onsdag 15 september 2010

Annick Goutal - Ninfeo MioÄr det nåt jag verkligen saknar bland mina parfymer så är det gröna dofter. Jag har några lätta gröna av typen Comme des Garcons 3, men ingen sån där kraftfullt grönskande.

På parfymträffen i maj testade jag massor av parfymer, bland annat Annick Goutals nya Ninfeo Mio, toppnoten var fantastiskt, medan basnoten lite drunknande bland alla andra parfymer jag provade. Iallafall har jag gått omkring och tänkt att den kanske skulle få fylla tomrummet av en riktigt gröngrön parfym i min kollektion. Så jag beställde hem ett sprayprov.

Oh ja, toppnoten är lika fantastisk som jag minns. Det här är grönska i kubik, mest av allt tycker jag det doftar som nässlor på mig, nässlor, färskt saftigt försommargräs och ljusgröna, fortfarande lite klibbiga och nyutslagna trädlöv. Allt är doppat i ett lätt citrusbad som accentuerar grönskan, förstärker den och ger den liv och syrlighet.

Enligt mig är öppningen av Ninfeo Mio ett mästerverk, jag kommer inte på någon grön och kraftfull doft jag njutit så mycket av som den här. Alldeles fantastisk. Jag är helt såld på Ninfeo Mio i ungefär en halvtimme. Toppnotens grönskande kaskad efterträds av lite mildare noter, aningar av något blommigt (som knappt mer än anas på min hud), sakta dyker en mjuk, lite mjölkig not upp och jag är bara så med... men, hmmmm... något händer en ungefär en halvtimme in i Ninfeo Mio.

Och, tyvärr, det är inte något bra. Någon not eller kombination av noter gör att Ninfeo Mio surnar på min hud, den får inslag av svavel och något nästan stickigt. Det här märkte jag inte när jag testade den i Stockholm och förstås, det är en stor besvikelse. Det här att en doft surnar har jag faktiskt märkt med några andra av Annick Goutals dofter, några av hennes florals funkar inte alls på min hud och detsamma gäller för dofterna i hennes orientaliska linje. Vad i all världen kan det vara i några av hennes dofter som ger upphov till detta trista fenomen, någon som vet?

Däremot får jag erkänna att Ninfeo Mio förmodligen kan dofta helt fantastiskt underbart på andra, som på min man till exempel, på honom surnar den förstås inte! Hans hudkemi måste vara helt motsatt min, för han klär ofta oerhört bra i det som inte alls kommer till sin rätt på mig.

Så trots Ninfeo Mios krock med min hudkemi tycker jag att den är värd att prova, sillaget är medium och den har god hållbarhet för att vara en Annick Goutal. Brukar du gilla gröna dofter och har hudkemi för den här kan den vara en superhöjdare!
pic: Publicdomainphotos

10 kommentarer:

Anna sa...

En fråga om gröna dofter: Jag har länge varit på jakt efter en doft som innehåller cypress, alltså solvarm, medelhavsdoftande cypress. Det är jättesvårt att hitta, men du som är parfymproffs kanske vet?

rebella sa...

Anna: Några med cypressnot el. cypresskaraktär: Aqua di Parma Blu Mediterraneo Cipresso di Toscana,
Diptyques TamDao, Wonderwood CdG och Hermes Un Jardin Mediterrane är några förslag. Aqua di Parma och Hermes har jag provat, jag föredrar Aqua di Parmas doft, men det är ju en smaksak.

Helle sa...

Ninfeo Mios öppning är verkligen fenomenal. Jag håller med dig om att det är parfymgrönska när den är som allra bäst. Jag tyckte först att fikondoften kom för snart och att den i och med det blev lite tråkig, men sen började jag uppskatta hela upplägget mer och mer. Har inte kännt att den surnat, undrar vad det kan vara som inte funkar för dig? Trist iaf.

Bipbap sa...

Ninfeo Mio er fantastisk i starten, men det er noe som stopper opp for meg også i drydown. Blir sur på meg også! Hadde egentlig lyst på denne, men har slått den fra meg. Mangler grønne dufter jeg også, og lurer litt på PG24 Papyrus de Ciane. Mot våren igjen kanskje :)

rebella sa...

Helle: Det bara är så med vissa dofter, särskilt från Annick Goutal, Sonoma Scent Studio och Parfums de Nicolai. Det mesta därifrån blir inte bra på mig helt enkelt.

rebella sa...

Bipbap: Papyrus Cyane kan jag tänka mig på maken, men på mig blir den för besk. :( Fast jag har ju min Bayou från Black Phoenix Alchemy Lab, ska beställa en stor flaska av den snart. :)

Lotta sa...

En grön klassiker tycker jag är Guccis Envy - åt det blommiga hållet. L’Artisan Fleur de Liane är en lite annorlunda aquatisk grön doft som jag också gillar.

rebella sa...

Lotta: Jag har inte provat Fleur de Liane, var nyfiken på den där ett tag, men sen har jag glömt bort den.
Envy tror jag jag har ett prov av här nånstans, men jag har inte fastnat för den...

Lotta sa...

Glömde att skriva det viktigaste;-)Att Aqua di Parmas Cipresso di Toscana var den doft jag också kom att tänka på. Har ett prov av den som nästan är slut. Funderar på en stor flaska där faktiskt.

pärlbesatt sa...

Grön doft? Vent vert från Balmain, som alla mina mostrar bar.

Sen... Eau de campagne från Sisley, fast den doftar nästan sallad. Och så Chanels nr 19, om jag minns rätt. Och kanske även Cristalle?