onsdag 27 januari 2010

M.Micallef - Pomelos


Till en början var jag inte så imponerad av M.Micallefs Pomelos. Jag var på vippen att avfärda den som en fruity-floral, men så upptäckte jag en intressant not i den. Överhuvudtaget har jag knappt hittat någon förteckning över vilka noter som ingår i Pomelos, bara att den ska vara fruktig och det är den.


Toppnoten börjar med saftiga, ganska söta citrusfrukter där det är svårt att skilja ut någon enskild. Citrusen blandas med blomdoft ganska snart och jag tycker mig urskilja viol och jasmin, även om citrsunoten är dominerande. Efter ett tag omvandlas citrusdoften till en söt, men trevlig äppeldoft och blommorna hänger kvar. Det är nu det roliga börjar...


Förutom frukt och blommor anar jag dels en doft av hö. Hönoten är gömd långt under alla frukter och blommor, men ger doften en varm, aromatisk, behaglig och lite annorlunda inramning. Doften påminner om en idealiserad sensommaräng med ryggen lutad mot ett äppelträd. Och någonstans ifrån kommer en vag doft av läppstift. Det kan vara en mix av svag ros och viol som gör det, jag vet inte, men jag känner läppstiftnoten lika tydligt som hönoten.


Fortfarande är Pomelos till stor del en blom-och-fruktblandning som skulle kunna tilltala många, varav kanske inte alla ens skulle lägga märke till doften av hö och läppstift. Hönoten köper jag rakt av, den gör Pomelos till en varm, aromatisk doft som skulle vara bra mycket tråkigare utan. Läppstiftsnoten känns lite svårare, jag gillar den, men samtidigt känns det som om den inte riktigt passar in. Å andra sidan, nu bär jag vant mig vid den så skulle Pomelos kännas märkligt fattig utan den.


Trots inslag av viol är Pomelos inte någon speciellt pudrig doft, snarare en varm, torr och aromatisk frukt-och blomdoft. Äpplena går allt mer från att vara färska äpplen till att bli sötare, torkade varianter och även med inslag av annan söt, torkad frukt, anar plommon och aprikos, men bara i små mängder. Det finns också en hög, klar nästan lite mintig not i Pomelos. Ja, ni förstår själva, det här är en blandning med lite av varje smått och gott.


Jag tycker att Pomelos spretar lite väl mycket hit och dit, men samtidigt är det de inslagen som gör den intressant för mig. Pomelos är söt, men inte jättesöt och sillaget är märkbart, hållbarheten helt okej.
Pic: Secco-under-the-apple-tree

4 kommentarer:

Unknown sa...

Är Pomelos ny? Har inte sett den innan. Älskar hö! Köpte Abdesalaam Attars (stavning???) Hay och det var ju varm ångande höskulle rätt upp i näsan, ljuvligt! Måste testa Pomelos.

Anonym sa...

Testa http://www.penhaligons.co.uk/ - där hittar du antagligen många intressanta dofter. Min heter Artemisia. När jag kände doften av den - då var det som att komma hem.
Hälsar, /Annika

rebella sa...

Nina: Jag har ingen koll på när den släpptes, men jag hittar den ingen annanstans än Micallefs egen sida.

Pomelos är en god, varm sensommardoftande parfym, men hönoten är typ hö light.

rebella sa...

Annika: Hej, ja Penhaligons har också mycket att erbjuda. Jag är ganska nyfiken på deras nyaste doft, Amaranthine. Vad roligt att Artemisia gjorde sånt intryck på dig. :)