söndag 11 juli 2010

Parfums Del Rae - DebutTydligen har jag ett uppdämt skrivbehov efter semestern och dessutom sitter jag ostörd, för alla mina ungar sover än. På tal om ungar, så har mina tre hemmaboende drabbats av nåt slags husligt skov, de bakade äppelpaj i förrgår och igår begav de sig ut i skogen och plockade blåbär och sen bakade vi blåbärsbulla (vanlig vetedeg, kavla ut till tunna rundlar, som pizzabottnar ungefär fast mindre, strö på rikligt med blåbär på varje rundel, sockra och vik upp kanten, grädda i 225c i ca. 8 min, det är supergott, särskilt när de kallnat lite). De är kul när de pysslar i köket, håller sams och samarbetar.


Fast nu är ju det här ingen bak- eller hemma hos-blogg, utan en parfymblogg.


Som sagt, parfymhus och parfymlinjer finns det hur många som helst. Parfums Del Rae är ett jag inte hade hunnit bekanta mig med alls förrän nyligen då jag fick deras alla dofter (förutom den nyaste Coup de Foudre) i ett byte. Än så länge är Debut den jag fastnat för mest, men jag har inte hunnit prova alla.


Debut blir på mig, iallafall i den här värmen, ytterligare en släkting till La Chasse Aux Papillons. Och, som det verkar, den måste långlivade och kraftfullaste av dem jag testat och tycker påminner om varandra (La Chasse Aux Papillons, Esprit de Fleurs och Pomelos). Det här är förstås ett stort plus tycker jag.


Framför allt är det i öppningen jag känner likhet, Debut öppnar med en ganska tung och kompakt blomnot, men i sällskap av härligt, friska och fylliga citrusfrukter. Det blir som en enda välblandad not av blomma som doftar fylligt blommig och citrus på samma gång. Åååh Debut är verkligen en härlig doft, precis den typ av ungdomlig sommarblomsparfym jag tycker mest om.


Till skillnad från de andra liknande dofterna har Debut i hjärtat noter av liljekonvalj, lindblom och cyklamen. Det här gör att den blir dels aningen tyngre, men också med en dragning åt stor vit blomdoft, utan att riktigt bli det (vilket jag i det här fallet tycker om). Debut har också ett grönt inslag, det bidrar till komplexitet, men gör annars inte mycket väsen på mig (kanske blir resultatet ett helt annat i kyligare väder). Jag brukar inte vara så förtjust i tydlig liljekonvaljnot (finns ju förstås alltid undantag, det handlar ju om att det måste vara den RÄTTA liljekonvalj-noten helt enkelt), men i Debut funkar den.


Jag känner tydligt doften av liljekonvalj, men samtidigt är det så tätt och fint blandat att den ändå inte blir dominerande eller så där bedövande tydlig som den lätt kan bli. Det som skiljer Debut mest från de andra är dock basnoten, tack vare basnoten blir det här en lätt, sprudlande sommarhärlig doft som dessutom varar länge. Jag känner fortfarande Debut på morgonen efter att ha sovit med den på en hel natt. Ganska långt in i basnoten följder dessutom den sötsyrliga blomdoften med, men annars är basen på Debut lite märklig.


Jag gillar den, men kan inte undgå att märka att Debut nu valt en annan riktning, något i basnoten (förmodligen kombon vetiver/sandelträ) gör Debut en liten aning maskulin. Med tanke på att den annars är så soligt glad och närmast flickaktig kan det kännas som om basnoten inte riktigt hör dit. Som sagt, jag gillar den mycket ändå och skulle gärna vilja ha mer av Debut, att basnoten har vissa likheter åt L'Artisans Timbuktu gör inte mig något, men en liten varning kan vara på sin plats.


Samtidigt innebär det förstås att Debut mycket väl skulle kunna bli riktigt intressant på en man. Eller på någon vem som helst som kanske lyfter fram de gröna och maskulina noterna i parfym. Min äldsta dotters hudkemi brukar ta fram maskulina inslag i dofter, vore kul att testa Debut på henne...


Debut är på det stora hela en riktigt fin parfym, och med förbehåll för det lilla maskulina inslaget kan jag rekommendera den till er som gillar La Chasse Aux Papillons. Lite mer vågad bara. Och dessutom mer än godkänd hållbarhet och bra sillage, trots att jag bara har ett duttprov!

Pic: Lily of the valley, candle craze

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har nog tur med hudkemi när det gäller L'Artisan för La Chasse Aux Papillons känns i flera timmar på mig, till och med fast jag har varit och badat :)

Men Debut låter också spännande med noten av liljekonvalj. Jag har inte provat någon parfym med liljekonvalj i men jag tycker väldigt mycket om doften om liljekonvaljer i skogen på försommaren.
/Hanna

rebella sa...

Hanna: Tur för dig. :) På mig varar extrem versionen bättre, men den luktar ju inte riktigt lika gott.

Jag tror att det är för att jag jämför liljekonvaljdoften i perfym med den i skogen och då förlorar nästan alltid parfymen, men Debut är riktigt fin. :)