tisdag 13 juli 2010

Majmua AttarAv mina närmaste är det bara yngsta sonen som står emot parfymernas dragningskraft. Alla parfymer luktar likadant, säger han. Nej, nej, ropar döttrarna en del doftar blommor, andra doftar frukt och godis och musk och... allt möjligt annat. Trots att jag inte håller med honom förstår jag vad han menar. En parfym doftar ju helt enkelt parfym. På samma sätt som en ros doftar ros och ett äpple doftar äpple. Både doften från en parfym och från en blomma kan vara oerhört komplex och rymma mängder av olika inslag. Ju mer tränat luktsinne du har, ju mer enskilda doftinslag kan du känna när du doftar på en ros i trädgården och samma gäller förstås för en parfym.


Men, hur komplex eller annorlunda en parfym än är, så är det ändå en parfym. Parfymparfymer (dvs. parfymer som doftar nära -den kommersiella- parfymens ursprungliga syfte, alltså väldoftande, tilldragande och aningen komplext) kan vara tex. Carons Tabac Blond, Chanel No 5, Lancomes Tresor och Miss Dior. Självklart hittar vi Etat Libre d'Oranges mest märkliga dofter tex. Secretions Magnifique ganska långt från dessa väldoftande parfymer, men ändå... Secretions Magnifique är till sin natur ändå, en parfym. Så är också dofterna från CB I Hate Perfumes, minnen, händelser och miljöer som översätts till en parfym, kanske vill vi inte gå runt och dofta som någons semester, men ändå... visst är de parfymer? De är ju inte brödrostar eller flygplan eller getter!?


Attars är också parfym, även om de skiljer sig lika mycket från traditionell västerländsk parfym som de mest radikala, nyskapande parfymkonstverk man kan hitta. Attars är traditionella indiska och arabiska parfymoljor med en bas av sandelträolja. Jag läste en recension hos Perfume Posse av Majmua Attar och blev så himla nyfiken. Jag är tacksam för Ebay, för där hittade jag massor av olika attars. Bland annat köpte jag en flaska Majmua Attar, nu vet jag ju inte om det är exakt samma som den som beskrevs på Perfume Posse, men jag hoppas -och tror- att de i stora drag är rätt lika.


Majmua Attar är något alldeles speciellt. Jag har tidigare nämnt parfymer (bland annat Montale, men också Hindu Kush) som doftar som en vacker sång på ett mycket främmande språk med främmande instrument och främmande melodi. Majmua Attar hör utan tvekan till den typen av parfym. Majmua Attar är som att betrakta en vacker, antik skrifttavla, med skrift i ett sedan länge utdött språk som inte ens forskare ännu lyckats lösa... Vacker, hemlighetsfull och lockande... Vad kan det betyda? Vem skrev? När? Vill vi verkligen veta att någon länsherre skickade fyra kameler, tio getter och en ko till bröllopsfestligheterna i huvudstaden?


Majmua Attar är en främmande fågel, men ändå mycket vacker och tilltalande. Komplex, rik och mycket tilldragande. Öppningen är starkt jordig, med inslag av trä och aska, samtidigt finns något som påminner om menthol eller eucalyptus också där. Under tiden jag har på mig Majmua Attar finner jag mängder av olika dofter, en vag, pudrig, men också grön blomdoft slår igenom då och då, men så fort jag blir medveten om den verkar den försvinna. Sandeltränoten är ganska ständigt närvarande, men också föränderlig, ibland mjuk, smörig och mild och ibland sträv, aromatisk och nästan bitter. Doften av jord är också ganska påtaglig, ibland torr och dammig, med inslag av aska och rentav rök, för att sedan snarare bli blöt, tung och nästan dofta vagt av gödsel.


Majmua Attar är en blandning mellan fyra olika attars, en med bakad jord, en med blomdoft, en med vetiver och så sandelträ. Det här gör Majmua Attar ganska komplex och framför allt föränderlig, de olika inslagen kommer och går under många timmar. Den har inte någon egentligen topp-hjärt och basnot, men ändå har den en start, en början och ett slut.


I öppningen har den mest doft av jord och trä och den mentholliknande noten, i mellanregistret är blomnoten mer tydlig, om än väldigt undanglidande och i basnoten har doften mildrats och mjukats upp och känns mjuk, pudrig och smörig på samma gång.


När jag har på mig Majmua Attar vill jag klä mig i skira, fladdrande tyger i klara färger, fläta mitt hår och dekorera mina händer med henna. Majmua Attar får mig att känna mig som en lockande, orientalisk drottning. Majmua Attar är loj, sensuell och samtidigt vilsam. Ja, den funkar på män också, utan tvekan. Den är så pass olik vanliga parfymer att det är svårt att se att den skulle höra ihop med något särskilt kön eller ålder.


Majmua Attar varar länge och trots att det är varmt känns den inte kladdig eller överväldigande på något sätt. Det här är ju ändå dofter avsedda att bära i betydligt varmare klimat än vad vi har i Sverige. Har du möjlighet att köpa en egen Majmua Attar, tex. på Ebay så tycker jag du ska göra det. Kostar inte mer än några tjugor och dessutom kan du dilutera oljan med någon vegetabilsk olja för att öppna upp den, en liten flaska på 3 ml kan lätt blandas ut till 10-15 ml. Och du behöver inte mer än någon enstaka droppe åt gången, så Majmua Attar lär räcka länge. Rekommenderas varmt!Pic: matildasantropologyblog

4 kommentarer:

Helge Pettersen sa...

Jeg har dessverre ingen erfaring med å tynne ut oljer, men dette høres spennende ut!

Du er farlig for økonomien min, men nå har jeg kjøpt 3 ml fra al munawwara på eBay. :)

Britt Åse sa...

Du frister Helge, Rebella, og Helge frister meg, og nå har jeg også bestilt 3 ml Majmua attar.
Spennende!!!

irma sa...

og meg ;-)

Britt Åse sa...

Åååhhh! Den er deilig :D !