onsdag 21 juli 2010

Black Phoenix Alchemy Lab - BayouDet börjar vara ett bra tag sedan jag fick mina "imps" (prover) från Black Phoenix Alchemy Lab och än så länge har jag bara skrivit om en av dem. Varför? Är de andra tråkiga och trista? Nej, ett par av dem föll mig förstås inte alls i smaken, men ett par är riktigt bra och intressanta. En av dem jag tycker allra bäst om är Bayou.


Bayou kallas de träskliknande våtmarker man finner framför allt i delar av staten Louisiana, USA. Inte att undra över är Lousiana en av de stater i USA jag är mest nyfiken på, tänk att få besäka New Orleans, men också de där träskmarkerna (som jag förmodligen har en ganska romantiserad bild av!). Med parfymoljan Bayou från BPAL så längtar jag snarare mer än mindre...


Bayou startar väldigt klart och syrligt. Doften känns som en blandning mellan höga aldehyder och massor av citrus, svårt att säga exakt vilken typ av citrus, men det är en riktigt syrlig citrusnot med mycket lite sötma. Strax efter får citrusen sällskap av gröna noter, även de till en början lite syrliga, lätt och friska. Jag tänker på solstrålar som silas genom gröna växter, Bayou är också i den här fasen en påfallande varm doft, utan att vara det minsta söt, vilket gör den intressant och annorlunda.


Men, det är först när ekmossan börjar göra sig påmind som jag till slut kapitulerar och börjar känna mig som förflyttad till en äkta bayou. Ekmossan gör entre tillsammans med en lat, nästan sövande vit blomdoft. Samtidigt som blommorna och ekmossan tar över, försvagas citrusnoten, men finns ändå kvar ganska länge som ett litet svagt syrligt inslag. Under ungefär en timme utvecklas citrus, blomdoft och ekmossa tillsammans, glider in och ut ur doften. Samtidigt mörknar och fördjupas Bayou allt mer.


Jag tänker mer och mer på att den ger intryck av en hel dag i Louisianas träskmarker, först den soliga morgonen, därefter mitt på dagen med värme, skuggor och mörkgrön växtlighet. När sedan ekmossan till slut dominerar har skymningen sänkt sig och natten faller...


Trots att Bayou gör sitt bästa för att dofta som en plats, så är den ändå lätt att bära som parfym. Jag tycker den är både trivsam, komplex och väldoftande. Det är ju en olja och två små droppar räcker ganska långt, men jag tycker så pass bra om Bayou att jag nog funderar på att köpa en stor (5 ml) flaska när min lilla imp börjar ta slut. Bayou är ett måste att testa för alla som gillar parfymoljor, men också för er som gillar gröna dofter med ekmossa i och bland er som ännu inte övertygats om parfymoljornas trevlighet, Bayou skulle mycket väl kunna vara en parfymolja som får er på andra tankar.


Den har gott sillage och mycket god hållbarhet. En av mina favoriter bland alla jag testat från Black Phoenix Alchemy Lab.


Härnäst på bloggen blir det ett inlägg från en gästbloggare! Och när vi ändå är inne på det, känner du att du skulle vilja skriva om något som rör parfym, hör av dig. Det kan vara en recension, en presentation av ett favoritmärke, en betraktelse om parfym/doft ur något perspektiv, egentligen det mesta som kan ha med parfymer och dofter att göra. Jag kan inte lova att jag kan publicera allt (beror ju på hur många som hör av sig), om det slumpar sig så att tre vill skriva om samma parfym kan det ju bli lite knasigt, men annars är det bara att höra av sig. Om du vill skriva på svenska eller engelska eller både och är upp till dig. Jag kan ta på mig att översätta.

Pic: Från daily headlines och filmen Pirates of the Carribean

4 kommentarer:

Matilda sa...

Jag skulle nog kunna tänka mig att skriva, det kommer nog aldrig att bli av att jag startar mig en egen parfymblogg - jag är inte tillräckligt dedikerad det enda syftet.
Men kanske skulle jag kunna skriva tilläggsrecensioner till de du skrivit om, som en extra kommentar. Antingen om du vill låta det ligga som kommentar bland andra, eller lyfta in dem i själva bloggen.

Helge Pettersen sa...

Black Phoenix Alchemy Lab virker som et skikkelig spennende merke! Har vært innom nettsiden deres tidligere uten å bestille noe, men parfymeoljer er noe som virker spennende.

Denne høres god ut, og jeg må bestille noen imper når jeg får muligheten til det :)

rebella sa...

Matilda: Det är ju rätt många som har kombinerade bloggar, om parfym och kanske skönhetsvård, smink etc el. parfym och design, parfym kan ju egentligen kombineras med massor av andra intressanta ämnen. :) Men, för att "komma in" i bloggandet är det ju bra om man skriver rätt regelbundet.

Jag tar gärna emot tilläggsrecensioner av dig. Blir det lite längre stycken kan man ha dem som självständiga inlägg. :)

rebella sa...

Helge Pettersen: BPAL har mycket spännande att erbjuda. Fast lite svårt att få överblick just för att det är så mycket. Många avstår också från ett beställa eftersom deras väntetider är så långa, vill man inte vänta (upp till två månader) så kan man ju chansa och fynda "impar" på Ebay, men då får man ju inte riktigt välja själv.