torsdag 1 juli 2010

Marc de la Morandière - Kiyo


Det finns så många parfymhus och parfymmärken att när jag testat parfym från ett, så dyker det upp minst två nya som jag aldrig hört talas om förut. Marc de la Morandière är ett sådant märke, hade aldrig hört talas om någon parfym därifrån fram till nyligen. Så var det någon annan parfymälskare som nämnde att de hade bra parfymer för hyfsade priser så givetvis blev jag nyfiken.


Och nu har jag sån tur att jag fått möjlighet att testa en av deras dofter, Kiyo. Om Kiyo har jag inga bakgrundskunskaper alls, jag hittar den ingenstans, inte ens på Marc de la Morandières hemsida http://www.marcdelamorandiere.fr/


Jag utgår ifrån att Kiyo är en ny doft och ännu inte hunnit komma med på hemsidan. Jag har alltså inte någon aning om vilka noter som ingår i doften, så det blir mycket gissningar från min sida. Kiyo betyder ren och klar på japanska och som ni vet brukar dofter i den kategorin inte riktigt höra till mina favoriter. Men, med japansk inspiration blir det en annan typ av ren och klar doft än vad det skulle ha blivit med västerländsk inspiration.


Kiyo startar med frisk grönska och extremt lätta inslag av citrus, kanske citron. Citrusnoten är intressant eftersom den dyker upp i små, korta pustar då och då under öppningen av doften. Förutom grönska och citrus är Kiyo också ganska aquatisk i det här skedet, men också med ett krämigt, mjölkigt inslag som känns väldigt intressant. Det tog mig lång tid att lista ut vad det möjligen skulle kunna vara, jag kanske har fel, men jag tycker det doftar vagt av banan, kanske gröna omogna bananer eventuellt med ett mycket svagt inslag av kokos. Det är en not som tillför en svag krämighet, men just ingen sötma.


Kiyo är en diskret, svalkande och lugnande doft. Det är som att sitta på en låg bro i en japansk trädgård under svalkande bambu och doppa fötterna i klart vatten. Trots att jag upplever Kiyo som en mycket diskret doft är den en mästare på att virvla runt, hela tiden jag har på mig den kommer med jämna mellanrum små behaglig stråk av doften och lindar in mig i fräsch bambugrönska.


Efter en stund försvinner inslagen av citrus och banan/kokos/whatever och istället dyker små, lätta blommiga inslag upp. Till en början är blomnoten också ganska aquatisk och får mig att tänka på näckros/lotus, men i takt med att doften börjar sätta sig på min hud tycker jag snarare att blomnoten påminner om liljekonvalj eller möjligen någon annan typ av lilje-växt. Blomnoten är hela tiden ytterst subtil och undanglidande.


Trots sin lugna och diskreta karaktär har Kiyo alldeles utomordentlig hållbarhet på mig, lätt 8-10 timmar och basnoten är lika mild och behaglig som resten av doften, med mer tydliga gröna noter och blomdoft.


Kiyo är kanske inte klockrent min typ av doft, men i tryckande sommarvärme ger den en mycket behaglig, skön och uppfriskande svalka. Kan också tänka mig att den är mysig i olika sammanhang då man vill skapa en rofylld, men ändå pigg stämning. Jag rekommenderar verkligen Kiyo till er som gillar lätta, transparenta och aquatiska gröna florals. Som sagt, den är diskret så även sillaget med undantag från de små virvlar som dyker upp då och då, i det påminner den en aning om Comme des Garcons 3.
Pic: losemindfindsoul

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det där låter helt underbart... precis som alla dina härliga recensioner! Jag blir verkligen inspirerad av att läsa det du skriver och har rekommenderat din blogg vida kring :-)

Känner du till Viktor & Rolfs doft Flowerbomb? Skulle mer än gärna höra vad du tycker om den!

Ha en härlig sommar!
/Therese

rebella sa...

Therese: Nu när det är så varmt är den jättemysig, även om den typen av dofter inte brukar vara mina favoriter vanligen. Kul att höra att du gillar bloggen.

Har inte testat Flowerbomb, jag har ärligt talat lite dålig koll på "designerdofter", men om jag stöter på den så testar jag den gärna. Tror inte den finns att köpa här i stan (Nyköping)...

Matilda sa...

Jag bara funderar: Du har pratat en del om worth courtesan, men aldrig recenserat den. Fastnade du inte för den, eller har du glömt? Försvunnit i alla andra intressanta att recensera...

rebella sa...

Matilda: Den har nog trillat lite mellan stolarna helt enkelt, men tack för påminnelsen. Jag har ett prov av den, så jag kan nog få ihop en recension av den framöver.

Förresten går den att hitta till bra pris hos http://www.cheapsmells.com/

Matilda sa...

Mest är det så att din blogg har blivit mitt uppslagsverk för parfymer, i kombination med fragrantica. Jag läste om courtesan nån annan stans, kom i håg att du skrivit om den, sökte och hittade bara hänvisningar till att du provat den.

Så grattis, du har fått fast mig i parfymträsket...;)
Jag är ännu inte så djupt ner, men finns på fragrantica som wildstrawberryheart.
Funderar på att starta en blogg, om så mest bara för att komma ihåg vilka jag provat och vad jag tyckte.
Än så länge är jag för ung och ny för att känna igen de olika noterna...

rebella sa...

Matilda: Kul att min blogg inspirerar. :) Och Courtesan är en rätt fin doft, jag ska testa den nån dag snart och ge den en ordentligt recension och sen kan du få "ärva" mitt prov om du vill (det är dock inte så mycket kvar).

Parfymträsket är ett trevligt ställe och det får alltid plats fler. :) Man lär sig ju vartefter och det kommer hela tiden så mycket nytt att i stort sett ingen blir fullärd, det är så spännande tycker jag. Och parfymbloggande är riktigt kul, dels är det roligt att få respons på det man skriver och sen märker man ju en utveckling också. Från början har man ju helt enkelt inte så många parfymer att jämföra med... Lycka till!