tisdag 2 mars 2010

Thierry Mugler - Angel Liqueur de Parfum


Medan Alien Liqueur de Parfum blir en mer utspridd version än orginal-Alien, blir det med Angel tvärtom. Okej, rent fysiskt finns det väl knappst något mer kompakt än ett svart hål, men doftmässigt känns Angel Liqueur de Parfum mer fokuserad och konkret är orginalet.


Kanske är det för att jag "bara" gillar Angel som jag faller handlöst för Liqueur de Parfum? På bara några sekunder lyckas den bli min nya favorit från Thierry Mugler. Åååh, den här har något alldeles extra.


Och namnet känns om möjligt än mer missvisande och märkligt malplacerat än för orginalet. Det här är en doft för en drottning av stora, mörka, hemliga och vackra grottor nånstans nere i underjordens bråddjup. Platser inga människor besökt, förutom i fantasin och kanske böckernas/filmernas värld, grottsalar stora och mäktiga som katedraler, men dit inget dagsljus någonsin letat sig ned. Grottor med intrikata stalagtiter och stalagmiter, vackrare än något skapat av en människohand. Mörka gångar som blir trängre och trängre och kanske slutar i en avgrund eller en underjordisk flod.


Iallafall är det de bilder som Angel Liqueur de Parfum framkallar hos mig. Men, hur doftar den då? Öppningen är mörkare än det mesta, en påtaglig kakaonot så mörk att det är kakao som måste vara i det närmaste svart. Patchoulinoten är på gränsen till ogenomskinlig, kompakt, tung, rentav skrämmande (särskilt skräckinjagande kan jag tänka mig för någon som har svårt för patchouli). En inledningen som får Serge Lutens Borneo 1834 att framstå som mild och vän...


Ganska snart får dock de ogenomträngliga mörkret sällskap av sötma, nyanser, stråk av alla möjliga färger, gyllene, purpur, smaragdgrönt, rubinrött, ja som en bas av mörker med glittrande förgklickar av olika juveler och ädla stenar. Det är tydliga noter av körsbär, men sötare, mörkare och mer mystiskt än ren körsbärsnot. Som körsbär som fått suga åt sig en riktigt mörk, söt och fyllig vällagrad rom i månader. Det är också noter av krämiga vaniljkarameller och mörkt, nästan stundvis murket trä.


Liqueur de Parfum är oerhört komplex och föränderlig, de olika noterna och intrycken avlöser varandra hela tiden. Den mörka basen vilar i bakgrunden, men jag glömmer oftast bort den för att det pågår så mycket annat spännande och intressant i Angel Liqueur de Parfum. Trots att den är komplex och ytterligt föränderlig upplever jag att den inte alls spretar åt så många håll som orginal-Angel gör. Det syntetiska man kan hitta både i Alien och Angel tycker jag håller sig på betydligt längre avstånd i båda Liqueur de Parfum-varianterna och i Angel-versionen är det en klar fördel.


Angel Liqueur de Parfum har god hållbarhet, sillaget är helt okej. Basnoten blir lugnare än resten av skapelsen, mer aromatiskt trä, vanilj, patchouli och rätt mycket sötma. Krämig, fin och vilsam lägger den sig till ro på min hud i flera timmar.


Jag brukar inte betygsätta parfymer, dels för att jag kan ändra mig många gånger om, men också för att en parfym är något som uppfattas så individuellt av olika människor. Jag brukar också kunna tänka mig höga poäng för en parfym som är välgjord och intressant, men som doftar katastrof på mig. Men, Alien och Angel-dofterna börjar vara ganska många nu och också tämligen välkända så jag kan iallafall försöka rangordna dem inbördes.


Alien (orginal) 8 av 10
Angel (orginal) 6 av 10
Eau de Star 8 av 10
Alien Liqueur de Parfum 7 av 10
Angel Liqueur de Parfum 10 av 10


Så vad väntar ni på, se till att skaffa ett litet prov av Angel Liqueur de Parfum, snarast! :) Jag har redan lätt ångest eftersom det här är en begränsad version och den är inte billig, men jag bara måste ha mer av den!


För övrigt undrar jag om det kan vara så att de som gillar orginal-Alien kanske föredrar Angel Liqueur de Parfum och tvärtom? Vad tror ni?


PS. Nästa inlägg blir inte så översvallande positivt, jag lovar!!!


Pic: Design Swan

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej
du skrev tidigare om "Parfums D'Orsay - Tilleul" som du hittat på NK , kommer du ihåg på vilken avdelning du hitta den, å ev pris??

tacksam för svar

hälsningar

Linda

rebella sa...

Linda: Hej, jag hade tyvärr inte hittat Tilleul på NK. :( Men, förhoppninsvis kommer Parfums D'Orsay till Sverige, de vill ha en återförsäljare här, men jag vet inte om el. när det blir av.