss förståelse för doftöverkänslighet o liknande, även bland de som gillar parfymer! Positivt. Håller med de flesta vad det gäller olika mekanismer o så, men vill tillägga några saker.
Någon nämnde kemikaliekänslighet.
Detta innebär att man reagerar på olika kemikalier, med eller utan doft. Dessa kemikalier är ofta giftiga för alla men vissa känner av dem. Bla formaldehyder.
Och angående att en bild kan ge astmasymtom så visar det kanske bara på att traumat (tidigare astmaanfall)har satt spår i psyket. Tror ändå att dessa personer skulle reagera på den blommans doft, utan att man sett blomman.
Angående att det skulle vara helt ofarligt att sitta hemma med sin parfym så tror jag att många av alla dessa kemikalier som en parfym består av (alla står inte med på ingredienslistan, utan kan vara delar av ingrediensen "parfym")är farliga för alla, även de som inte upplever sensorisk retning eller andra sk överkänslighetsreaktioner. Har läst att det finns cancerframkallande ämnen i de flesta parfymer. Detta är troligen en av alla orsaker till att många har cancer i samhället. Ett samhälle dränkt i kemikalier.
Parfymer/kemikalier stannar inte alltid i ens rum, de sprids med luften o tvättas av och kommer ut i vatten mm. Detta skadar människor, djur och natur. Det är dags för alla att ta sitt ansvar o kolla upp vad ens vardagsprodukter innehåller!
Det finns barn som har dött, bla på en buss där en flaska parfym hade spillts ut. Det säger en hel del. J