lördag 3 juli 2010

Shantara - Reve EtoileShantara är ett schweiziskt parfymhus som erbjuder 100% organiska och eco-certifierade dofter. De erbjuder för närvarande tre dofter, Reve Etoile, Shaman och Isiris, men verkar planera för fler lanseringar. Mer om Shantara -på franska- kan ni läsa här: http://www.parfumshantara.com/


Av de tre dofterna blir jag mest fascinerad av Reve Etoile, den är nämligen väldigt annorlunda. Öppningen är extremt sprittande, vibrerande och levande, vilket gör att jag genast kommer att tänka på en kolsyrad dryck. Men, inte vilken dryck som helst, Reve Etoile doftar som en ovanligt orginell chokladläsk-gräddvanilj-drink. Har faktiskt aldrig känt något liknande. Det här är en spännande och unik doft.


Den kolsyrade känslan håller tyvärr inte i sig särskilt länge (jag har ett sprayprov) och det är lite tråkigt eftersom den bidrar till att ge doften en lätthet och fräschör som försvinner lite längre in i doften. När den bubbliga känslan stillnat dyker istället en -också ganska vibrerande- blomnot upp. Det är en särkild typ av orkide som bland annat har inslag av choklad i sin doft, förutom nämnda choklad har noten också inslag av mild pudrighet, lite tvålighet (en kombo som verkar återkomma i många parfymer med lite chokladkaraktär) och en härligt, kryddig karaktär dessutom. Något i Reve Etoile doftar också svagt av något citrusliknande.


Doften öppnar sig fort på huden, och det som finns där efter 10-15 minuter är de dofter som sedan följer med, men sakta försvagas, under hela doftens livslängd. Chokladen hamnar lite i bakgrunden, men annars är det en tvålig, pudrig, vibrerande och söt blomdoft. Trots att jag verkligen gillar öppningen, blir Reve Etoile lite för söt och enahanda på mig i längden. Jag kan föreställa mig att den kommer mycket mer till sin rätt i kallare väderlek och inte som nu, när vi nästan drabbats av värmebölja.


I vilket fall är Reve Etoile en annorlunda, livlig och bubblig doft. Den ger ett komplext intryck med en mängd olika dofter parallellt. Den har gott sillage och hållbarheten är definitivt godkänd för en naturlig doft, runt 4 timmar iallafall. Jag kan inte riktigt rekommendera Reve Etoile till någon särskild kategori, då den rymmer inslag av så många olika noter. Framför allt bör man prova den om man gillar ekologiska/naturliga dofter, annorlunda och personliga dofter, samt florientaliska gourmand-dofter.pic: Don Bartram

4 kommentarer:

em sa...

Spännande! Synd att det inte fanns någon info på engelska.

Unknown sa...

Eftersom jag är ny i parfymträsket och de få parfymer jag har provat och tyckt om främst är "varma" dofter som nog passar mest på höst och vinter undrar jag om du (eller någon annan som läser) har något tips om dofter som fungerar när det är så varmt som det är nu.

Det prov jag har som fungerar bäst är La Chasse Aux Papillons men den blir nästan lite för söt och tung den med just nu.

/Hanna

rebella sa...

em: Jo, det är ju rätt många som inte kan nån franska, jag bland annat, eller jag förstår vissa ord och fraser, men inte så jag kan läsa en "normal" text. :P

rebella sa...

Hanna: En doft jag hade mycket förra sommaren som påminner lite om La Chasse Aux papillons är Frapins Esprit de fleurs, den är både citrusaktift fräsch och milt blommig på samma gång.

Eau de Star som är något av en aquatisk version av Angel gillar jag också sommartid. Annars tycker jag att många inte så tunga ambra-dofter passar suveränt sommartid, framför allt för kvällsbruk.