tisdag 5 januari 2010

Czech & Speake - Dark Rose


Någon gång förra våren beställde jag ett gratis provpack från Czech & Speake. Ni förstår ju själva att ett gratis provpack med alla Czech & Speakes dofter blir ganska efterfrågat, tydligen hade de ansvariga på Czech & Speake inte riktigt förstått det, för strax efter att jag gjort min beställning fick jag mail om att provpacken tagit slut. Men, de lovade att skicka ett så fort som möjligt och tackade för mitt tålamod och lovade att det skulle vara värt att vänta på.


Och som jag har väntat! Hela våren, hela sommaren och hela hösten. Nu har jag ju haft andra trevliga parfymer att sysselsätta mig med, men varje gång jag varit på vippen att glömma bort Czech & Speake-proverna har jag fått ett litet mail från de där de intygat att snart, snart, snart skulle de små efterlängtade proverna vara på väg! Snacka om att bygga upp förväntningar!


Och jodå, till slut kom de! I dagarna mellan jul och nyår och tydligen hade just mitt lilla provpack dessutom tagit en omväg förbi Spanien. Av någon outgrundlig anledning var mitt land adresserat som Spanien istället för Sverige, kanske tryckte jag fel i rullisten, men Sverige och Spanien gränsar ju inte ens till varandra rent alfabetiskt.


Värt att vänta på? Jadå, proverna var/är vackert presenterade, fastsatta på kartongpapper i formen av Czech & Speake flaskor och en fin brochyr där varje doft presenteras närmare.


Av alla dofterna drogs jag direkt till Dark Rose, inte så märkligt med tanke på min blommiga period, men Dark Rose är också en oudh-ros doft och som sådan kul att jämföra med andra oudh-dofter.


Dark Rose har en trevlig, glödande toppnot med inslag av både saffran och oudh, men inte på långa vägar så kraftfullt och medicinskt som till exempel Montales Black Aoud. Dark Rose påminner annars en aning om just Black Aoud, men lite mer nedtonad, mild och europeisk till sin natur. Nej, Dark Rose är inte en lika försiktigt oudh som L'Artisans Al Oudh, utan den placerar sig lite mitt i mellan. Som typ är den som en blek syster till Black Aoud, utan att för den skull alls bli trist eller mjäkig.


Nej, Dark Rose lyckas faktiskt på min hud bli en mycket, mycket trevlig rosdoft. Varm, sammetsmjuk och väldigt rosig. Det är som doften av en perfekt mörk ros, men med inslag av en ljusare, mer pudrig doft nånstans i utkanten också. Det är rosdoften, snarare än oudhen eller nåt annat, som känns central i Dark Rose. Nu har jag ju bara provat Dark Rose vid ett par tillfällen, men jag misstänker att den kan komma att hamna ganska högt upp bland mina favorit-rosendofter. Tyvärr upplever jag den som tämligen diskret, kan bero på att jag bara har ett 1-mls prov. Det här är en doft jag skulle vilja testa med generösa sprayningar!


Dark Rose rekommenderar jag till alla som brukar vara lite skeptiska både till rosen-och oudh-dofter. Jag tycker att Czech & Speake har lyckats riktigt, riktigt bra med denna. Tycker du Montales Black Aoud är lite för tung och mystiskt så hoppas jag att du ger Dark Rose en chans.


Som sagt, så har jag ett helt provpack med Czech & Speakes dofter, har du någon favorit bland dem? Planerar att sakta men säkert prova mig igenom dem, har lite förväntningar på bland annat Cuba, även om jag misstänker att det är just hur flaskan ser ut som tilltalar mig. Oooooh, vad den skulle göra sig på min parfymbyrå!

Pic: Mary Faith flickr

4 kommentarer:

Bipbap sa...

Ååååh så spennende :) Jeg bestilte prøvesett i romjulen, og håper det kommer snart .. Er ikke gratis lenger, men ingen stor kostnad.

Jeg som har vært en rosehater, har egentlig fått roser på hjernen etterhvert. Takler stadig flere, og Dark Rose er blant de jeg er nysgjerrig på. En nedtonet versjon av Black Aoud virker perfekt! Gleder meg virkelig :)

rebella sa...

Rosor är lite svåra i parfym, men de rosdofter jag tycker om tycker jag mycket om. :)

Jag misstänker att du kommer att tycka mycket om Dark Rose. :)

Bipbap sa...

Tviler ikke ;)

Helge Pettersen sa...

Jeg har hatt lyst til å prøve flere saffran/rose/oud-blandinger.

Jeg også bestile dette settet i fjor i gang, og fikk det over julen.
Også jeg fikk mail fra dem ganske ofte!

Uten å ha prøvd Dark Rose veldig mye, kan jeg sammenlikne den med den andre oud-en jeg har erfaring med: Ronaq fra Arabian Oud.

Dark Rose er mindre dyp enn det jeg er vant med, og litt skarpere i kantene. Den er fortsatt ganske god, og jeg får lyst til å utforske slike dufter enda mer (som Black Aoud).