tisdag 6 juli 2010

Sommar, parfyminköp och en utlottning

Här sitter jag och känner mig nöjd. Igår bar det av till Norrköping för att shoppa för mitt vunna presentkort på Kicks.


Det blev jag och två av döttrarna som begav oss till Norrköping med tåg och först besökte vi Norrköpings Myrorna. Myrorna i Norrköping är för övrigt en av de bästa Myrorna jag vet. Jag lyckades fynda två linnen, ett knall-orange i nån slags krossad sammetskvalitet och ett betydligt mer diskret i grått med svart blommönster, en röd topp med bara axlar men ganska hög hals och så köpte jag en röd huvtröja. Allt var verkligen jättefint och kostade inte mer än 145 kronor. Joja, jag älskar att shoppa second hand. Mellandottern fyndade en hel garderob med kjolar, skor, klänningar och toppar för runt 500.


Sen blev det dags för Kicks. Jag brukar ju aldrig köpa parfymer i butik i Sverige, men har väl ändå haft en viss koll på priser och utbud. Och oj vad jag testade, men väldigt mycket doftade så diskret och slätstruket att jag hann glömma bort att jag testat det. Till slut var det tre olika dofter som ville följa med hem; Kenzo Amour Le Parfum, Pradas Ambre och JP. Gaultiers Fleur de Male. Sen visade det sig att Prada-doften bara fanns som kroppslotion så då föll ju den bort och även om Kenzon och Gaultiern tillsammans kostade lite mer än tusen kronor så köpte jag båda. Fleur de Male kan ju dessutom både jag och maken använda så det kändes kul att ha med något hem till honom också.


Men, visst lite chockerande är det att stå och hålla i parfymer som jag vet att jag kan köpa för 100 eller 150 eller max 250 kronor på nätet, men som i butik i Sverige kostar mer än det dubbla. Kanske både 5- 6 och 700. Jag inbillar mig att ganska många yngre människor handlar på Kicks (iallafall när jag var där och varit där förut så verkar genomsnittskunden vara en trendig tjej på 23) och jag tänker att människor i den åldern borde ha mer än god koll på internet. Med andra ord, hur bär sig vanliga parfymbutiker gentemot konkurrensen från nätet?


I min enfald trodde jag också (märk väl att detta är första gången jag köpt parfym över disk i butik i Sverige sedan kanske 80-talet!) att jag skulle få med lite trevliga prover när jag nu stödde Kicks med över tusen spänn. Men nej, den söta tjejen i kassan tittade på mig och meddelade raskt att de inte hade några, men jag kunde få ett litet prov på en hudkräm för det hade de visst. Yippie, jag fick 1,5 ml hudkräm med på köpet! Lite märkligt när jag läser om parfymvänner världen över som brukar få minst en handfull trevliga parfymprover med sig hem då de shoppar parfym i butik. Så nästa tanke, varför verkar det vara så "snålt" med prover i Sverige? Eller hade jag bara otur? Brukar du få massor med parfymprover när du shoppar parfym? Har jag fel när jag tycker att lite extra "gottisar" med sig hem är ett bra sätt att locka kunden tillbaka?


Vill inte låta gnällig, för jag hade det underbart trevligt och bra och kom ju hem med två riktigt fina parfymer, även om ingen av dem är någon direkt sommardoft.


Eftersom jag har haft sån tur så blir det en liten utlottning. Lämna en kommentar, jag kommer att dra två vinnare som får lite smått och gott, bland annat prover av de nyinköpta och kanske någon decant och annat spännande jag hittar i mina lådor. Kanske jag rentav slänger med ett prov på hudkräm! Missa inte det! ;) Utlottningen gäller som vanligt både här och på den engelska bloggen. Jag drar två vinnare på fredag (9/7) morgon. Lycka till.


Berätta gärna i kommentaren var du vanligen köper parfym och dina bästa och sämsta parfymshopping-upplevelser.

20 kommentarer:

Matilda sa...

Jag vill ju vara med i utlottningen!
Mitt allra nyaste sätt att shoppa parfym på är tradera, så jag har inte kommit så långt... Men det är rätt roligt, en hel del prover, några billiga halvfulla flaskor, och någon vild chansning... Kul!

Anonym sa...

Vad härligt att kunna välja och vraka, och grattis till parfymköpen! Jag har själv Kenzo Le Parfum som är fantastisk på hösten-vintern. Köpte på Tradera för under halva priset, där jag f ö gör massor av parfymfynd!Man baxnar ibland så billigt en del parfymer går för, jämfört mot butikspris.Men ibland har jag haft otur, och fått halvgamla och även oäkta parfymer,men det är rätt sällan, trots allt. Men man får vara noga med att läsa objektsbeskrivningen och kolla omdömena på säljaren, då brukar det funka jättebra. Har även handlat billigt från Blocket, men det känns lite osäkrare än Tradera, där man ju kan se på omdömena om säljaren är seriös.

Tips: En sajt jag kan rekommendera är www.parfym.se
De har en prisgaranti, som innebär att om du hittar samma parfym billigare i någan svensk butik eller svensk internetbaserad sajt, så återbetalar de mellanskillnaden. Finns egentligen ingen anledning alls att handla svinsyra parfymer i affär - om man inte har tur och vinner presentkort som du, lyckans ost!

Ang parfymprover -ja, visst är affärerna snåla! Har hört förklaringar att de inte får så mycket parfymprover från tillverkarna, för att dessa är för dyra att tillverka, och det lönar sig inte. Bahh..! Det är väl klart det lönar sig, förstår inte det resonemanget! Jag har själv återkommit och köpt parfymer efter att i lugn och ro provat hemma, här tror jag snålheten bedrar visheten!

Sist men inte minst - självklart vill jag vara med även i denna utlottning! //Ylva

Matilda sa...

Mitt inlägg försvann visst, så jag får lägga nytt...
Jag är ju rätt ny, men har precis upptäckt tradera, och att ha flikar öppna för tradera och fragrantica bredvid varandra. Alla prover och billigare parfymer jag hittar kollar jag upp på fragrantica, så kan jag se om det verkar intressant. Kan ju hända att det blir lite många, bara...
Visst vill jag vara med i utlottningen!

siiri sa...

Även jag skippar affärerna helt. Man kan ju hitta prover och småflaskor billigt på nätet och det känns så mycket roligare än att köpa dyra flaskor i affär.
Jag vill gärna vara med i utlottningen!

Vera sa...

Jag brukar handla parfym på nätet, men nu sist så köpte jag Marc Jacobs "Lola" i butik. Jag fick faktiskt med ett prov som jag tyckte luktade blähä. Men det är kanske tanken som räknas? Men jag hade garanterat gett små doftprov om någon handlat för över 1000 kr om jag ägt en parfymaffär.

Kul förövrigt att du gillar ha på dig JP Gaultiers Fleur de Male. Jag älskar den med, och snodde från min partner med. Nu är jag förövrigt inne på en av Body Shop´s Musk herrparfymer. Lovely.

Intressant blogg förövrigt. Såg att du recenserat lite miljövänlig och ekologisk parfym. Det gillar jag.

Unknown sa...

Tack för tipsen på sommarparfym! Nu hoppas jag bara min förkylning försvinner så jag känna vad allt luktar igen :)

Eftersom jag också är ny så suger jag åt mig alla underbara tips jag får här. De få parfymer jag har ägt i mitt liv har främst varit taxfree-köp på vinst och förlust. Men tack vare din blogg har jag upptäckt hur roligt det är med alla små prover som går att skicka efter så jag vill absolut vara med i utlottningen.
/Hanna

Anonym sa...

Hej! grattis igen till vinsten..självklart tar jag chansen i utlottningen och måste berätta om mitt absolut sämsta och obehagligaste inköp. Var i Egypten för 2 år sedan och fick se en parfymaffär och var ju då tvungen att kolla lite. Inne i affären gick det inte att dofta som vi är vana vid utan de hällde upp i små flaskor, som man senare visade sig var "tvingad" att köpa, de hotade tom att tillkalla vakten. som tur var blev köpet inte så dyrt och efteråt kan jag skratta åt allt när jag har den på mig såhär efteråt. hälsningar Susanne B

rebella sa...

Matilda: Ja, det verkar som om vissa inlägg kom och försvann och sen kom tillbaka igen.

Tradera är inte alls dumt, på vissa sätt är det lättare att fynda där än på Ebay, för många riktigt bra dofter är så pass okända i Sverige.

Självklart är du med i utlottningen.

rebella sa...

Ylva: Jo, Tradera är som sagt inte dumt. Håller man sig bara undan toppliste-dofterna (som ibland går DYRARE än butikspris har jag märkt!) kan man spara mycket pengar.

Att inte någon svensk butik erbjuder prover som fylls på i butiken är också märkligt. Det verkar också vara rätt vanligt i många länder.

Och du är förstås också välkommen i utlottningen.

rebella sa...

Siiri: Ja, jag brukar oftast köpa prover och sen kanske jag uppgraderar till en decant av dem jag gillar mycket och så småningom en stor flaska eller ev. en bottle split. Välkommen i utlottningen.

rebella sa...

Vera: Jag med, om jag hade en parfymaffär skulle jag erbjuda massor av prover. Får väl göra dem själv om tillverkarna är snåla.

Fleur de male passar oavsett kön tycker jag, handlar nog mer om hudkemi än om man är man el. kvinna. På mig får den knappt något manligt, medan den doftar på ett annat vis på maken.

Det har blivit allt bättre utbud och kvalitet på naturliga parfymer. Det är kul och jag älska ju att testa så mycket olikt som det bara går.

Självklart är du också med i utlottningen.

rebella sa...

Hanna: Tror att det är så de flesta har handlat parfymer INNAN parfymintresset plötsligt dök upp. När jag började läsa parfymbloggar förundrades jag över hur skribenterna hade råd att köpa så mycket parfym. Jag hade inte upptäckt det där med parfymprover då.

Lycka till i utlottningen. :)

rebella sa...

Susanne B: Ja, den typen av parfymköp slipper man ju i Sverige. Tur att det inte blev så dyrt. Och självklart är du med i utlottningen.

Nina sa...

Grattis till bloggpriset, synnerligen välförtjänt :)
Jag shoppar parfym o prover på E*bay, Aus Liebe Zum duft och Essenza Nobile i Tyskland, escentual.com i England och Premiere Avenue i Frankrike. Det var evigheter sedan jag köpte parfym i butik i Sverige, tycker det är på tok för dyrt, okunniga/ointresserade expediter och snålt med prover. Nu låter jag kanske som en surkart men jag tycker både priser, utbud och service hos nämnda onlineställen är fantastiska.
Och jag... ähum... vill gärna vara med i utlottningen...?!!

Nina sa...

Vad tycker du förresten om Fleur de Male jämfört med Xerjoff's Oesel?

rebella sa...

Nina: Enligt vad jag hört andra säga verkar expediterna i den genomsnittliga parfymbutiken inte kunna nästan nåt alls om parfymer, kanske är de mer intresserade av make-up och hudvård?

Fleur de Male och Oesel har absolut likheter, men på mig blir Oesel mer krämig och liksom gyllene, medan Fleur de Male blir aningen mer örtig och framförallt i basen med en tydlig och härlig kamomillnot. Gillar dem jättemycket båda två. :) Fast Fleur de Male är billigare.

Klart du får vara med i dragningen.

Habit Man sa...

Jag är på:)

frk Ø sa...

Hej,
Jag bor i norrköping och frekventerar Kicks (båda butiker) allt som oftast på lunchen men det är väldig sällan jag köper något. Parfym sortimentet är inte så spännande... Däremot kan jag rekommendera Parfymeri L, där får jag alltid prover, oavsett om jag handlar eller inte ;) Nu kanske det beror på att jag ständigt är där för att fråga om nyheter, eller för att jag gör en del behandlingar där eller så är de bara lite mer generösa med prover än vad Kicks är. Men testa dem nästa gång du är här.

Jag har sålt en del parfym på tradera men aldrig vågat köpa. Varit rädd för att de inte ska hålla vad de lovar... Men man kanske borde våga lite mer. ;)

Tack för en jättehärlig blogg som verkligen tilltalar en som gillar att lukta. ;) (Även om jag känner mig vääääldigt oerfaren när jag läser dina fina inlägg)

rebella sa...

Habit Man: Välkommen i utlottningen. Kul, du kan väl maila när du är klar.

rebella sa...

frk Ø: Kul med kommentarer från en "granne"... Parfymeri L, är det parfymbutiken som ligger på samma gata som alla galleriorna? Har faktiskt aldrig varit in där.

Har aldrig råkat illa ut på Tradera, snarare tvärtom att jag fått jättefina parfymer för väldigt lite pengar, men man kan säkert ha otur också.

Kul att du gillar min blogg. :) Tar förstås med dig i dragningen också.