lördag 24 juli 2010

Black Phoenix Alchemy Lab - Kubla KhanEfter Arams inlägg om 24 The Fragrance har jag funderat lite på det där med idoler. Jag tycker absolut man kan ha idoler, även fiktiva sådana hur vuxen man än är. Sen har jag även funderat lite på skillnaden mellan idoler och förebilder, på något vis känns det mer "vuxet" att ha förebilder. Men, förebilder är också snäppet tråkigare, en förebild är mer en person som kanske uppnått och klarat något som man själv hoppas åstadkomma en dag. Medan en idol får vara mer ouppnåelig och inte alls behöver ha egenskaper vi hoppas på för egen del. För en fiktiv idol kan det rentav räcka med att den är stark och sexig. Personligen är jag svag för Uruk-Hai-ledaren i Sagan om Ringen-filmerna.


En idol som däremot existerat på riktigt som jag hyser en viss beundran för fortfarande är Djingis Khan, den stora mongolhärskaren, även hans son Kubla Khan kan få lite del i min idoldyrkan, men Djingis är ett lite coolare namn tycker jag. Jag hade rentav en siameskatt som hette Djingis Khan en gång i tiden. Att ha Djingis och Kubla Khan som idoler kanske är som att ha Hitler eller Stalin som idoler, men det är inte i första hand för deras krigiska bedrifter jag beundrar dem. Det är mer män i läderrustning på hästryggen som jag faller för och det faktum att Djingis Khan är den historiska person med flest ättlingar, sånt tycker jag i min nördighet är väldigt intressant. Vem som helst av oss vanliga samhällsmedborgare kan faktiskt ha någon droppe utspätt Djingis-blod i oss! Coolt! ;)


Nåja, nu verkar jag ju inte direkt ensam om min vurm för far och son Khan, inte för inte heter ju Serge Lutens berömda musk Muscs Koublai Khan och doften jag ska recensera idag, BPALs Kubla Khan är inspirerard av Coleridges kända dikt Kubla Khan.In Xanadu did Kubla Khan
A stately pleasure-dome decree:
Where Alph, the sacred river, ran
Through caverns measureless to man
Down to a sunless sea.

So twice five miles of fertile ground
With walls and towers were girdled round:
And there were gardens bright with sinuous rills,
Where blossomed many an incense-bearing tree;
And here were forests ancient as the hills,
Enfolding sunny spots of greenery.

But oh! that deep romantic chasm which slanted
Down the green hill athwart a cedarn cover!
A savage place! as holy and enchanted
As e'er beneath a waning moon was haunted
By woman wailing for her demon-lover!
And from this chasm, with ceaseless turmoil seething,
As if this earth in fast thick pants were breathing,
A mighty fountain momently was forced:
Amid whose swift half-intermitted burst
Huge fragments vaulted like rebounding hail,
Or chaffy grain beneath the thresher's flail:
And 'mid these dancing rocks at once and ever
It flung up momently the sacred river.
Five miles meandering with a mazy motion
Through wood and dale the sacred river ran,
Then reached the caverns measureless to man,
And sank in tumult to a lifeless ocean:
And 'mid this tumult Kubla heard from far
Ancestral voices prophesying war!

The shadow of the dome of pleasure
Floated midway on the waves;
Where was heard the mingled measure
From the fountain and the caves.
It was a miracle of rare device,
A sunny pleasure-dome with caves of ice!

A damsel with a dulcimer
In a vision once I saw:
It was an Abyssinian maid,
And on her dulcimer she played,
Singing of Mount Abora.
Could I revive within me
Her symphony and song,
To such a deep delight 'twould win me
That with music loud and long
I would build that dome in air,
That sunny dome! those caves of ice!
And all who heard should see them there,
And all should cry, Beware! Beware!
His flashing eyes, his floating hair!
Weave a circle round him thrice,
And close your eyes with holy dread,
For he on honey-dew hath fed
And drunk the milk of Paradise.


Att den dikten är inspirerande kan jag hålla med om. Klart den förtjänar sin alldeles egen doft!
Och jag tycker att Blach Phoenix Alchemy Lab har lyckats riktigt, riktigt bra. Kubla Khan är en drömsk, delvis undanglidande doft. Att Coleridge då det begav sig var inspirerad av ett drömlikt opiumrus har man i doften tagit fasta på. I Kubla Khan finns en ständigt närvarande, men samtidigt mycket subtil och behaglig röknotfrån början till slut. Röknoten är mycket behaglig, det är doften av söt, mild och ja, narkotisk rök. Jag vet inte hur opiumrök doftar, men röknoten i Kubla Khan känns övertygande och trovärdig, ja jag kan mer än gärna inbilla mig att opiumrök doftar något åt det här hållet.


Den behagliga röknoten ringlar sig till en början över söta, mogna frukter det är doft av syrliga äpplen, tropiska frukter och söta meloner. När fruktnoterna hamnat i bakgrunden framträder diverse mjuka, härliga och trivsamma blomnoter. Blomnoterna lindas in i röknoten från opium, men också i en svag, lite kryddigare rökelsenot. De olika röknoterna gör att jag mycket väl tycker att Kubla Khan funkar även på män. Blomnoterna är tydliga, rentav pudriga, men blir ändå inte så superfeminina. Det sista som sedan återstår av blomnoterna är en mix mellan viol och ros, som på min hud ger upphov till en krämig, men svag doft av läppstift.


Härnäst dyker det upp varma, gyllene noter av hö, ambra och svaga kryddor. Kubla Khan är en ganska söt doft, men samtidigt svävande och drömsk. Den är fantastisk att sova på har jag upptäckt! Just innan sömnen har jag inga problem alls att inbilla mig att jag ligger på en bekväm dyscha i ett gyllene gemak i ett slott i Xanadu. Kubla Khan har en oerhört skön, mjuk och omfamnande känsla. Tillsammans med Bayou är det en av dofterna från BPAL som jag absolut kommer att beställa i stora flaskor med tiden. BPAL med sina mängder av dofter och inte minst dofternas fantastiska beskrivningar är lätt beroendeframkallande, jag hittar lätt 60-70 olika oljor jag skulle kunna tänka mig att testa när jag sitter och försöker få överblick. Tyvärr, får jag mellan varven känslan av inte se skogen för alla träd. Det blir lite för mycket av det goda och jag har ju så många andra parfymer och dofter att botanisera bland att jag inte kan gå upp helt i BPALs dofter som vissa av deras mest hängivna fans verkar göra.


Har du någon favorit från BPAL som du absolut tycker jag måste testa? Eller hör du till dem som tycker det är slöseri med tid och pengar och hellre köper "riktiga" parfymer? Frakten är ju relativt dyr (tror 14 $) tyvärr, men är det någon som känner för en sambeställning, kanske framåt hösten, så hör av er.

Pic: John Kiraly, Rendezvous at falls head

6 kommentarer:

Habit Man sa...

Wow den låter spännande! Jag är absolut på om det görs en gruppbeställning till BPAL:)

Anonym sa...

Vilken dikt, mäktigt! Vackert med gammaldags språk och ord..Framför allt den sista versen tyckte jag om! Har aldrig provat något från BPAL, men ska läsa på lite mer, och jag är också med på en gruppbeställning. (Tar gärna emot rekommendation på doft..) //Ylva

Härligheter enligt Erika sa...

Vad glad jag är att jag hittat hit! Älskar dofter och parfymer! När jag läser om dina inköp på nätet blir jag väldigt nyfiken på vart du hittar bra priser???
Måste lägga till dig på blogglovin!
Erika

rebella sa...

Habit Man: Det är mycket från BPAL som är spännande, en del rentav lite FÖR spännande och märkligt svårt att ha på sig som väldoft. :P Annat är jättefint, men ändå intressant på samma gång. Kan vara lite svårt att veta vad som är vad.

rebella sa...

Ylva: Ja, det är en fin dikt. Passar bra ihop med doften, liksom drömsk och exotisk.

Vad det gäller dofter finns ju allt mellan himmel och jord, beror också på om man vill ha oljor man använder som vanliga parfymer eller mer för upplevelsen, man kan ju även använda BPAls oljor tex. i aromalampa.

rebella sa...

Härligheter enligt Erika: Kul att du hittat hit.

Jag beställer ju mycket småprover och har absolut inte stora flaskor av allt jag recenserar. Små prover brukar kosta från 3$ dvs. ca 20 kr, mest beställer jag från The Perfumed Court, men också från Luckyscent. Sen byter jag ju till mig mycket decanter etc. För stora flaskor parfym handlar jag mest på Ebay, Tradera och för nya flaskor brukar jag beställa från engelska sajten Fragrance Direct, de kan ha löjligt bra priser ibland. :)