tisdag 21 september 2010

Serge Lutens - Bas de Soie


Jag tycker om nästan alla typer av parfymer, men störst chans att jag hittar nya favoriter har jag bland orientaliska, varma, söta, tunga, träiga och gourmandiska dofter. Därför förvånade jag mig själv lite grann när jag köpte en flaska av Serge Lutens -ganska- nya Bas de Soie osniffad. Vänta nu... lugn... jag köpte det som var kvar i en flaska på Ebay för inte särskilt mycket pengar, men ändå en tillräcklig utgift för att det skulle vara lite spännande.

Bas de Soie fångade mitt intresse av någon anledning. Enligt vad jag kunde läsa var den en klar, ren och tydligt aquatisk floral, med andra ord inte något första handsval för mig. Iallafall kom min flaska med den lilla skvätt som var kvar, kanske något mer än 10 ml. Och jag testade den genast och... jaaaa, jag tyckte om den. Jag tycker om den, jag tycker det är trist att ha så lite av den och till råga på allt bytta jag bort 5 ml mot nåt annat som det visade sig att jag inte alls tyckte lika mycket om, men men...

Bas de Soie är inte alls så ren som man kan tro, faktum är att den har vissa likheter med en ökänd doft från Etat Libre d'Orange, nämligen Secretions Magnifique, men bärbar. Ja, Bas de Soie får mig att tänka på vattennymfer, halkiga, våta, bleka, nakna kroppar i mörkt vatten med långt hår slingrande runt ansikte, hals och kropp som vått sjögräs. En märklig erotisk, men kall, nästan nästan nästan fiskliknande doft, som ändå lockar.

Men, vänta nu, det där låter ju egentligen rätt vidrigt? Det ÄR inte det, jag lovar. Det är bra, intressant och komplext på ett helt annat sätt än de andra mer "rena" dofter jag testat från Serge Lutens.

Toppnoten är en bukett av hyacinther som slår ut på min hud, hyacinther i bleka, frostiga pastellnyanser, kritvita, isrosa, kyligt blå och svalkande lila. Det är också doften av stjälkar, ljus, krispig grönska i en vas med kallt, klart vatten, nästan porlande. I denna bukett döljer sig också en besk not, som ger det hela en intressant vass känsla, utan att bli för mycket. När toppnoterna börjat värmas upp försvinner de gröna noterna tillsammans med de aquatiska i bakgrunden, blommorna blir allt varmare och den här delen av Bas de Soie är bara så bra. Ibland starkt doftande blommor finns ett tydligt inslag av läppstift, ett glänsande, kladdigt läppstift, men i en kall, klar rosa nyans. Tillsammans med doften av läppstift upptäcker jag också en härlig not av riktigt krispiga, syrliga, gröna äpplen med alldeles vitt och saftigt fruktkött.

Noterna av blommor (hyacinth som allt mer övergår till iris), blandas med doft av läppstift och äpple. Läppstiftsnoten får mig att att undra om det finns små inslag av ros och viol i Bas de Soie?
I slutet av det här skedet blir också den här litte bittra, aquatiska noten som påminner om Secretions Magnifique mer tydlig. Den bär också med sig något metalliskt, men utan att det blir obehagligt, den håller sig hela tiden inom gränsen för vad jag kan tycka om. Jag misstänker dock att denna not kan bli riktigt jobbig för några.

Jag ångrar verkligen inte att jag köpte den där lilla skvätten osniffad, men däremot skulle jag klara mig bra utan Bas de Soies basnot. Den är långt ifrån behaglig på mig, till slut återstår bara den där märkliga, bittra, metalliska aquatiska noten. Den är diskret och håller sig tack och lov nära huden, men när jag kommer därhän brukar jag helt enkelt ta på mig en annan doft ovanpå, det är uppenbarligen en not som gör sig bäst dold under en massa annan doft!

Egentligen tycker jag också att Bas de Soie är mer en vårdoft än en höstdoft, så jag kommer nog spara det som återstår i min flaska för användning nästa vår. Bas de Soie har ganska stort sillage, speciellt i början och medium hållbarhet. Funkar nog bäst på kvinnor, men känns ändå inte 100% feminin.

Har du testat Bas de Soie? Hur funkar den på dig? Är det fler än jag som är nyfikna på Boxeuse? Undrar när jag får tillfälle att prova den... Nån som rentav hunnit än?


Pic: Draper, The Water Nymph

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tyckte den var rätt metallisk, men iris brukar te sig metalliskt på min hud.

Jag har en herrans massa parfymer ute på tradera nu. Bland annat en Lutens. Kolla om du hittar något.

rebella sa...

Lustigt sammanträffande, när jag kollade vilken Lutens det var så hade jag precis på mig den. :)

pärlbesatt sa...

Har inte luktat på den, fast namnet - Silkesstrumpa- är fint. Gillar däremot Daim blond, Rousse, Louve och några till jag inte minns vilka det var.

ordverifiering var pokal. Tänk om man kunde få en sån full av parfymprover?