tisdag 9 mars 2010

Farmacia SS Annunziata dal 1561 - Perla


Om Laboratorio Olfattivo är en av Italiens nyaste parfymlinjer så är Farmacia SS Annunziata en av dem med flest år på nacken. Farmacia SS Annunziata är dock inte bara en parfymlinje, utan också ett apotek som grundades i Florens 1561. Under åren har apoteket drivits av bland annat munkar, men många av de gamla dokumenten om apotekets historia gick förlorade under den franska ockupationen av Toscana i början av 1800-talet.


Även om apotekets historia är intressant och Farmacia SS Annunziata är ett av de äldsta och fortfarande existerande varumärkena i Italien, så är jag ju, som vanligt, mest intresserad av deras parfymer. Och Farmacia SS Annunziata har många att välja bland, de varierar i styrka från eau de toilette till parfym. Doften jag ska skriva om idag är en eau de toilette.


För ett par år sedan testade jag en doft som fokuserade på aprikos. Även om jag tyckte att den luktade gott så tänkte jag att "men, hur ofta behöver eller vill jag gå omkring och dofta aprikos egentligen". En inställning jag höll fast vid tills jag testade Farmacia SS Annunziatas Perla.


Noterna är citron, osmanthus, ambra och vanilj, men på mig blir Perla kort och gott, en aprikosdoft. Och vilken aprikos! Det här doftar så gott att jag skulle kunna dricka/äta/bada i det! Perla är en helt underbart fyllig, trovärdig och glädjespridande aprikosdoft. Till en början är det doften av färska, saftiga och nyplockade aprikoser och jag kan känna smaken av dem i munnen när jag doftar på Perla. Under hjärtnoten blir aprikoserna mer av torkade aprikoser, söta, sega och syrliga.


Perla är inte komplex, ständigt föränderlig eller överraskande, utan den är helt enkelt den bästa aprikosdoft jag känt. Den doftar nog snäppet bättre än äkta aprikoser, mest för att Perla återger flera skeden av aprikosen... Perla är söt, på mig blir den inte för söt, medan yngsta dottern tyckte den blev för söt på henne. Så hur mycket jag än tycker om Perla tror jag inte att den passar alla. Men, en doft som får mig att inse att jo, jag behöver visst gå omkring och dofta aprikos, det är absolut nödvändigt att dofta aprikos är värd att testa, ellerhur? Kanske avslöjar Perla saker om dig själv som du inte hade en aning om?


Basnoten övergår till en mer mild, pudrig vaniljdoft, fortfarande med spår av aprikoser, men allt mer undflyende. Som eau de toilette har den hyfsad hållbarhet och bra sillage. Det är inte egentligen så mycket att skriva om en renodlad aprikosdoft, nej den tar mig inte med på några spännande olfaktoriska trippar, men den får mig på glatt humör och det känns som om jag har en egen liten privat sol med mig vart jag går när jag har på mig Perla... och det räcker väl rätt långt bara det?


Har du några intressanta och trevliga doftöverraskningar att berätta om? Någon doft som fått dig att totalt ändra inställning till en viss not eller typ av parfym?

Pic: Flickr

4 kommentarer:

Habit Man sa...

Lavendel! Pour Un Homme (Caron) gav mig min första stora notbaserade doftupplevelse som jag fick i min ungdom. En underbar lavendeldoft med undertoner av vanilj och citrus. Pour Un homme var också den första herrdoft som jag kände var mjuk, varm och "antimacho". Den står kvar som en favvo!

em sa...

Nej, inte direkt men Shalimar har fått mig att ändra inställning till "klassikerna". Nu är jag sugen på att testa flera, framförallt från Guerlain. Älskaaar Shalimar!

Hmm, förresten hade jag med en lavendel-upplevelse. Testade en parfym från etsy med rosor och lavendel och mmm så ren och...rosig. Perfekt när det är dags att sova. Annars är lavendel ingen favorit i parfymer.

rebella sa...

Habit Man: Ja, vad är det med så många dofter för män? Fast den du berättar om har jag inte testat (jag är väldigt obevandrad när det gäller herrdofter). Inte så konstigt att många män som har ett parfymintresse ofta föredrar dofter avsedda för kvinnor...

rebella sa...

em: Shalimar kan vara en bra inkörsport till klassikerna. Den är på nåt sätt tidlös och skulle kunna ha släppts alldeles nyss av något nisch-hus. :)

Lavendel är klurigt. Jag har få favoriter med uttalad lavendeldoft, men däremot kan jag ta på mig något lavendeldoftande när det är sängdags. :)