fredag 9 juli 2010

Worth - Courtesan


Jag har vid några tillfällen nämnt doften Courtesan här på bloggen, men utan att skriva om den mer utförligt. och det beror inte på att jag inte tycker om den eller på att den är ointressant, men av någon anledning har det bara inte blivit av.


Nåja, bättre sent än aldrig heter det ju. Courtesan har en mängd noter, frukt blandas med kryddor och gourmandnoter. I öppningen är Courtesan en syrligt fruktig doft som snart får sällskap av kryddor, vanilj och något svagt rökigt. Särskilt i toppnoten finns både aquatiska och luftiga inslag, ändå är doften både söt, varm och syrlig också.


På min hud virvlar Courtesan omkring, särskilt under topp-och hjärtnoten. Ibland tycker jag att kardemummanoten dominerar, men strax efter är det snarare vaniljen för att sedan en liten stund senare dominear av syrligt fruktiga noter. Av den anledningen blir Courtesan en doft fylld av förväntan för mig. Det är så mycket som pågår i Courtesan att jag får en känsla av att göra sig i ordning inför en fantastisk fest. Inte grannarnas vanliga grillsammankomst utan en fest man längtat efter att gå på länge, kanske hela året. Du vet, den DÄR festen! Oavsett om din smak drar mer åt Rubber Ball i London eller karnevalen i Venedig, så är det en fest som får ditt hjärta att slå av förväntan och magen att pirra lite extra. Den känslan, fast i ganska svag dos, känner jag när jag har på mig Courtesan.


Det betyder förstås inte att Courtesan är en förfest-doft, nej den kan absolut passa i olika festliga sammanhang. Courtesan är varm, söt, fruktig och ändå uppfattar jag den som en ganska mild doft. Courtesan är också utan tvekan en sensuell och sexig doft, och som sådan också ganska fylld av energi. Inte sensualitet av det mer loja slaget, utan sprittande och levnadsglad senusalitet. Ganska ungdomlig, men ändå passar Courtesan också på lite äldre kvinnor. Den är inte någon gängse floral-fruity.


När hjärtnoten värmts upp på huden blir Courtesan mer blommig, men blommorna har sällskap av kryddor och vanilj och blir aldrig -på min hud- speciellt framträdande. Det är mild, varm och trivsam blomdoft. Mer som blommor på lite avstånd än en bukett precis under näsan. Nu stillnar också doften något och blir mer linjär. Vaniljnoten blir mer framträdande, men också en på gränsen till snuskig musk-not som dyker upp.


Som ni förstår finns det något för nästan alla smaker i Courtesan, den är mycket mångfacetterad och jag tror att den kan upplevas som lite rörig av vissa. Jag gillar det, men jag behöver vara på humör för att ta på mig Courtesan, då den ändå kan vara en aning krävande att bära mellan varven. Courtesan är absolut något att prova om du gillar vanilj, gourmand, frukt och kryddor och msuk och.. ja, helt enkelt parfymer med fyllig, to much of everything-karaktär!


Courtesan har ganska god hållbarhet, kanske 4-5 timmar på mig och sillaget är gott, om än inte kväljande. Courtesan passar faktiskt ganska bra sommartid har jag märkt. Värmen gör den mer fyllig än vad jag minns den från när jag haft den vid kallare väder.Pic: Life 123

2 kommentarer:

Matilda sa...

Ja, där har vi den!
Ska se om jag kommer på fler att påminna dig om... ;)
Några jag är väldigt nyfiken på är Eisenbergs, du har ju skrivit så gott om dem, och jag försökte maila till dem och fråga om prover, men de verkade fullkomligt frågande.
Det är ju så roligt att prova...

rebella sa...

Matilda: Skicka din adress (till min mail)så kan du få det lilla som är kvar i Courtesan-provet (om du vill). Somliga parfymtillverkare är väldigt generös med prover, medan -min erfarenhet är- andra inte ens svarar på mail. Tror också det kan bero på vem läser mailet.