tisdag 7 september 2010

Thierry Mugler - WomanityOm några få dagar lanseras Thierry Muglers senaste doft, Womanity, i Sverige. Den tionde september är det ett release-party i Stockholm. Jag har varit nyfiken på Womanity hela sommaren, eftersom jag läste om den långt innan det var dags för Sverige-lansering. Hur som så hade jag inte lyckats få tag på ens det minsta prov av Womanity på hela sommaren!

När jag sen läste att någon trendig Stureplans-tjej blivit utsedd till doftens "spokesperson" vilket väl heter talesperson på svenska och skulle ha en lanseringsfest den tionde september så fick jag genast mer bråttom. Jag blev ärligt talat lite avundsjuk, varför skulle en massa trendiga Stockholms-kändisar få testa Womanity före mig? Hrmf..... hur lösa detta?

Jo, jag skrev ett litet upprop på FB om någon av mina vänner där kunde tänka sig att dela ett litet Womanity-prov med mig? 20 minuter senare fick jag napp. Snälla, rara Loukia i Grekland kunde skicka ett Womanity-prov till mig. Det är en så fascinerande sak med parfymälskare, alla verkar vara så vänliga och generösa. Nåja, tusen tack för provet Loukia!

Eftersom jag brukar uppskatta Thierry Muglers dofter, Alien är en favorit och nya Angel Liquer de Parfum är en höjdare, herrdofterna är inte dåliga heller, så hade jag ju vissa förväntningar. Att man dessutom arbetat med kaviar, inte självs doften av kaviar, men på något vis härmat molekylstrukturen så blir ju doften dubbelt lockande iallafall för mig som brukar sukta efter allt udda.

Nåväl, hur är den då? Mycket, mycket märklig måste jag medge. Öppningen är en söt och samtidigt syrlig fruktblandning där jag mest av allt känner doften av grapefrukt. Långt ifrån någon höjdare på mig, mest påminner den om allt annat syrligt fruktigt som finns att köpa idag. Toppnoten är dock inte så långvarig, snart dyker en omisskännlig havsnot upp, men dock ingen som helst kaviarlukt. När jag doftar nära inpå doftar Womanity sött, fruktigt, lite aquatiskt och efter en tid också en liten gnutta mjölkigt, vilket jag antar härrör från fikon.

Det här är inget jag överhuvudtaget intresserar mig för, det är så tråkigt och medelmåttigt att klockorna stannar. Nej, ett sånt bottennapp hade jag inte förväntat mig...

Den mediokra doften glöms bort (på mig är den dessutom rätt svag, så även om den doftar trist så är det inget jag stör mig på) och jag går ut på promenad med man och hund. Och då...
tada.. som från ingenstans känner jag den omisskännliga doften av Angel! Hmm? Var kommer den ifrån? Men, lika fort som jag kände den är den borta igen och vid sniff på handleden doftar Womanity precis lika tråkigt som för 45 minuter sedan. Men, så ploff bara en liten bit senare anar jag en härlig doft av den godaste vaniljkaka man kan tänka sig, spröd och frasig och kryddad med en liten gnutta kanel och kardemumma. Återigen upprepas samma sak, sniff på handleden, näe, Womanity luktar inte alls underbar vaniljkaka utan tråkaquatisk fruktsörja. Nästa gång det inträffar är jag lite mer förberedd, nu anar jag en doft av min älskade Alien! Ohohoh, mums... men, det är så flyktig och vagt att jag rentav tror att jag inbillar mig.

Iallafall tycker jag att det verkar finnas små bubblor av Alien och Angel dolda i Womanity, också bubblor av andra dofter (vaniljkakedoften påminner vagt om L de Lolita, men mycket mildare), det är bara det att dessa bubblor spricker och sprider sitt innehåll så fort och så svagt att man knappt uppfattar det. Lite får jag en känsla av att titta på 3D-film utan 3D-glasögon. En liknande uppbyggnad, men mycket tydligare har jag hittat hos Frederic Malles Dans Tes Bras.

Är det i själva verket dessa "doftbubblor" som efterliknar kaviarens molekyl-struktur. Ni vet så där när man tuggar ett kaviarkorn mellan tänderna? Plopp. Jag tror att idéen bakom Womanity är genomtänkt, men nånstans når den inte riktigt ända fram. Själva grunddoften är tråkig från start till slut, iallafall på mig, och doftbubblorna är för vaga och flyktiga. Och, om jag vill dofta Alien, Angel eller vaniljkaka, så tar jag väl på mig någon av de dofterna? Womanity blir lite som att gå över ån efter vatten.

Jag tror däremot att Womanity kan vara en riktigt intressant doft på rätt person, så den är nog värd att testa iallafall. Och trots att jag nu hunnit använda den ett antal gånger så är jag inte riktigt färdig med den, det kan mycket väl visa sig vara en doft som växer och som jag så småningom uppskattar mycket mer än vad jag gör nu.

Sillaget är minst sagt märkligt, hållbarheten är god. Womanity kan förresten funka på män också, jag finner den inte påfallande feminin. Har du hunnit testa Womanity? Vad tycker du om den?


pic: beut.ie

9 kommentarer:

Julia sa...

Jag tror och hoppas att den kommer sälja som smör för flaskan är fräck och doften är intressantare än det mesta annat som säljs på Kicks. Därmed inte sagt att jag älskar Womanity. När jag läste att den skulle vara "savory" hoppades jag verkligen på att sältan skulle slå igenom och gifta sig fint med fikondoften men på min hud blev den aldrig särskilt salt. Fikon däremot är ju aldrig fel och min slutsats är att det är en trevlig doft men rätt anonym för att komma från herr Manfred

Lotta sa...

Jag har testat den och blev förvånad. Först luktade den direkt illa. Skarpt och smutsigt när den första citrustonen lagt sig. Efter flera timmar luktade den riktigt gott av fikon, mandel och kanske lite cocos. Och mjölkigt, precis som du skrev. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar den eller inte. Inte alls vad jag förväntade mig i alla fall!

rebella sa...

Julia: Det ska bli kul att se flaskan på riktigt sen, den ser ju minst sagt speciell ut på bild. Jag har dock ingen aning om var Muglers dofter säljs närmast till för mig, antar att det kan vara i Sthlm. :(

Känner du av de där "spåren" av något som liknar Angel och Alien?

rebella sa...

Lotta: Har läst recensioner av andra som också tycker den doftar direkt illa i starten. På mig doftar den inte illa, bara vagt och anonymt. Förutom de där små pustarna som dyker upp i basnoten... de är klart spännande. :)

Anonym sa...

kan inte minnas någon kampanj för en ny parfym som skapat sån uppmärksamhet (den internationella). gick in och kollade på stureplanspinglans hemsida, men jag hänger inte med i vad hon egentligen sysselsätter sig med, allt den här girlpowern, känns lite - diffust? im lost. tack för recensionen, det blir väl till att gå och lukta vid första bästa tillfälle.
i oktober så kommer ju byredos nya också, som jag undrar över. börjar det inte bli dag för parfymträff i sthlm igen?
hälsningar från Mimmi

rebella sa...

Mimmi: Haha, samma här min förvirring är total, fast hon är ju som söt att se på. Jag trodde nog att Womanity och girl power var lite olika saker...? Å andra sidan, när man ser bilderna därifrån känner iallafall jag mig mer som en uråldrig pensionär än en kvinna.... typ.

Jo, vi borde träffas i Sthlm snart tycker jag med. Jag har letat luckor, det är bara det att halva min familj fyller år i sept. och oktober och för att jag ska kunna åka måste jag ha hundvakt, men jag återkommer med något datumförslag på bloggen så fort som möjligt.

Helle sa...

Sprayade Womanity på handleden för 1,5 timme sedan och huvudvärken är nu ett faktum. Jag måste säga att jag tycker riktigt, riktigt illa om den. Den luktar avslagen, alkoholstark bål med rutten frukt och täckt av ett lager damm!

Anonym sa...

Jag måste var konstig för jag verkar vara ungefär den enda som verkligen älskar denna doft!! Den har en blandning av sött o salt som får det att pirra i magen och den känns väldigt spännande och annorlunda.. som sagt Älskar den!

Isabel sa...

Nä du är inte ensam, jag bara älskar den här doften. Tycker det är en ovanlig och spännande doft. Hur är det nu man säger......smaken är som baken. Tur är väl det för världen blir så mycket mer intressant då.