onsdag 3 mars 2010

Serge Lutens - L'eau Serge Lutens


Serge Lutens har varit (och är väl fortfarande) känd för sina tunga, mättade, söta, utmanande och komplexa orientaliska dofter. Det fanns en tid (innan mitt parfymintresse tog fart) då världens parfymistor satt som tända ljus i väntan på en ny skapelse från Lutens. Den tiden är nu förbi.


Parfymistorna började "önska" ( dvs fantisera om vad de tyckte att Serge Lutens skulle släppa härnäst) sig dofter från Serge Lutens och det lät så här: Snälla, Serge, inga mer syltade frukter inlagda i currystuvning eller dräpartunga muskmonster och doftkryllande arabesker fyllda med orientaliska kryddor, träer och hartser... och ja, nu verkar det som om de som önskade har fått det de önskade sig!


Först kom Nuit de Cellophane en klar, ren och lätt floral. Jag tyckte inte den var särskilt intressant, men eftersom den trots allt var en Lutens provade jag den flera gånger och trodde att den på något magiskt vis skulle visa sig vara komplex och spännande. Det hände förstås inte, Nuit de Cellophane är, enligt mig, en trevlig men ganska intetsägande blomdoft.


Med L'eau Serge Lutens fortsätter Serge Lutens i liknande spår. Men, om Nuit de Cellophane iallafall är trevlig, är det mer än vad jag kan säga om L'eau Serge Lutens. I pressmeddelande kan man läsa att L'eau Serge Lutens är tänkt som en anti-doft, en doft som genom sin uppenbarelse protesterar mot en överdoftsatt värld. Ja, det verkar lite märkligt att som parfymguru gå ut med ett sådant pressmeddelande, jag vet inte om det beror på bristande självkritik eller tvärtom, på en faktiskt ganska rolig och ironisk självdistans. (Låt oss hoppas på det senare)


Mitt problem är att jag inte alls uppfattar L'eau Serge Lutens som en anti-doft. Den är i allra högsta grad märkbar och inte alls i närheten av de mjuka, hudnära doftspektrum jag skulle förvänta mig av en anti-doft. Nej, L'eau Serge Lutens doftar i min näsa starkt, fräsch och sportigt. L'eau Serge Lutens har ett maffigt sillage och är allt annat än diskret. Att den skulle dofta särskilt rent eller nyduschat vet jag inte heller, det finns många andra dofter inom den kategorin som är betydligt bättre och mer tilltalande tycker jag.


På mig blir L'eau Serge Lutens som om jag sprayat på mig en rejäl mängd av någon efter gymmet-doft från till exempel Adidas. Kan inte ens påstå att L'eau Serge Lutens är särskilt bra i kategorin fräscha, sportiga herrdofter! Jag tycker inte den uppfyller varken det man förväntar sig av en doft från Serge Lutens (och för det priset) eller det man förväntar sig när man läser pressreleasen.


Vore jag Sverker Olofsson i Plus skulle L'eau Serge Lutens hamna i den röda soptunnan. ;)


Nej, snälla Serge håll dig till det du och Christopher Sheldrake är bra på, nämligen pampiga, vackra, mörka och komplexa orientaler. Ge mig currystuvade frukter i alla möjliga och omöjliga varianter hellre än fler avskalade, rena och påstått minimalistiska skapelser.Pic: Sverkers soptunna

11 kommentarer:

Nina sa...

Har alltid älskat Sverkers tunna :)
Men jag har faktiskt fallit för L'Eau. Tycker om Narciso Rodriguez For Her, men är nog anosmisk vad gäller en del av muskerna för den är lite undflyende på mig. L'eau doftar som jag skulle vilja att For her gjorde. Samtidigt har den på mig en vag (mycket vag) aquatisk not, som både lockar och stöter bort (gillar inte aquatiska noter egentligen), vilket gör den lite spännande....! Ska bli skoj att testa den till sommaren när min arsenal av Lutensk Mango Chutney brukar flytta längt bak i skåpet :)

rebella sa...

Nina: Den är bra att ha. Och att du gillar den gör ju det hela bara mer fantastiskt, för just hur man uppfattar parfym är så individuellt och spännande. (Maken tyckte också att den luktade trevligt f.ö)

Egentligen tycker jag mycket mer om att skriva positiva recensioner, men ibland tycker jag att jag låter som en lycklig papegoja efter för många såna på raken...

Helle sa...

Roligt med en sågning! :) Jag har inga som helst planer på att testa den här. Av de Lutensdofter jag har provat är det bara någon enstaka jag kan bära. Förutom det så tog jag med ett prov på Acqua Universalis av Francis Kurkdjian i min senaste beställning från TPC (fick plötsligt för mig att jag ville ha en "ren" doft) och den är helt fruktansvärd tycker jag. L'Eau verkar vara gjord i samma anda, så ett vänligt men bestämt nej tack från mig.

Nina sa...

Rebella; jag avgudar dina recensioner, oavsett om du helgonförklarar en doft eller skickar den i tunnan ;) Jag har lärt mig så mycket om parfym tack vare dina skarpa analyser, och de negativa är inte mindre underhållande!

rebella sa...

Helle: Nej, den här var inte alls min smak. Men, det finns ju flera som gillar den...

Den enda doften in den andan som jag testat och faktiskt gillat är Neil Morris "Clear", enligt mig är den hästlängder bättre än allt annat i samma kategori. :)

rebella sa...

Nina: Det var skönt att höra. :)
Fast det blir lite glest mellan sågningarna...

Helle sa...

Rebella, nu blev jag nyfiken på Clear bara för det ;) Ska komma ihåg den nästa gång jag får lust på något rent och nyduschat, det är ju bara en tidsfråga innan det händer igen!

Bipbap sa...

Huff, så trist. Jeg har ikke brydd meg med å skaffe en prøve en gang. Jeg kan jo forstå at L'Eau kan passe for mange, men er enig med deg i at Serge og Sheldrake skal holde den stilen de virkelig kan. Denne type duft kan de overlate til andre.

Ulf sa...

Jag blev förvånad över både hur intetsägande L'Eau är och hur irriterande den är och hur lite den doftar som en parfym jag kan tänkas bära på huden.

Den luktar mest tvål och tvättmedel, skarpt fräscht. Inget fel med det egentligen, men i mitt tycke är det dofter som hör till hygienprodukter. Sådana som snabbt spolas bort, innan doften hinner bli påträngande och tröttsam, och lämnar efter sig en vag känsla av renhet. Tyvärr spolas inte L'Eau bort.

rebella sa...

Bipbap: Läste på Perfume Posse (tror jag at det var iallafall) att man kan se L'Eau som den doft som "saknas" bland Serge Lutens parfymer... och då känns det ändå lite mer begripligt varför de väljer en sån doft.

rebella sa...

Ulf: Ja, minst sagt irriterande, ellerhur? För jag tycker den doftar så mycket och länge och ja, det hade jag inte riktigt förväntat mig...